Δασμοί Τραμπ: 20% ΕΕ, 34% Κίνα, 24% Ιαπωνία- 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα- Αναλυτικά όσα ανακοίνωσε

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε απόψε (02/04) από τον Λευκό Οίκο τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιβολή σαρωτικών αμοιβαίων δασμών, δηλώνοντας ότι «η χώρα μας έχει λεηλατηθεί» από άλλα έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τραμπ παρουσίασε την πρωτοβουλία του, την οποία αποκαλεί «Ημέρα της Απελευθέρωσης» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αποκατάσταση της οικονομικής ισορροπίας και της εθνικής ισχύος.
«Έχουμε μερικά πολύ, πολύ καλά νέα σήμερα» δήλωσε αρχικά. «Πολλά καλά πράγματα συμβαίνουν για τη χώρα μας. Σήμερα είναι η Ημέρα της Απελευθέρωσης. Η 2α Απριλίου 2025 θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η ημέρα που η αμερικανική βιομηχανία αναγεννήθηκε, η ημέρα που το πεπρωμένο της Αμερικής διεκδικήθηκε και η ημέρα που αρχίσαμε να κάνουμε την Αμερική ξανά πλούσια».
Τόνισε ότι θα υπογράψει ένα «ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα για τη θέσπιση αμοιβαίων δασμών σε χώρες σε όλο τον κόσμο».

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι «εδώ και δεκαετίες, η χώρα μας έχει λεηλατηθεί, απογυμνωθεί, καταπατηθεί και κατασπαραχθεί από έθνη κοντινά και μακρινά», τόσο από συμμάχους όσο και από αντιπάλους. «Οι φορολογούμενοι μας έχουν εξαπατηθεί για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πια» συμπλήρωσε.
«Είναι η διακήρυξη της οικονομικής μας ανεξαρτησίας», διαμήνυσε ο Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που θα προκύψουν από τους δασμούς για να «μειώσουν τους φόρους μας και να αποπληρώσουν το εθνικό μας χρέος».
Ο Τραμπ λέει ότι όταν πρόκειται για το εμπόριο, μερικές φορές ο «φίλος (είναι) χειρότερος από τον εχθρό».
Λέει ότι πάνω από το 80% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη Νότια Κορέα πωλούνται στη Νότια Κορέα και πάνω από το 90% των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ιαπωνία κατασκευάζονται στην Ιαπωνία και ότι τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα σε αυτές τις χώρες.

«Η Ford πουλάει πολύ λίγα» σε άλλες χώρες, λέει ο Τραμπ, μια ανισορροπία που έχει “αποδεκατίσει” τις αμερικανικές βιομηχανίες.
«Γι’ αυτό με ισχύ από τα μεσάνυχτα θα επιβάλουμε δασμό 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό», λέει ο Τραμπ.
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε δασμούς 2,4% στις εισαγόμενες μοτοσυκλέτες.
«Εν τω μεταξύ, η Ταϊλάνδη και άλλες χώρες χρεώνουν πολύ υψηλότερες τιμές, όπως 60%. Η Ινδία χρεώνει 70% και το Βιετνάμ χρεώνει 75%,», πρόσθεσε.
Χλευάζοντας τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ο Τραμπ είπε: «Θέλουμε να σας στείλουμε τα αυτοκίνητά μας. Θέλουμε να σας στείλουμε τα πάντα, αλλά δεν θα πάρουμε τίποτα από όσα έχετε».

Παραπονέθηκε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θέλουν τα αμερικανικά πουλερικά και ότι η Αυστραλία αρνείται να αγοράσει αμερικανικό βοδινό κρέας.
«Δεν θα πάρουν καθόλου από το βοδινό κρέας μας. Δεν το θέλουν, δεν θέλουν να επηρεάσει τους αγρότες μας».
Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα «δεν θέλουν να πουλάμε το ρύζι μας εκεί», προσθέτει.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στη χαρακτηριστική του γλώσσα «Πρώτα η Αμερική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αποσύρονται από την παγκόσμια σκηνή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να συνεχίσουν με μια μονομερή πολιτική οικονομικής παράδοσης», είπε. «Πρέπει να φροντίσουμε τον λαό μας και πρέπει να φροντίσουμε πρώτα τον λαό μας».

