Δασμοί Τραμπ: Πλήγμα σε Nike, Adidas, Puma και Apple- Ραγδαία πτώση στις μετοχές

Δασμοί Τραμπ: Πλήγμα σε Nike, Adidas, Puma και Apple- Ραγδαία πτώση στις μετοχές

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει αυστηρούς δασμούς σε μια σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων ασιατικών κρατών, έχει προκαλέσει τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές. Ο εμπορικός πόλεμος, που φαίνεται να κλιμακώνεται, πλήττει καίρια μεγάλες εταιρείες, με τις μετοχές να καταγράφουν σημαντικές πτώσεις, ενώ το μέλλον της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας είναι αβέβαιο.

Ένας από τους μεγαλύτερους πληγέντες είναι ο τομέας των αθλητικών ειδών, με κορυφαίους παίκτες όπως η Nike, η Adidas και η Puma να αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες. Οι εταιρείες αυτές, που παράγουν τα προϊόντα τους κυρίως στην Ασία, βλέπουν τις μετοχές τους να κατακρημνίζονται.

Ειδικότερα, μπορεί η Nike να έχει την έδρα της στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως τα προϊόντα της παράγονται στο Βιετνάμ. Αντίστοιχα, η Adidas είναι γερμανική, αλλά τα ρούχα και τα υποδήματά της φτιάχνονται κι αυτά στο Βιετνάμ

Οι εισηγμένες στη Φρανκφούρτη μετοχές της Nike σημείωσαν νωρίτερα πτώση 6,5%, ενώ της Adidas υποχώρησαν κατά 9% σχεδόν σε χαμηλό έτους και της Puma σημείωσαν πτώση 8,5%, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Νοέμβριο του 2016.

Οι δασμοί στο Βιετνάμ, την Ινδονησία και άλλες ασιατικές χώρες, που φτάνουν έως και το 46%, πλήττουν την παραγωγή, δημιουργώντας φόβους για αύξηση των τιμών και μείωση των περιθωρίων κέρδους.

Ο αναλυτής Ντέιβιντ Σβαρτς προβλέπει ότι αν οι δασμοί παραμείνουν, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα για τα αθλητικά είδη, ενώ οι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν εύκολα να μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλες χώρες.

Μεγάλος προβληματισμός στην Apple

Από την άλλη, η Apple, ο γίγαντας της τεχνολογίας, βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των νέων δασμών, με τις μετοχές της να καταγράφουν απότομη πτώση μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

Η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και άλλες χώρες που εμπλέκονται στην παραγωγή των δημοφιλών προϊόντων της Apple, όπως το iPhone και τα AirPods, πλήττονται σοβαρά από τους νέους δασμούς, που φτάνουν έως και 46% σε ορισμένες περιπτώσεις. Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο την αλυσίδα εφοδιασμού της Apple και προκαλεί ανησυχίες για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, εν μέσω της ήδη υπάρχουσας αναταραχής στις αγορές.

Ποια προϊόντα της Apple κατασκευάζονται πού

Οι δασμοί όμως δεν πλήττουν μόνο την παραγωγή της Κίνας αλλά και άλλα κέντρα παραγωγής της Apple, υποβαθμίζοντας τις προσπάθειες απομάκρυνσης από την Κίνα. Αν και η εταιρεία εξακολουθεί να παράγει την πλειονότητα των συσκευών της που πωλούνται στις ΗΠΑ σε κινεζικά εργοστάσια, η Apple κατασκευάζει τα προϊόντα της σε μια σειρά από ξένες χώρες εκτός Αμερικής.

Αναλυτικά:

  • Στην Ινδία η Apple κατασκευάζει ολοένα και περισσότερα iPhone και AirPods. Οι δασμοί είναι στο 26%.
  • Στο Βιετνάμ κατασκευάζονται ορισμένα AirPods, iPad, Apple Watches και Mac. Οι δασμοί είναι 46%.
  • Στη Μαλαισία, η Apple κατασκευάζει ολοένα και περισσότερο υπολογιστές Mac. Οι δασμοί είναι 24%.
  • Στην Ταϊλάνδη, η εταιρεία κατασκευάζει επίσης ορισμένα Mac. Οι δασμοί είναι 36%.
  • Στην Ιρλανδία, η μόνη χώρα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δασμοί είναι 20%. Η Apple παράγει μερικά iMac εκεί.

Η ανακοίνωση έφερε μεγάλη αναταραχή στους επενδυτές της Apple, οι οποίοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι δασμοί θα βλάψουν τα εταιρικά της αποτελέσματα. Οι μετοχές υποχώρησαν έως και 7,9%. Η μετοχή είχε ήδη υποχωρήσει 11% φέτος.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι νέοι δασμοί ξεκινούν στις 9 Απριλίου.

Εκπρόσωπος της Apple δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Η Apple θα μπορούσε να επηρεαστεί και ακόμη περαιτέρω, καθώς πρέπει να προμηθεύεται εξαρτήματα από πολλές άλλες χώρες και περιοχές που επίσης πλήττονται από τους δασμούς.

Η ανακοίνωση των νέων δασμών έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, με την αγορά να ανησυχεί για τις συνέπειες στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις και την οικονομία. Αν και οι δασμοί ενδέχεται να μειώσουν τις εξαγωγές από τις πληττόμενες χώρες, η αντίδραση της βιομηχανίας μπορεί να καθυστερήσει, με τις μεγάλες εταιρείες να προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ο Τραμπ, αν και έχει δηλώσει ότι οι δασμοί θα «ενισχύσουν» την αμερικανική οικονομία, φαίνεται πως ο αντίκτυπος για τις παγκόσμιες εταιρείες και τις διεθνείς αγορές μπορεί να είναι πιο σοβαρός από όσο αναμενόταν.

Σχετικά Άρθρα