Bloomberg: Χρυσάφι θα πληρώνουν οι Αμερικανοί από Ray-Ban ως περούκες-FT: Η Ευρώπη στρέφεται στην Κίνα

Η εμπορική καταιγίδα που εξαπολύει ο Ντόναλντ Τραμπ με κύμα δασμών σε δεκάδες χώρες αναστατώνει τις παγκόσμιες αγορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Κίνα, όμως οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου απλώνονται ήδη σε δύο ηπείρους. Καθώς οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να πληρώνουν «χρυσάφι» για καθημερινά αγαθά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά εναλλακτικές: κοιτά προς το Πεκίνο, προσπαθώντας να προφυλαχθεί από μια εισβολή φθηνών ασιατικών προϊόντων και να επαναχαράξει τη δική της πορεία στο παγκόσμιο εμπορικό σκηνικό.
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Bloomberg, οι νέοι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε εισαγόμενα προϊόντα αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές σε διάφορα αγαθά, όπως γυαλιά Ray-Ban, κάψουλες Nespresso, περούκες και άλλα.
Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει υψηλότερους από το αναμενόμενο δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από όλο τον κόσμο προκάλεσε αρχικά συζητήσεις γύρω από είδη πολυτελείας, όπως σαμπάνιες, παρμεζάνα, ελβετικά ρολόγια και Φεράρι. Ωστόσο, οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο εκτεταμένες και αγγίζουν προϊόντα της καθημερινότητας, από την ομορφιά και την υγεία, μέχρι την τεχνολογία και την ευεξία.
Από το Σάββατο τέθηκε σε ισχύ γενικός δασμός 10% σε όλες τις εισαγωγές, με παραγωγούς και προμηθευτές να εξετάζουν πλέον πόσο από το κόστος θα μετακυλήσουν στους καταναλωτές. Σε αντίθεση με προηγούμενους γύρους δασμών, αυτή τη φορά το πλήγμα είναι ευρύτερο.
Ray-Ban: Από «Top Gun» σε… απαγορευτική τιμή
Τα διάσημα Aviators της Ray-Ban, αγαπημένα του Τζο Μπάιντεν και του Τομ Κρουζ, κατασκευάζονται στην Ιταλία και εξάγονται παγκοσμίως από την EssilorLuxottica. Με τον νέο δασμό 20% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές από τις 9 Απριλίου, η τιμή τους στις ΗΠΑ αναμένεται να εκτοξευθεί.
Nespresso: Η κάψουλα που πικραίνει
Οι κάψουλες της Nespresso παράγονται αποκλειστικά στην Ελβετία, με τις πωλήσεις να αγγίζουν τα 14 δισεκατομμύρια το χρόνο. Ο νέος δασμός 31% στις ελβετικές εισαγωγές προμηνύει ακριβότερους καφέδες για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Περούκες, βλεφαρίδες και sex toys στο στόχαστρο
Η Κίνα και η Ινδία, βασικοί προμηθευτές τεχνητών βλεφαρίδων, περουκών και σεξουαλικών βοηθημάτων, αντιμετωπίζουν νέους δασμούς 34% και 26% αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ, που εισήγαγαν το 2024 sex toys αξίας 10,6 δισ. δολαρίων, ίσως δουν αυξήσεις σε έναν ακόμη απρόσμενο τομέα.
Botox: Πιέσεις και στην αισθητική ιατρική
Αν και τα φαρμακευτικά προϊόντα παραμένουν προς το παρόν αφορολόγητα, η παραγωγή του Botox στην Ιρλανδία και οι πωλήσεις 1,7 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ το 2024 καθιστούν τον κλάδο ευάλωτο σε πιθανές αλλαγές, οι οποίες θα μετακυλήσουν απευθείας στους πελάτες.
Oura Ring: Η τεχνολογία της ευεξίας ανεβαίνει τιμή
Τα έξυπνα δαχτυλίδια της φινλανδικής Oura, που καταγράφουν ύπνο και καρδιακούς παλμούς, τιμολογούνται ήδη στα 349 δολάρια. Οι δασμοί απειλούν να αυξήσουν περαιτέρω την τιμή τους.
Πίεση και στο σύστημα υγείας
Η Linet Group, που προμηθεύει τα αμερικανικά νοσοκομεία με κρεβάτια υψηλής τεχνολογίας, εξετάζει αυξήσεις τιμών και μετατόπιση σε πιο ακριβά μοντέλα. Με ετήσιες πωλήσεις 370 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ, η επιβάρυνση για τον τομέα υγείας θα είναι αισθητή.
