Στάσσης: Επενδύσεις εως 12 δισ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία (vid)

Στάσσης: Επενδύσεις εως 12 δισ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία (vid)

“Τα επόμενα 3-5 χρόνια θα επενδύσουμε στην περιοχή  5,8 δισ. ευρώ που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 12 δισ.”  είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, παρουσιάζοντας το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, σε επίσημη εκδήλωση παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη Δυτική Μακεδονία θα παράγονται πάνω από 3 γιγαβατ από ΑΠΕ και μονάδες αερίου θα γίνουν 3,5 δισ. ευρώ επενδύσεων σε ενέργεια, και μέχρι 7 δισ. επενδύσεων θα γίνει στην τεχνολογία.

Κεντρικό ρόλο στις νέες επενδύσεις για τη μεταμόρφωση της περιοχής έχει το νέο Mega Data Center 300 MW που όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, θα κατασκευαστεί εκεί που σήμερα είναι η αυλή λιγνίτη της μονάδας του Αγίου Δημητρίου. Σε πρώτη φάση η επένδυση θα είναι 2,3 δισ. ευρώ και η κατασκευή του θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία της ΔΕΗ με τον hyperscaler, τη διεθνή τεχνολογική εταιρεία.

Εφόσον αποφασιστεί να προχωρήσει η δεύτερη φάση το νέο Mega Data Center, θα φτάσει το 1 GW και θα χρειαστεί επιπλέον επένδυση 5,4 δισ. ευρώ.

“Για να υποστηριχθεί θα χρειαστούν και επιπλέον επενδύσεις 1,2 δις σε μονάδες ενέργειας στο χώρο της Πτολεμαΐδα 5 και στον Άγιο Δημήτριο. Σε αυτή τη δεύτερη φάση, οι συνολικές θέσεις εργασίας από όλα τα έργα(ενεργειακά και τεχνολογίας)θα φτάσουν τις 20.000 κατά την κατασκευή και τις 2.000 κατά τη λειτουργία”. “Θα είναι μια μεγάλη επένδυση για τα παγκόσμια δεδομένα πλέον”, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ.

Οι ενεργειακές επενδύσεις στην περιοχή θα φτάσουν τα 3,4 δισ. ευρώ, η πρώτη φάση του Mega Data Center τα 2,3 δισ. ευρώ, η μεγέθυνση του Mega Data Center επιπλέον επένδυση 5 δισ. ευρώ και επιπλέον ενεργειακά έργα 1,2 δισ. ευρώ.

Μεταμορφώνεται η Δυτική Μακεδονία

Όπως τόνισε οι επενδύσεις της ΔΕΗ φέρνουν μία καινούργια ημέρα ανάπτυξης για την περιοχή:

Πρώτον η ανάπτυξη είναι βιώσιμη. Από τη μονοκαλλιέργεια ενός αγαθού που έχει κλείσει τον κύκλο του περνάμε σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών και κλάδων.Δεύτερον, η περιοχή αλλάζει ύφος, γίνεται τεχνολογικός κόμβος και δημιουργείται ένα οικοσύστημα τεχνολογίας γύρω από το mega data center. Έρχονται και άλλες εταιρείες και το εργατικό δυναμικό της περιοχής εξειδικεύεται.

Τρίτον, έρχεται νέα πνοή με καλύτερες και ποιοτικότερες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και επιστροφή νέων ανθρώπων στην περιοχή. Τέταρτον, το περιβάλλον είναι καθαρό με πολλαπλά οφέλη από τον τουρισμό μέχρι την προσέλκυση άλλων επενδύσεων.

Και πέμπτον, οι νέες μονάδες ΣΗΘΥΑ,Πτολεμαΐδα 5 και Waste to Energy λύνουν οριστικά το θέμα της τηλεθέρμανσης. Θέλω να τονίσω ξεχωριστά και τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που κάνει εξαιρετική δουλειά. Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί με το Πανεπιστήμιο για τα επόμενα βήματα ώστε οι απόφοιτοι και οι ερευνητές του να εργαστούν και να συνεργαστούν με τις νέες δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή.

Οι επενδύσεις της ΔΕΗ είναι η αρχή ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό. Και άλλες περιοχές στην Ευρώπη, όταν το βασικό παραγωγικό αγαθό έλειψε, αντί να προσπαθήσουν απλά να ανακάμψουν άλλαξαν το παιχνίδι και επανεφηύραν τον εαυτό τους.

Το πλάνο που σας παρουσίασα σήμερα είναι ο καταλύτης ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της με όχημα την τεχνολογία.

Όλοι μαζί θα επανεφεύρουμε τη Δυτική Μακεδονία. Για να γίνει ξανά η καρδιά της ανάπτυξης της χώρας μας. Αυτή τη φορά, η καρδιά για την ανάπτυξη της ψηφιακής της οικονομίας. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε το επόμενο παράδειγμα περιοχής που άλλαξε όραμα και με τις κατάλληλες επενδύσεις βρέθηκε και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας.

Σειρά επενδυτικά σχεδίων

Συνολικά οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις, σημείωσε ότι θα χρηματοδοτήσουν δεκάδες διαφορετικά projects, από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας μέχρι νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, αποκαταστάσεις εδαφών, δίκτυα ενέργειας και οπτικών ινών και κυρίως του data center. Και τόνισε ότι οι νέες επενδύσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των έργων και 2.0000 θέσεις εργασίας με τη λειτουργία τους.

“Ο ΑΗΣ καρδιάς από το 1975 μέχρι το 2021 παρήγαγε ρεύμα για τη χώρα και σήμερα για τη ΔΕΗ και την περιοχή ένας νέος κύκλος ανάπτυξης αρχίζει. Το επενδυτικό μας πλάνο στοχεύει η ΔΕΗ να γίνει ένας τεχνολογικός και πράσινος κόμβος για τη χώρα και την υπόλοιπη Ευρώπη”, σημείωσε.

