Από τον “ηδονισμό”, στον…”ηρωϊσμό” της πολεμικής οικονομίας

Στη Γερμανία, το περιοδικό Stern (που προσδιορίζεται ως αριστερο-φιλελεύθερο και ανήκει στον εκδοτικό κολοσσό Bertelsman) ξεκίνησε καμπάνια για να “συνειδητοποιήσει” τη νεολαία υπέρ της μαζικής στράτευσης ενόψει μελλοντικών πολέμων!
Το άρθρο με τίτλο “Οι άλλοι δεν μας υπερασπίζονται πια; Τότε πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας! ” ισχυρίζεται ότι “οι ΗΠΑ δεν θέλουν πλέον να προστατεύουν τη Γερμανία. Αυτό φέρνει μια πικρή συνειδητοποίηση: Ο αφόρητος εφησυχασμός μας πρέπει να τελειώσει”. Συνοδεύεται από ένα εκφοβιστικό εξώφυλο με νέους και νέες να αφήνουν το ήμισυ του εφησυχασμού τους (…) προς το έτερο ήμισυ της στρατιωτικής στολής εκστρατείας και των πολεμικών αποχρώσεων.
Ο συγγραφέας του άρθρου και εκδοτικό στέλεχος του Stern, Tilman Gerwien, έχει την ηλικία …στρατηγού, ωστόσο σπεύδει να νουθετήσει τη νεολαία ώστε να εγκαταλείψει το “κουκλόπιστο” στο οποίο ζει. “Οι μέρες αυτές τελείωσαν, πρέπει να μεγαλώσουμε”, αναφέρει και εμμέσως μέμφεται τη γερμανική αριστερά που ήταν κατά της στράτευσης και τους νέους που ζητούσαν παλιότερα την αποχώρηση των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα.
Οι καιροί αλλάζουν. Η εποχή που οι Πράσινοι αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες τάσσονταν, μαζί με την αριστερά, κατά των πολέμων έχει παρέλθει. Τώρα, ενώνονται με τους Χριστιανοδημοκράτες υπέρ των εξοπλισμών, ο “ρωσικός κίνδυνος” έχει αναβιώσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ντόναλντ Τραμπ τρομοκρατεί τους Ευρωπαίους καθώς αποσύρει τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ και οδηγεί την ΕΕ στο γνωστό πρόγραμμα-μαμούθ των 800 δισ. για το ReArm Europe.

Το προσκλητήριο στα… όπλα του Stern επιχειρηματολογεί κυνικά: “Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η Γερμανία αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση. Πρέπει να τολμήσουμε να αγκαλιάσουμε περισσότερο “ηρωισμό” – και λιγότερο ηδονισμό. Περισσότερη κοινοτική δέσμευση και λιγότερο ατομισμό που αποφεύγει την ευθύνη. Και προσέξτε να μην ξεχνάμε αυτό που θέλουμε να υπερασπιστούμε: ελευθερία και διαφορετικότητα. άμυνα, τα φαντάσματα του παρελθόντος ξυπνούν, λέξη κλειδί «εθνική κοινότητα». Είναι σημαντικό να βρεις την ισορροπία».
Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πόσοι Γερμανοί νέοι θα ανταποκριθούν στο σάλπισμα του Stern και του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου που στρέφει την ήπειρο σε μία πολεμική οικονομία. Όταν, όμως, οι υπέρμαχοι αυτής της λογικής επικαλούνται τη “Νέα Γερμανία” –κατ΄ επέκταση και τη “Νέα Ευρώπη”– δεν κάνουν τον κόπο να ρωτήσουν τη νεολαία ποιά …Γερμανία εκείνη επιθυμεί. Ποιά Ευρώπη;
H “πατρική” νουθεσία του Stern δεν αφορά μόνο τη γερμανική νεολαία, είναι πιθανώς μία, ακραία μεν, αντιπροσωπευτική δε, καλλιέργεια κλίματος. Και συνοδεύεται από την μετάβαση ολόκληρης της Ευρώπης σε μία πολεμική οικονομία, που εκ των πραγμάτων αφήνει πίσω τις κοινωνίες που υποφέρουν από τις ανισότητες και τις ανατροπές στο κοινωνικό κράτος.
Στην αγωνία των νέων για τις μέτρια ή και κακά πληρωμένες δουλειές και την εκτίναξη του κόστους ζωής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η απάντηση είναι …στα όπλα. Με αφήγημα την ανάγκη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού “τρόπου ζωής”, το οποίο, όμως, μαζικά αποκηρύσσεται εάν λάβει κανείς υπόψη του τη στροφή προς τον αντισυστημισμό και την ακροδεξιά. Ολοταχώς προς την δυστοπία…