Κάσος: Διαδικασία έκδοσης NAVTEX ώστε να συνεχιστούν έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο

Κάσος: Διαδικασία έκδοσης NAVTEX ώστε να συνεχιστούν έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία για την έκδοση NAVTEX, η οποία γνωστοποιεί τις συντεταγμένες και το χρονικό εύρος για την επανάληψη της δραστηριότητας (πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα) που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector). Το αίτημα για έκδοση Navtex έχει υποβληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών από τον ΑΔΜΗΕ. Εφόσον την εγκρίνει, την προωθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και συγκεκριμένα στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), που αναλαμβάνει τη σχεδίαση του χάρτη.

Δεδομένου πάντως ότι το ερευνητικό «Ievoli Relume» φαίνεται αγκυροβολημένο στην Ολλανδία τις τελευταίες εβδομάδες, πιθανότατα η κλήση θα γίνει για το «NG Worker», που και χθες βρισκόταν στα ανοιχτά του λιμανιού της Μεσσήνης στην Ιταλία.

Ενας από τους λόγους που η ενεργοποίηση των ερευνών μετατέθηκε για τον Απρίλιο ήταν και η διαθεσιμότητα των πλοίων. Εφόσον, πάντως, προχωρήσουν οι διαδικασίες που έχουν ενεργοποιηθεί με βάση το σύνηθες χρονοδιάγραμμα, οι έρευνες στα διεθνή ύδατα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμα και πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Υπάρχουν προετοιμασίες σε διάφορα επίπεδα.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις ήδη σχεδιάζουν ένα πλάνο για την προστασία των ερευνών σε περίπτωση που επιχειρηθεί να τεθούν και πάλι εμπόδια από την Τουρκία.

Το περασμένο καλοκαίρι τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν ερευνητικό πλοίο με ιταλική σημαία να ολοκληρώσει τις έρευνες, που έκανε για λογαριασμό της Ελλάδας. Αθήνα και Αγκυρα έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την ηλεκτρική διασύνδεση, την οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί ως αποτέλεσμα της άσκησης ενός απολύτως αυτονόητου δικαιώματος για κάθε κράτος που επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί στην ανοιχτή θάλασσα.

Αντιθέτως, όπως φάνηκε ήδη τον περασμένο Ιούλιο, η Αγκυρα θεωρεί ότι αυτή η περιοχή αγγίζει τα ευαίσθητα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, ως εκ τούτου θα έπρεπε οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμα και αυτή που δεν αφορά την υφαλοκρηπίδα, να έχει και την άδεια της Τουρκίας, η οποία επικαλείται το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και τις επιστολές Σινιρλίογλου του 2020 στον ΟΗΕ.

Τέλος οι εξελίξεις έρχονται μετά από δύο διπλωματικές επαφές.

Έχουν μεσολαβήσει συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας Γαλλίας και Ισραήλ στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο για την επανεκκίνηση του έργου και την στήριξή του από τους γεωπολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει. 

Επίσης στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι, όπως φαίνεται και από τις επίσημες διαρροές, ουσιαστικά συμφώνησαν ότι το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας και Τουρκίας υπό τους δύο ηγέτες, Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετατίθεται σε κάθε περίπτωση μετά το Πάσχα.

Οι δύο υπουργοί, πάντως, ήδη συμφώνησαν για το επόμενο δικό τους ραντεβού (14-15 Μαΐου στην επόμενη άτυπη υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ) και μια αποστολή Ελλήνων επιχειρηματιών στις αρχές Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά Άρθρα