“Η ΔΕΗ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας και εδώ χτυπούσε για χρόνια η καρδιά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Όμως καθώς πλέον η παραγωγή από λιγνίτη λόγω του κόστους των ρύπων έχει γίνει μη ανταγωνιστική, από το 2010 οι μονάδες λιγνίτη σταδιακά αποσύρονται και ένας κύκλος άνω των 70 ετών κλείνει”.

Η νέα Πτολεμαΐδα 5 θα σταματήσει να λειτουργεί το 2026 και στο τέλος του 2027 θα λειτουργεί ως μονάδα φυσικού αερίου. Όπως είπε λειτουργεί σήμερα σε λιγότερο από τη μισή της δυναμικότητα. Οι μονάδες φυσικού αερίου μαζί με τις μονάδες αποθήκευσης είανι ααπραίτητες για να λειτουργούν και οι ΑΠΕ.

“Αλλάζουμε την εικόνα της περιοχής. Τη θέση του μαύρου του λιγνίτη παίρνει το πράσινο των αποκαταστάσεων και το μπλε των λιμνών.Αλλάζουμε τον αέρα της περιοχής. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν θα μηδενιστούν”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Στάσσης.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ εξήγγειλε επίσης, τη δυνατότητα συμμετοχής των κατοίκων της περιοχής στα έργα ΑΠΕ της ΔΕΗ μέσω ομολόγου που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ στο τρίτο τρίμηνο του 2025.

Όσον αφορά τα έργα, σημείωσε:

Αποθήκευση: Η ΔΕΗ την επόμενη τριετία θα επενδύσει στην περιοχή περίπου 940 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας πάνω από 860 ΜW.

Συνολικά, αυτά τα έργα θα δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία.

Αναφέρθηκε σε δύο έργα αντλησιοταμίευσης που θα κάνουν ουσιαστική διαφορά στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, για την κατασκευή των οποίων υπάρχουν ήδη σχεδόν έτοιμες οι κάτω λίμνες, στα ορύγματα των ορυχείων. Το πρώτο, θα βρίσκεται στο ορυχείο Καρδιάς. Η κάτω δεξαμενή θα είναι στον πυθμένα του ορυχείου και η άνω δεξαμενή θα κατασκευαστεί περίπου 100 μέτρα από εδώ που είμαστε σήμερα, εκεί που βρίσκονται οι πύργοι ψύξης των Μονάδων, οι οποίοι πρόκειται να κατεδαφιστούν εντός του 2026.Όταν ολοκληρωθεί, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 320 MW για 8 ώρες. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 430 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει κατά την κατασκευή 600 θέσεις εργασίας.

Το δεύτερο αντλησιοταμιευτικό θα βρίσκεται στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου.Η κάτω δεξαμενή θα είναι στον πυθμένα του ορυχείου και η άνω δεξαμενή θα κατασκευαστεί στο ανώτερο τμήμα του ορυχείου.Όταν ολοκληρωθεί, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 240 MW για 12 ώρες. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 310 εκατ. ευρώ που και αυτή θα δημιουργήσει κατά τη διάρκεια κατασκευής 550 θέσεις εργασίας. Και τα δύο έργα έχουν λάβει άδειες από την ΡΑΑΕΥ και είναι σε προχωρημένο στάδιο οι μελέτες σχεδιασμού υλοποίησης.

Εκτός από αποθήκευση με αντλησιοταμίευση, επενδύει στην περιοχή και σε αποθήκευση με μπαταρίες. Συνολικά κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 300 MW σε διάφορες περιοχές. Κάποιες θα είναι στα πρώην εργοστάσια του Αμυνταίου και της Μελίτης και κάποιες στα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ακρινή. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Μαζί με τη Motor Oil επενδύει μέσω της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen, στην πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στο Αμύνταιο.

Το πράσινο υδρογόνο είναι μία υποσχόμενη τεχνολογία που πιθανώς στο μέλλον παίξει σημαντικό ρόλο.Η μονάδα που κατασκευάζεται στον ευρύτερο χώρο του παλιού εργοστασίου θα είναι σε πρώτη φάση της τάξης των 50 MW.

Πρόκειται για μία επένδυση περίπου 70 εκατ. ευρώπου θα απασχολήσει 300 εργαζομένους κατά την κατασκευή της.

Συμμετοχή των κατοίκων στα έργα ΑΠΕ

“Στη νέα εποχή της πράσινης Δυτικής Μακεδονίας, θέλουμε οι κάτοικοι να είναι συμμέτοχοι στην ανάπτυξη που σχεδιάζουμε και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επενδύσεις μαζί με τη ΔΕΗ”, τόνισε ο κ Στάσσης.

Όπως εξήγησε για τα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οι κάτοικοι θα μπορούν να έχουν μερίδιο στο Μετοχικό Κεφάλαιο σε ένα ποσοστότης τάξεως του 5%. Για αυτό σχεδιάζεται ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά προς τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που επηρεάζονται οικονομικά από η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Θα προχωρήσει σε έκδοση Ομολόγου 5 εκατ. ευρώ με εγγύηση κάλυψης του συνόλου της έκδοσης από τη ΔΕΗ.

Η απόδοση θα είναι σταθερή της τάξης του 8% και με την ονομαστική αξία της κάθε ομολογίας να διαμορφώνεται ενδεικτικά σε 100 ευρώ ώστε να δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους της περιοχής. Το ομόλογο θα διατεθεί στους κατοίκους στο τρίτο τρίμηνο του 2025.

Σχετικά Άρθρα