Birkenstock: Οι τιμές προσαρμόζονται παγκοσμίως
Η γερμανική Birkenstock δηλώνει έτοιμη να αναπροσαρμόσει τις τιμές της διεθνώς για να αντισταθμίσει τους δασμούς. Με βασική αγορά τις ΗΠΑ και έσοδα 950 εκατ. ευρώ το 2024, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακύλισης του κόστους και σε άλλες χώρες.
Η Ευρώπη κοιτά προς το Πεκίνο καθώς οι δασμοί Τραμπ ανακατεύουν την παγκόσμια σκακιέρα
Μετά την αιφνιδιαστική επιβολή υψηλών δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται προς την Κίνα για να αναζητήσει νέες ισορροπίες στο διεθνές εμπορικό σκηνικό. Οι Βρυξέλλες προσδοκούν να επανακαθορίσουν τις σχέσεις τους με το Πεκίνο, την ώρα που οι οικονομικές πιέσεις αυξάνονται. Ένα κύμα φθηνών εισαγωγών από την Κίνα αναμένεται να επιδεινώσει τους οικονομικούς κινδύνους για την Ευρώπη, μετά τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές στους FT.
Η επιβολή δασμών 20% σε ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, ιδίως στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της μεταλλουργίας. Παράλληλα, οι νέοι εμπορικοί φραγμοί σε ασιατικές οικονομίες όπως η Κίνα και το Βιετνάμ δημιουργούν τον κίνδυνο μιας πλημμυρίδας φθηνών προϊόντων προς την Ευρώπη — από ηλεκτρικές συσκευές μέχρι μηχανήματα.
Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός εμπορικού «σοκ», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει νέα μέτρα προστασίας και ενισχύει την εποπτεία των εισαγωγών. Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank στη Γερμανία, Ρόμπιν Γουίνκλερ, οι Κινέζοι κατασκευαστές θα επιδιώξουν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στις ευρωπαϊκές αγορές, αναζητώντας εναλλακτικές μετά τους δασμούς των ΗΠΑ.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να επεκτείνουν τους υφιστάμενους δασμούς — που ήδη φτάνουν έως και 35% για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα — και σε άλλα προϊόντα, αν κριθεί αναγκαίο.
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ σηματοδοτεί μια θεμελιώδη ανατροπή στη μεταπολεμική τάξη του ελεύθερου εμπορίου. Σύμφωνα με το Yale Budget Lab, οι αμερικανικοί δασμοί έχουν φτάσει σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από το 1909. Η Κίνα, πάντως, είναι εκείνη που επωμίζεται το βαρύτερο κόστος, με συνολικούς δασμούς 54% σε ορισμένα προϊόντα, ενώ και χώρες όπως το Βιετνάμ πλήττονται σοβαρά.
Αν και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως οι δασμοί μπορεί να φέρουν πιο κοντά ΕΕ και Κίνα, οι Βρυξέλλες παραμένουν επιφυλακτικές. Φοβούνται ότι η Κίνα, αδυνατώντας να εξάγει στις ΗΠΑ, θα καταφύγει σε εκπτώσεις για να κερδίσει έδαφος στην Ευρώπη. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη προειδοποιήσει για «μαζικές συνέπειες» σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
Την ίδια ώρα, το ταξίδι του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, στο Πεκίνο επιχειρεί να αποκαταστήσει τον διάλογο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες για επίμαχα θέματα, όπως οι ευρωπαϊκοί δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.
Ωστόσο, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να προσφέρουν ουσιαστικές παραχωρήσεις. Αντίθετα, εκπέμπουν το μήνυμα ότι η Κίνα μπορεί να αντεπεξέλθει αυτόνομα στην κρίση, χωρίς να υποκύψει στις ευρωπαϊκές πιέσεις. Όπως σχολιάζει ο αναλυτής Νόα Μπάρκιν του German Marshall Fund, «η Κίνα βλέπει την Ευρώπη αποδυναμωμένη και λιγότερο ικανή να επιβάλει όρους».
Παρά τις εμπορικές εντάσεις, το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα ξεπέρασε τα 290 δισ. ευρώ το 2023, ενώ οι εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων — όπως μηχανήματα και φαρμακευτικά — παραμένουν σημαντικές. Η Κίνα έχει απαντήσει με αντίμετρα σε αγαθά όπως το κονιάκ, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει (προς το παρόν) σε πιο εκτεταμένες κυρώσεις.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η Ευρώπη μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη γεωπολιτική πίεση από τις ΗΠΑ και τις οικονομικές ευκαιρίες — αλλά και τους κινδύνους — από την Κίνα.