Ανάλυση Die Zeit: Οι επιλογές της Κίνας την επομένη των δασμών Τραμπ

Σε ανάλυσή της η γερμανική Die Zeit επιχειρεί να “διαβάσει” τα επόμενα βήματα της Κίνας μετά τα πρώτα αντίμετρα που ανακοίνωσε στους δασμούς Τραμπ. Σύμφωνα με αναλυτές οι επιλογές ουσιαστικά είναι είτε να οδηγηθεί σε κάποιοιυ είδους διαπραγμάτευση είτε να αποφασίσει να απαντήσει περαιτέρω με περισσότερη στρατιωτική ισχύ.
“Ημέρα απελευθέρωσης” για την Αμερική, ημέρα αγωνίας για την Κίνα: Οι σαρωτικοί νέοι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ πλήττουν τη Λαϊκή Δημοκρατία πιο σκληρά από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική δύναμη, γράφει σε ανάλυσή του από τη Σαγκάη ο Γενς Μιούλινγκ, κι ενώ το Πεκίνο έδωσε σκληρή απάντηση με δασμούς 34% στις αμερικανικές εισαγωγές, με ισχύ από την προσεχή Πέμπτη.
«Η Κίνα απορρίπτει κατηγορηματικά την επιβολή αυτών των δασμολογικών μέτρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο. Το Υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε: «Αυτοί οι λεγόμενοι αμοιβαίοι δασμοί παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες εμπορίου, υπονομεύουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των ενδιαφερομένων μερών και αποτελούν κλασικό παράδειγμα μονομερούς εκφοβισμού».
- Την Παρασκευή, η Κίνα απάντησε αμέσως με μια σειρά από αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων δασμών 34% σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ και περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων σπάνιων γαιών.
Η Κίνα βρίσκεται κοντά στην κορυφή των χωρών που έχουν πληγεί από τους αμερικανικούς δασμούς, επισημαίνει ο ανταποκριτής της Die Zeit στην Κίνα. Και αυτοί οι νέοι δασμοί είναι πιθανό να συσσωρευτούν πάνω από τους τιμωρητικούς δασμούς 20% που επιβλήθηκαν λίγο μετά την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ. Τότε, ο Τραμπ δικαιολόγησε τα μέτρα επισημαίνοντας την αποτυχία της Κίνας να συνεργαστεί για την καταστολή του διεθνούς εμπορίου φαιντανύλης. Αυτή τη φορά, ισχυρίζεται ότι οι δασμοί της ίδιας της Κίνας στις εισαγωγές των ΗΠΑ ανέρχονται ουσιαστικά σε ποσοστό 67% όταν λαμβάνεται υπόψη η χειραγώγηση νομισμάτων και άλλους εμπορικούς φραγμούς. Σε σύγκριση με αυτό, υποστηρίζει, οι αντιδασμοί της Αμερικής είναι απλώς ένας «μειωμένος αμοιβαίος δασμός». Αυτός ο ισχυρισμός, ωστόσο, είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενος, επισημαίνει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας.
Συνολικά, οι δασμοί των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα ανέρχονται πλέον στο 54% και πλησιάζουν περισσότερο στο όριο του 60% που ο Τραμπ επέμενε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Συμπεριλαμβανομένων των δασμών που έχουν ήδη επιβληθεί σε ορισμένες κινεζικές εισαγωγές υπό την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, ο συντελεστής σε ορισμένα αγαθά θα μπορούσε πλέον να υπερβεί το 70%.
Για την ήδη παραπαίουσα οικονομία της Κίνας, η οποία πρόσφατα είχε στραφεί περισσότερο προς τις εξαγωγές εν μέσω ασθενούς εγχώριας κατανάλωσης, η δασμολογική… έκρηξη του Τραμπ ισοδυναμεί με μια πλήρη κατά μέτωπο επίθεση με συνέπειες που είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν. Ορισμένοι αναλυτές ήδη εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να μειώσουν μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Κίνας φέτος.
- Η επίθεση των ΗΠΑ είναι επίσης πιθανό να επιδεινώσει τις εμπορικές εντάσεις της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Καθώς η πρόσβαση στην αμερικανική αγορά στενεύει, οι κινεζικές εταιρείες θα δέχονται αυξανόμενη πίεση να στείλουν τα προϊόντα τους αλλού — ειδικά στην Ευρώπη.
