Βουλή: Όσα έγιναν στη συζήτηση για τους εξοπλισμούς- Μηνύματα, απουσίες, εκπλήξεις, “καρδούλες”

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του κατά την ενημέρωση της Ολομέλειας για το νέο αμυντικό δόγμα της χώρας έκανε λόγο για “σχετική σύγκλιση” στο αίτημα που έθεσε στην πρωτολογία του για “μια στοιχειώδη εθνική συνεννόηση”. Πλην του πρωθυπουργού στην συνεδρίαση της Ολομέλειας παρών ήταν και ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ωστόσο μεγάλη εντύπωση προκάλεσε ότι κανένας άλλος υπουργός της κυβέρνησης επί επτά ώρες που διήρκεσε η Ολομέλεια, δεν παραβρέθηκε, ενώ στη δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη απουσίαζαν τα 2/3 της ΚΟ της ΝΔ γεγονός πρωτοφανές στα έξι χρόνια ομιλιών του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι ο κ. Δένδιας πήρε τελικά το λόγο και τριτολόγησε αντί του πρωθυπουργού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η συζήτηση γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με βάση το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής και κανονικά δεν έπρεπε να πάρει το λόγο.
Για την απρόοπτη αυτή εξέλιξη, που κάποιοι έσπευσαν να τη συνδέσουν με τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, Μαξίμου και συνεργάτες του υπουργού Άμυνας ερμήνευαν με διαφορετικό τρόπο γιατί πήρε το λόγο ο κ.Δένδιας. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού αυτό μπορούσε να γίνει γιατί στο άρθρο 142Α στην παράγραφο 4 αναφέρει ότι “Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Kυβέρνησης…και σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’αυτόν.”, ενώ από τη πλευρά του υπουργού ΥΕΘΑ παρέπεμπαν στην παράγραφο 8 που αναφέρει ότι “Η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους.”
Εν πάση περιπτώσει το γιατί μίλησε ο Ν. Δένδιας μπορεί να ήταν ένα διαδικαστικό ζήτημα με σημασία ωστόσο λόγω της αναταραχής που επικρατεί στη ΝΔ ενόψει και της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αύριο (Παρασκευή 4/4) στις 11 το πρωί, αλλά μια αναφορά του πρωθυπουργού στην πρωτολογία του σύμφωνα με την οποία “έχει μια σημασία ότι την επιτελική ευθύνη για την παρακολούθηση αυτών των σύνθετων υβριδικών απειλών, δίπλα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα την έχει και η Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας, αναβαθμίζοντας τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας ουσιαστικά σε μία μικρή, ευέλικτη αλλά οργανωμένη δομή υπό την προσωπική μου παρακολούθηση” σήμανε συναγερμό στο “σαμαρικό” στρατόπεδο.
Και αυτό γιατί ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού εξακολουθεί να είναι ο Θάνος Ντόκος, ο οποίος όπως σημείωναν βουλευτές προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό αναβαθμίζεται ενώ είχε μιλήσει στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” της Κύπρου, για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, λέγοντας “ακόμη και η συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να συζητηθεί, υπό την προϋπόθεση της πρότερης οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο”. Μάλιστα ο κ. Ντόκος είχε δηλώσει τότε λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔπου είχαν προκληθεί ότι “Η παραίτηση είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού”, ωστόσο ο κ.Μητσοτάκης δεν έκανε δεκτή την παραίτηση.
Πάντως ενόψει της ΚΟ της ΝΔ ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς υπουργούς και βουλευτές λέγοντας: “Και σε όσους εξέφρασαν, θα έλεγα, και έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για το τι συμβαίνει με τα Σώματα Ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ήδη ανακοινώσει, θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική μας στήριξη, όχι μόνο στα Σώματα Ασφαλείας, στην κοινωνία συνολικά αλλά και σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία. Κάτι το οποίο θα φανεί μετά βεβαιότητας και στις οικονομικές επιλογές που θα αναπτύξουμε στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης” και πρόσθεσε “Όμως, ένα είναι βέβαιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση να υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα και σοβαρότητα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε όλες τις πολιτικές μας. Και αυτή η δημοσιονομική υπευθυνότητα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τεθεί σε αμφισβήτηση. Έχουμε αποδείξει, πιστεύω, ότι όταν η οικονομία πηγαίνει καλύτερα από αυτό το οποίο κι εμείς περιμένουμε, έχουμε τρόπο να επιστρέφουμε αυτό το πλεόνασμα της ανάπτυξης πίσω σε κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με τις προτεραιότητες που θέτουμε. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Θα το κάνουμε, όμως, στη σωστή ώρα και με την υπευθυνότητα που πάντα μας διακρίνει.”.
Επίσης εξήγγειλε ότι το επίδομα επικινδυνότητας των 100 ευρώ θα δοθεί και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
“Οι υπουργοί σας διαγωνίζονται για το ποιος είναι πιο φιλολαϊκός” σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτηρίζοντας “προεκλογικές παροχές τις ανακοινώσεις για αυξήσεις”, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος τόνισε “Είναι το γνωστό ξαναζεσταμένο φαγητό. Προφανώς η αύξηση μισθών δεν πρέπει να αφορά μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά όλους στην ασφάλεια, όλους στον δημόσιο τομέα”, ενώ ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης μίλησαν για επιχείρηση αλλαγής της ατζέντας από μια “στριμωγμένη” κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισαν μεταξύ άλλων:
- η ρήτρα διαφυγής είναι κομμένη και ραμμένη για τους ισχυρούς και οφείλει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για να υπάρξουν επιδοτήσεις για κράτη όπως η Ελλάδα και όχι δάνεια για εξοπλισμούς
- να μην μετέχει η χώρα μας σε αποστολές στρατευμάτων
- να μην συμμετέχει η Τουρκία στον αμυντικό σχεδιασμό της ΕΕ, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα θέσει βέτο ή όχι
Στα αξιοσημείωτα ότι ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του απευθύνθηκε ιδίως στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, ίσως και λόγω των δημοσκοπήσεων, λέγοντας “Αν η χώρα δεχτεί επίθεση, με καρδούλες και μαργαρίτες θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό;” για απαντήσει λίγη ώρα αργότερα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας “Η καρδιά είναι ολόκαρδη. Ένα είναι σίγουρο αν η χώρα δεχθεί επίθεση εγώ θα την υπερασπιστώ και το λαό μου. Εσείς πιθανότατα θα φύγετε με ένα από τα ελικόπτερα που λέτε ότι παραγγέλνετε ή θα συνθηκολογήσετε με τον επιτιθέμενο”.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος αφού τόνισε με νόημα ότι “στο βαθμό που εξαρτάται από εμένα τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής δεν είναι θέματα κομματικής αντιπαράθεσης” επισήμανε “το νέο 10ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι μείζον θέμα διαφάνειας”.
Γι΄αυτό ανακοίνωσε σειρά μέτρων που θα προωθήσει με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας, την ενημέρωση της Βουλής υποχρεωτικά ανά εξάμηνο και για τα εξοπλιστικά προγράμματα από 10 εκ ευρώ, και την αναβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