Σε εισπρακτικές εταιρείες τα ληξιπρόθεσμα χρέη ΕΦΚΑ και Εφορίας

Ο ΕΦΚΑ προχωρά στην πρόσληψη ιδιωτικών εισπρακτικών εταιρειών για τη διεκδίκηση χρεών από τους οφειλέτες των ασφαλιστικών Ταμείων. Παράλληλα, η Εφορία ήδη προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης τέτοιων εταιρειών, με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ενεργοποιεί αυτήν την επιλογή.
Η διαδικασία αφορά την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων χρεών, ακολουθώντας το πρότυπο των τραπεζών, οι οποίες αναθέτουν σε τρίτες εταιρείες την ενημέρωση των οφειλετών για τα χρέη τους, τις δυνατότητες αποπληρωμής και τα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν.
Στο νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή, εντάχθηκε διάταξη, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) να αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών.
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Ειδικότερα, με το άρθρο 215 του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και εισήγηση του Συντονιστή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.), να αναθέτει υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, το μητρώο οφειλετών, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση δράσεων που άπτονται των σκοπών του Κ.Ε.Α.Ο. σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Όπως εξηγείται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος της αξιολογούμενης ρύθμισης είναι, σε περιπτώσεις που απαιτείται εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία, να παρέχεται η δυνατότητα στον φορέα, όταν παρίσταται προς τούτο ανάγκη, να αναθέτει σε τρίτους τις ανωτέρω υπηρεσίες, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών καθώς και η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190).
Επίσης, στην αιτιολογική αναφέρεται πως, «με την ανάθεση υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα βελτιστοποιηθούν οι διαδικασίες διαχείρισης των οφειλόμενων ασφαλιστικών οφειλών και συνακόλουθα θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα των 275 οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, θωρακίζοντας με τον τρόπο αυτό τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».
Όπως προκύπτει από τη διατύπωση της διάταξης, οι ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, δεν θα ασχολούνται με τον τομέα της λήψης αναγκαστικών μέτρων εναντίον των οφειλετών, που αρνούνται να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αλλά η δραστηριότητά τους θα κινείται στους ακόλουθους τομείς:
- Της ενημέρωσης των οφειλετών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
- Των συστάσεων ότι πρέπει να τα ρυθμίσουν ώστε να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα από το ΚΕΑΟ.
- Την υποβολή προτάσεων, που αφορούν στον σχεδιασμό των δράσεων που πρέπει να αναπτύξει το ΚΕΑΟ ώστε να επιταχυνθεί η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με το businessdaily.gr τη συνδρομή ιδιωτών για τη βελτιστοποίηση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών μπορεί να ζητήσει και η ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί, προκειμένου να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων και να διασφαλιστεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγόρους ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών.