“Σύρραξη” στη Βουλή: Βαριές κατηγορίες και κλίμα έντασης

Κατά τη συζήτηση για την άρση ασυλίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, Παναγιώτη Δουδωνή και Φερχάτ Οζγκιούρ αντίστοιχα, η κατάσταση ξέφυγε με βαριές αναφορές και κατηγορίες. Μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών που ζήτησαν να αρθεί η ασυλία του, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας πήρε τον λόγο και κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη για «ρατσιστικές κορώνες», καθώς τοποθέτησε έναν «χουντικό – ρατσιστή» στο υπουργείο Μετανάστευσης.
Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε για να απαντήσει από την πλευρά της ΝΔ ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος έκανε λόγο για συστηματική προσβολή της τιμής του πρωθυπουργού από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, για να απαντήσει στις αιχμές του Οζγκιούρ Φερχάτ, σύμφωνα με τις οποίες ο βουλευτής της Χαριλάου Τρικούπη, Ιλχάν Αχμέτ, προσεταιρίζεται τις κατηγορίες περί κατευθυνόμενων μειονοτικών βουλευτών από το τουρκικό προξενείο.
Ο κ. Χρηστίδης υπερασπίστηκε τον κ. Αχμέτ, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να παρεμβαίνει και να ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις από το ΠΑΣΟΚ. Τότε, ο Ιλχάν Αχμέτ πήρε τον λόγο και επιβεβαίωσε όσα του προσάπτει ο κ. Οζγκιούρ, αφού υιοθέτησε την καταγγελία της ΝΔ πριν τις δεύτερες εκλογές του 2023 περί προεκλογικής παρέμβασης του προξενείου στη βούληση της μουσουλμανικής μειονότητας.
H Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στον αγώνα των γονιών της κατά της Χούντας, προσθέτοντας: «Για να έχουμε ελευθερία του λόγου κάποιοι πάλεψαν, όχι ο Βορίδης ο χουντικός». Μάλιστα, εκείνη την ώρα εισήλθε στην αίθουσα ο Άδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο καλωσόρισε και αποκάλεσε «αρνητή του Ολοκαυτώματος».
Πριν ο υπουργός Υγείας πάρει τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, παρενέβη, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να ανακαλέσει τα λεγόμενα του κ. Αχμέτ. «Δεν μπορεί να επικαλούνται τις αθλιότητες που εκστόμισε τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης» είπε και θύμισε πως στις κινητοποιήσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών η ΝΔ βρισκόταν «ώμο με ώμο» με τη Χρυσή Αυγή στις πλατείες.
Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος θύμισε τις πλατείες των αγανακτισμένων και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση με τη Χρυσή Αυγή για την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου μέσω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
- «Η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπήρξε η πρόεδρος της Βουλής που υποστήριζε και προστάτευε τη Χρυσή Αυγή στο Κοινοβούλιο σε κάθε συνεδρίαση» υπογράμμισε και ισχυρίστηκε ότι επί πέντε χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε αίθουσα για να διεξαχθεί η δίκη για τους νεοναζί.
Παραδέχτηκε δε ότι επέτρεψε τη σύνδεση του ονόματος του με το βιβλίο του Κώστα Πλεύρη και συμπλήρωσε πως η εβραϊκή κοινότητα «έκτοτε όχι μόνο με έχει συγχωρέσει, αλλά με θεωρεί και καλό της φίλο». «Εσείς υβρίζετε το κράτος του Ισραήλ, δεν έχετε πει κουβέντα για τους ομήρους της Χαμάς» κατηγόρησε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας και τη ρώτησε αν ήταν συνήγορος υπεράσπισης του Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος ήταν ο πρώτος κρατούμενος των ΗΠΑ που ζήτησε ο Πούτιν να επιστρέψει στη Ρωσία. «Ποια η σχέση σας με το καθεστώς της Ρωσίας;» τη ρώτησε και διαπίστωσε: «Καλά σας αρέσει να κουνάτε το δάχτυλο, αλλά όταν είναι να δείτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη, τότε τον καθρέφτη τον αποφεύγετε…».
- Την ώρα που η Ολομέλεια είχε μετατραπεί σε πολιτικό «τσίρκο», ο προεδρεύων, κ. Γεωργαντάς, αποφάσισε να απολογηθεί, λέγοντας πως « το προεδρείο αισθάνεται άσχημα για την εξέλιξη αυτή», ρίχνοντας όμως την ευθύνη σε συγκεκριμένους ομιλητές. Ωστόσο, στη συνέχεια ξανά έδωσε τον λόγο στη Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία έριξε λάδι στη φωτιά.
«Θα πρέπει να αντιμετωπίσετε την εξαλλοσύνη σας» παρότρυνε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τον κ. Γεωργιάδη και χωρίς να απαντήσει για τον Αλεξάντερ Βίνικ, θύμισε ότι ήταν συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Η σύζυγος του Κορκονέα δήλωσε στη δίκη ότι ήσασταν ο μόνος που στηρίξατε την οικογένεια της» κατήγγειλε, με τον βουλευτή της ΝΔ, Γ. Παππά, να ωρύεται εκτός μικροφώνου και τον προεδρεύοντα να προσπαθεί να τον επαναφέρει στην τάξη.