Το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του σιδηρόδρομου

Με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης και εκπαίδευσης του προσωπικού. Ειδικότερα, προγραμματίζεται η εισαγωγή ψυχομετρικών τεστ για τους σταθμάρχες και τους μηχανοδηγούς, στα πρότυπα αυτών που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία για τους πιλότους της, καθώς και εξαμηνιαίες αξιολογήσεις για την απόδοσή τους.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια αναδιοργάνωσης, η οποία κρίθηκε επιτακτική μετά την τραγωδία στα Τέμπη, όπου αποκαλύφθηκαν σοβαρά κενά σε επίπεδο εκπαίδευσης, ελέγχου και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
Σύμφωνα με το newmoney.gr, στο πλαίσιο των μέτρων, επίκειται επίσημη συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), προκειμένου οι προηγμένες δομές και πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί για την εκπαίδευση των πιλότων να προσαρμοστούν και να εφαρμοστούν στο σιδηροδρομικό προσωπικό. Οι πρακτικές αυτές θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της κρίσης, της αντοχής και των αντανακλαστικών των εργαζομένων υπό πίεση, παράγοντες καθοριστικοί σε κρίσιμες συνθήκες.
Σκοπός σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη είναι να μετρηθεί το επίπεδο επαγγελματικής ετοιμότητας των υπαλλήλων και να ενισχυθούν κρίσιμα στοιχεία, όπως τα αντανακλαστικά, η ψυχραιμία και η αποτελεσματική λήψη αποφάσεων με εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου.
Το προσωπικό είναι ένας βασικός πυλώνας για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου, ο οποίος όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε υποτιμηθεί με αποτέλεσμα ο ΟΣΕ να είναι υποστελεχωμένος και να χάσει ικανά και έμπειρα στελέχη.
Το υπουργείο έχει ήδη καταρτίσει λίστα με 70 Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό σε οργανισμούς και σιδηροδρομικά δίκτυα στην Ευρώπη και στην Ασία, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να εργαστούν με καλύτερους μισθούς, προσφέροντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους.
Αξιολόγηση
Η αξιολόγηση είναι ένα από τα κριτήρια που εντατικοποιεί η νέα πολιτική ηγεσία καθώς θα αφορά τόσο το μόνιμο προσωπικό όσο και τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Με το σκεπτικό ότι τα τρένα μεταφέρουν ανθρώπινες ζωές, το πλαίσιο θα γίνει πιο αυστηρό για όσους κρίνονται ανεπαρκείς ή έχουν υποπέσει σε λάθη καθώς με νομοθετική ρύθμιση θα απομακρύνονται από την υπηρεσία.
Ήδη, τα πρώτα στοιχεία της αξιολόγησης δείχνουν ότι μέσα στον Οργανισμό υπάρχει προσωπικό που δεν μπορεί ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντά του καθώς τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ενώ σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του χθες ο αναπληρωτής υπουργός έχουν εντοπιστεί σε καίριες θέσεις και άτομα τα οποία πάσχουν από δυσχρωματοψία κάτι που τους εμποδίζει να εργάζονται σε υπεύθυνα πόστα του ΟΣΕ.
Αλλαγές στον κανονισμό κίνησης τρένων
Σημαντικές αλλαγές επίκεινται από το υπουργείο και στο Γενικό Κανονισμό Κίνησης για τη σιδηροδρομική κυκλοφορία (τον αντίστοιχο ΚΟΚ για τα ΙΧ) ο οποίος χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί καθώς σήμερα παραμένει σε συνθήκες λειτουργίας της δεκαετίας του ’60 με έγχαρτο τρόπο και τηλεγραφήματα σε ό,τι αφορά τις επικοινωνίες.
Ο στόχος είναι να «κουμπώσει» με ψηφιακά εργαλεία που θα αποτυπώνουν πότε μπαίνει ένα τρένο σε ένα σταθμό και πότε βγαίνει αλλά και ποιες ενέργειες έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα (σταθμάρχη, μηχανοδηγού, κλειδούχου).
Ο κ. Κυρανάκης δήλωσε ότι στον ΟΣΕ θα δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο κέντρο ελέγχου και επικοινωνίας με αποστολή τον συντονισμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Κίνησης. Ο κανονισμός αυτός, όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, πρέπει να τηρείται ευλαβικά από όλους τους εμπλεκόμενους.
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση και ο επιβάτης για να βλέπει και να παρακολουθεί την πορεία και την ακριβή θέση των τρένων real time. Με την πλατφόρμα αυτή θα εμφανίζεται η θέση και η πορεία των τρένων.
Στο υπουργείο αναφέρουν ότι η τεχνολογία του GPS που χρησιμοποιείται σήμερα έχει απόκλιση 5 έως 10 μέτρα, χρόνος που για το σιδηρόδρομο είναι απαγορευτικός.
Εκσυγχρονισμός
Σε ό,τι αφορά τα συστήματα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης οι εργασίες θα προχωρήσουν άμεσα αφού προχθές το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το πράσινο φως για τα μεγάλα έργα αποκατάστασης στις υποδομές του ΟΣΕ στη Θεσσαλία που είχαν πληγεί από την θεομηνία Daniel. Μέχρι να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν όλα τα τεχνολογικά συστήματα που θα εκσυγχρονίσουν τον ελληνικό σιδηρόδρομο, το υπουργείο έχει αποφασίσει να εγκαταστήσει προϊστάμενο αμαξοστοιχίας ο οποίος θα παρακολουθεί όλη την πορεία του τρένου ως μία δευτερογενής δικλείδα ασφαλείας των τρένων.