Ωστόσο οι Βρυξέλλες και πολλές εθνικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν από καιρό ταλαιπωρηθεί από την υπερβολή της πλεονάζουσας βιομηχανικής παραγωγής που η Κίνα φέρνει στις αγορές τους. Καθώς οι τοπικοί παραγωγοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τιμές της Κίνας, η πλημμύρα των εξαγωγών επιταχύνει την αποβιομηχάνιση της Ευρώπης.
Ως απάντηση, η Ε.Ε. έχει ήδη επιβάλει σκληρούς δασμούς σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα, ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά οχήματα. Το κύμα δασμών του Τραμπ πιθανότατα θα ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά, εκτιμά η ανάλυση της Die Zeit.
«Θα παρακολουθούμε στενά τυχόν έμμεσες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτοί οι δασμοί», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Δεν είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ούτε θα δεχθούμε ντάμπινγκ στις αγορές μας», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, οι επιλογές της Κίνας για αποφυγή των αμερικανικών δασμών μειώνονται. Και οι εισφορές αντιποίνων της Παρασκευής από το Πεκίνο αφήνουν ελάχιστες αμφιβολίες για το ότι και οι δύο πλευρές σκληραίνουν τη στάση τους στη μονομαχία των οικονομικών υπερδυνάμεων. Επιπλέον, οι έμμεσες εξαγωγές μέσω του Βιετνάμ ή του Μεξικού, όπου πολλές κινεζικές εταιρείες μετέφεραν την παραγωγή τους τα τελευταία χρόνια, γίνονται λιγότερο ελκυστικές καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν τους δασμούς και για αυτές τις χώρες.
Αυξάνοντας την πίεσή του, ο Τραμπ ακύρωσε την Τετάρτη τις δασμολογικές εξαιρέσεις για τις εισαγωγές βάσει του λεγόμενου κανόνα de minimis, ο οποίος επέτρεπε σε ξένους διαδικτυακούς λιανοπωλητές να αποστέλλουν αγαθά αξίας κάτω των 800 δολαρίων σε Αμερικανούς πελάτες αδασμολόγητα. Αυτό είναι ένα νέο πλήγμα για τους κινεζικούς γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου όπως οι Temu, Alibaba και Shein, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες από αυτές τις αποστολές χαμηλής αξίας.
- Οι αρχές στο Πεκίνο έχουν πολλούς λόγους να είναι οργισμένες – και η ηγεσία σαφώς δεν δέχεται την κίνηση του Τραμπ με τα χέρια σταυρωμένα, τονίζει ο Γερμανός ανταποκριτής.
Η αντίδραση της Κίνας στους δασμούς φαιντανύλης έδειξε ήδη ότι διαθέτει μια μεγάλη εργαλειοθήκη για να ανταποκριθεί στον οικονομικό καταναγκασμό. Πέρα από τα γρήγορα αντίποινα με αντιδασμούς, ανακοίνωσε επίσης απαγορεύσεις εξαγωγών την Παρασκευή σε κρίσιμες πρώτες ύλες όπως οι σπάνιες γαίες.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα μπλοκαρίσματος των επενδύσεων και άλλων μορφών πίεσης στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Σύμφωνα με αναφορές του Bloomberg, η Κεντρική Διοίκηση Οικονομικού Σχεδιασμού της Κίνας έλαβε εντολή να μην εγκρίνει κινεζικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, παρά τα αντίποινα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μπορεί να μην έχει άλλα περιθώρια από το να ζητήσει από τον Τραμπ δασμολογική ελάφρυνση. «Η Κίνα είναι πρόθυμη να ανταλλάξει απόψεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για βασικά ζητήματα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και να επιλύσει τις αμοιβαίες ανησυχίες μέσω ισότιμου διαλόγου και διαβουλεύσεων», δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου.
Κι όμως, οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ο Τραμπ έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα επιβάλει περισσότερους δασμούς εάν η Κίνα απαντήσει με αντίμετρα. Αυτό θα οδηγούσε τις δύο κυρίαρχες δυνάμεις του κόσμου σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση. Ο εθνικιστής διαδικτυακός ειδήμονας Hu Xijin έχει ήδη υποστηρίξει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Κίνα πρέπει, αντ’ αυτού, να απαντήσει στους δασμούς με περισσότερη στρατιωτική ισχύ: «Οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να εκφοβίσουν τους εμπορικούς μας εταίρους ή να μας εγκλωβίσουν σε μια γωνία», όπως έγραψε, κι αυτό έχει τη δική του σημασία, επισημαίνει ο ανταποκριτής της Die Zeit.
Πηγή: Die Zeit