Βαλβίδα αποσυμπίεσης με “μαστίγιο και καρότο” από Μητσοτάκη- Μηνύματα εστάλησαν… πόσο ελήφθησαν;

Θα σηματοδοτήσει η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ το τέλος της “εσωστρέφειας” που έγινε αισθητή στο κυβερνών κόμμα την τελευταία περίοδο; Απάντηση στο ερώτημα αυτό δύσκολα μπορεί να δοθεί, καθώς όλα θα κριθούν το επόμενο διάστημα αφενός στο πεδίο της αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής, αφετέρου όμως και από την επάνοδο ή όχι του κυβερνώντος κόμματος σε πορεία δημοσκοπικής ανάκαμψης που θα επαναφέρει τη, μακρινή με τα σημερινά δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, προοπτική αυτοδυναμίας.
Η κριτική στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, αλλά και μόνο το γεγονός ότι διαφοροποιήθηκε επί της ουσίας η αρχική ατζέντα που προέβλεπε ως αποκλειστικό θέμα την εκλογή του νέου γραμματέα της ΚΟ και υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα των βουλευτών να γίνει συζήτηση, καταδεικνύει ότι το κλίμα δεν είναι ανέφελο στους κόλπους της γαλάζιας ΚΟ.

- Αφέθηκαν άλλωστε αιχμές για “πατρίκιους και πληβείους” και για “εμίρηδες και κακομοίρηδες” και εκδηλώθηκε σαφώς μια δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ενώ κάποιοι βγαίνουν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της κυβέρνησης στα δύσκολα, άλλοι, κυρίως υπουργοί, απουσιάζουν
Μεταξύ των 18 που έλαβαν χθες τον λόγο δεν συμπεριλαμβάνονται οι 10 από τους 11 που είχαν συνυπογράψει πρόσφατα την κοινή ερώτηση για τις αγορές ακινήτων σε ακριτικές περιοχές, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα διαφοροποιηθεί η στάση τους.
Δεν το έκαναν άλλωστε με λόγια, “μίλησαν” όμως με… πράξεις , καθώς λίγο μετά την συνεδρίαση της ΚΟ έγινε γνωστή η κατάθεση νέας κοινής ερώτησης με συνυπογραφή 11 και πάλι βουλευτών, εκ των οποίων οι 6 (Γ. Βλάχος, Θ. Καράογλου, Ευρ. Στυλιανίδης, Μ. Χαρακόπουλος, Μ. Κόνσολας, Μ. Χρυσομάλλης) είχαν συνυπογράψει και την προηγούμενη. Από τους πέντε (Φ. Αραμπατζή, Α. Κατσανιώτης, Αν. Μπαρτζώκας, Σ. Κεδίκογλου, Γ. Ανδριανός) που υπέγραψαν την νέα ερώτηση, η οποία αφορά στην αύξηση της απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών, ουδείς επίσης έλαβε τον λόγο στην ΚΟ.
Μπορεί λοιπόν να μην επαναλήφθηκε το σκηνικό της πολύ έντονης εσωκομματικής κριτικής του περασμένου Ιουνίου και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να σχολίασε ότι “δώσατε την καλύτερη απάντηση σε όσους προεξοφλούσαν ένα κλίμα εσωστρέφειας και αρνητικότητας”, είναι όμως σαφές ότι επιλογή των γαλάζιων βουλευτών είναι να συνεχίσουν να αναδεικνύουν ζητήματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία, διεκδικώντας πιο ενεργή συμμετοχή στην συνδιαμόρφωση κυβερνητικών πολιτικών.

Αυτό έχει γίνει σαφές και στο Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε χθες πως ο ίδιος, αλλά και οι υπουργοί είναι ανοιχτοί σε προτάσεις που βελτιώνουν το νομοθετικό έργο.
Όπως είπε, η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού θα δέχεται προτάσεις και ιδέες της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, ειδικά για θέματα καθημερινότητος που μπορεί να παίρνουν και την μορφή νομοσχεδίων, τα οποία ουσιαστικά θα προτείνονται τους βουλευτές της ΝΔ.
- Ταυτόχρονα, επικρότησε την ερώτηση των 11 γαλάζιων βουλευτών για την αγορά ακινήτων σε ακριτικές περιοχές λέγοντας πως είναι σημαντικό το θέμα και καλώς κατατέθηκε αυτή η ερώτηση.
Ελπίδα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως η χθεσινή διαδικασία θα λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης στο εσωκομματικό πεδίο και θα αποτελέσει αφετηρία για να κλείσει ένας κύκλος προβληματισμού και αμηχανίας κυβέρνησης και κόμματος που κορυφώθηκε με τις παρεμβάσεις υπουργών και γαλάζιων βουλευτών για επέκταση των μισθολογικών αυξήσεων και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο ίδιος, αφού ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά τον εκλογικό ορίζοντα του 2027 και έβαλε τέλος σε σενάρια αλλαγής ηγεσίας λέγοντας πως ο ίδιος θα είναι στην πρώτη γραμμή και στην επόμενη εκλογική μάχη, ευελπιστεί πλέον να αλλάξει το κοινωνικό κλίμα στηριζόμενος στο κυβερνητικό έργο, αλλά και στην συλλογικότητα μέσα στο ίδιο το κυβερνών κόμμα. Με αυτό τον στόχο εξέπεμψε και εσωκομματικά μηνύματα στην χθεσινή συνεδρίαση, τα οποία ήταν πολλά και προς διάφορες κατευθύνσεις.
- Όπως είπε, κανείς υπουργός δεν θέλει ή δεν πρέπει να βλέπει το Υπουργείο του ως ένα προσωπικό βασίλειο, όπως και κανείς βουλευτής δεν μπορεί να θεωρεί τον σταυρό προτίμησης, την επιλογή των πολιτών στο πρόσωπό του, ισχυρότερο από το σύμβολο του κόμματος το οποίο τον εξέλεξε.
Τόνισε παράλληλα πως η ΝΔ είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα και ο ίδιος είναι πάντα προσβάσιμος και ποτέ δεν έχει αρνηθεί να δει κανέναν βουλευτή, ενώ ξεκαθάρισε ότι επιδίωξη δεν είναι η απόλυτη ομοιομορφία, “άλλο, όμως, η διαφορετική άποψη και άλλο η παθολογική εσωστρέφεια, η οποία σε αυτές τις συγκυρίες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Γνωρίζοντας ότι καλείται σε αυτό το περιβάλλον να διαχειριστεί και δυσαρέσκειες βουλευτών που προσδοκούσαν να είναι στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου ανασχηματισμού μέσα στην επόμενη διετία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η κυβερνητική σύνθεση δεν είναι στατική και δεν θα παραμείνει στατική”.
- Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε εξάλλου για μια ακόμη φορά – όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις της ΚΟ όπου βουλευτές θέτουν το ζήτημα αυτό- την ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ υπουργών και βουλευτών.
Το πολιτικό μήνυμα πάντως που εξέπεμψε στους βουλευτές κλείνοντας την συνεδρίαση ήταν αισιόδοξο, αφού, όπως ανέφερε, “εξακολουθούμε να είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, προφανώς έχουμε υποστεί μια φθορά, είμαστε στον έκτο χρόνο, γίνανε λάθη, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι στον δικό μας πολιτικό σχεδιασμό τα καλύτερα είναι μπροστά μας”.