Βουλή: Γιατί δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 για Σπίρτζη

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης απέρριψε το αίτημα του Χρήστου Σπίρτζη, προκειμένου να ελεγχθεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης για κάθε μήνυση που τον αφορά σχετικά με την σύμβαση 717. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε επιστολή στον Νικήτα Κακλαμάνη, με την οποία ζητεί την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος να εκκινήσει ο έλεγχος για την εμπλοκή του στη δικογραφία που η βουλή είχε απορρίψει τον Νοέμβριο του 023 και σε συνάντηση που είχε με τον ΠτΒ ζήτησε τη σύσταση προανακριτικής, με βάση νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, όπως είπε, για τη σύμβαση 717.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή τέσσερις μηνύσεις συγγενών θυμάτων που τον αφορούν.
Συγκεκριμένα ο κ. Σπίρτζης επικαλείται το άρθρο 86, παράγραφο 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο “Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας”.
“Για να μη μείνει καμία σκιά ως προς τις δικές μου ευθύνες αλλά και για να αποκαλυφθούν έμμεσα οι πραγματικοί υπαίτιοι επαναλαμβάνω το αίτημα μου για την ενεργοποίηση ως προς το πρόσωπο μου της διαδικασίας του άρθρου 86 παρ5 του Συντάγματος τόσο για την διερεύνηση της σύμβασης 717 όσο και για την εξέταση κάθε μιας έγκλησης μήνυσης που με αφορά” τονίζει καταλήγοντας στην επιστολή του προς τον ΠτΒ.
“Κατανοώ το αίτημα του κ. Σπίρτζη και χαίρομαι που έχει αυτή την ευαισθησία, άλλα όμως είναι αυτά και άλλο ο τύπος, το Σύνταγμα και ο ΚτΒ” ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τη συνάντηση που είχε με τον πρώην υπουργό και το αίτημά του να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες του άρθρου 86 πρ. 5 του Συντάγματος για τη διερεύνηση της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών σε ό,τι τον αφορά.
Ο ΠτΒ πρόσθεσε ότι ο κ. Σπίρτζης “είχε υποβάλει και πάλι ανάλογο αίτημα στις 21 Μαρτίου του 2024, αφού η Βουλή των Ελλήνων είχε απορρίψει τη σύσταση Προκαταρτικής Επιτροπής για την εκτέλεση της Σύμβασης 717” και τώρα “επικαλείται το άρθρο 86 παρ.5 του Συντάγματος”
Ωστόσο σημείωσε “Το άρθρο αυτό, παραπέμπει ως εκτελεστική διαδικασία στον Κανονισμό της Βουλής και το άρθρο 155 παρ. 11 του ΚτΒ (που είναι το εφαρμοστικό άρθρο του 86 παρ.5 του Συντάγματος) αναφέρει ότι αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά πρόταση άσκησης δίωξης κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορεί να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.”.
Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, η σχετική συζήτηση γίνεται σε μία συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι για να γίνει αυτό προϋπόθεση είναι να “μην έχει περατωθεί η διαδικασία”, δηλαδή να έχει συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή και να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διερεύνησης για τον παραπεμπόμενο.
“Εδώ η Βουλή δεν έχει συστήσει Προκαταρτική Επιτροπή, άρα δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη για τον εαυτό του. Συνεπώς το αίτημα αυτό τιμά τον κ. Σπίρτζη αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω του ΚτΒ” επισήμανε ο κ. Κακλαμάνης.
Να σημειωθεί ότι επιστολή προς τον ΠτΒ απέστειλε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, στηρίζοντας το αίτημα του Χρήστου Σπίρτζη, χωρίς ωστόσο να μπορεί να γίνει αποδεκτό, όπως εξήγησε ο κ. Κακλαμάνης.
“Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, έχοντας υποχρέωση απέναντι στους πολίτες και το Σύνταγμα, δεν δέχεται, ούτε θα δεχθεί καμία συγκάλυψη, στο τραγικό έγκλημα των Τεμπών. Από τη μεριά μας έχουμε ζητήσει να γίνει έρευνα σε όλες τις κατευθύνσεις και για όλους τους εμπλεκόμενους, ακόμα και να επεκταθεί στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Επιθυμούμε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, γιατί η αλήθεια είναι ζήτημα Δημοκρατίας . Και το απαιτούμε από τη Βουλή, σε απόλυτη συνέπεια με τη στάση μας, αδιάκοπα εδώ και 2 χρόνια, όπου αναλάβαμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να πέσει άπλετο φως, και να αποδοθεί Δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ως η φωνή της δικαιοσύνης και της κοινωνίας μέσα στη Βουλή, έχοντας δέσμευση απέναντι στους πολίτες της χώρας” αναφέρει μεταξύ άλλων ο. Φάμελλος στην επιστολή του.
Και τονίζει “Δεν θα συναινέσουμε σε ακόμα μία υποβάθμιση της λειτουργίας της Βουλής και του κράτους δικαίου, λαμβάνοντας υπόψη και ότι την τρέχουσα περίοδο εξελίσσεται και η παράνομη και αντισυνταγματική μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην προκαταρκτική επιτροπή για την διερεύνηση των ευθυνών του κ. Τριαντόπουλου, με την απευθείας παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο και προσπερνώντας το πρώτο και βασικό στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.”
Πάντως στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει “…θα είμαστε θετικοί σε οποιοδήποτε άλλο μέτρο ελέγχου προταθεί. Και καλούμε το ίδιο να κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα με έναν ξεκάθαρο δημόσιο λόγο αλλά και τρόπο.”