«Καμία από τις εταιρείες μας δεν επιτρέπεται να πάει σε άλλες χώρες. Και λέω ότι φίλος και εχθρός, και σε πολλές περιπτώσεις, ο φίλος είναι χειρότερος από τον εχθρό όσον αφορά το εμπόριο», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του. «Αλλά τέτοιες φρικτές ανισορροπίες έχουν καταστρέψει τη βιομηχανική μας βάση και έχουν θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια».
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες σε άλλες χώρες για «αυτή τη συμφορά».
«Κατηγορώ τους πρώην προέδρους και τους προηγούμενους ηγέτες που δεν έκαναν τη δουλειά τους. Το άφησαν να συμβεί και το άφησαν να συμβεί σε βαθμό που κανείς δεν μπορεί καν να πιστέψει», δήλωσε ο πρόεδρος.
Ο Τραμπ είπε ότι οι ηγέτες του κόσμου που επιθυμούν εξαίρεση από τους «αμοιβαίους δασμούς» του θα πρέπει να αλλάξουν την εμπορική τους πολιτική.
«Τερματίστε τους δικούς σας δασμούς, ρίξτε τους φραγμούς σας, μην χειραγωγείτε τα νομίσματά σας», είπε, «και αρχίστε να αγοράζετε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών προϊόντων».
Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν «αμοιβαίους δασμούς» σε όλες τις χώρες «περίπου στο μισό» από ό,τι μας χρεώνουν, είπε.
Φέρνοντας ένα διάγραμμα για να το δείξει στο ακροατήριο, έδειξε ότι η Κίνα «χρεώνει» τις Ηνωμένες Πολιτείες με δασμό 67%, οπότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρεώσουν την Κίνα με δασμό 34%.
Το διάγραμμα καταγράφει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρεώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με δασμό 20%, το Βιετνάμ με 46%, την Ταϊβάν με 32%, την Ιαπωνία με 24%, την Ινδία με 26%, τη Νότια Κορέα με 25%, την Ταϊλάνδη με 36% και άλλα.

Αναλυτικά οι δασμοί:
- 20% στην ΕΕ,
- 34% στην Κίνα
- 46% στο Βιετνάμ,
- 32% στην Ταϊβάν,
- 24% στην Ιαπωνία,
- 26% στην Ινδία,
- 25% στη Νότια Κορέα,
- 36% στην Ταϊλάνδη
- 31% στην Ελβετία
- 32% στην Ινδονησία
- 24% στη Μαλαισία
- 49% στην Καμπότζη
- 30% στη Νότια Αφρική
- 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο
- 10% στην Αυστραλία
- 10% στη Βραζιλία
- 37% στο Μπαγκλαντές
- 17% στο Ισραήλ
- 10% στην Τουρκία
- 29% στο Πακιστάν
- 10% στη Σιγκαπούρη
Αναλυτικά όλη η λίστα των “αμοιβαίων δασμών”:
Ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως οι εταιρείες που επιλέγουν να κατασκευάζουν τα προϊόντα τους εντός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα επιβαρύνονται με κανέναν δασμό.
«Δεν υπάρχει δασμός αν κατασκευάζεις το προϊόν σου εδώ στην Αμερική», δήλωσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας σαφές μήνυμα ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής.
Κατά την ομιλία του λίγο πριν υπογράψει το σχέδιο για την επιβολή αμοιβαίων δασμών, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι «επιτέλους, η Αμερική έρχεται πρώτη».
«Σήμερα υπερασπιζόμαστε τον Αμερικανό εργαζόμενο και βάζουμε επιτέλους την Αμερική πρώτη», δήλωσε παρουσιάζοντας τους δασμούς ως ένα μέτρο που ενισχύει τους πολίτες των ΗΠΑ. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «φροντίζουν χώρες σε όλο τον κόσμο», αλλά όταν επιχειρείται κάποια μείωση αυτής της στήριξης, τότε «οι άλλοι εκνευρίζονται που δεν τους προσέχουμε πλέον».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι δασμοί είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να φροντίσουμε πρώτα τους δικούς μας ανθρώπους».
Παράλληλα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας: «Μπορούμε πραγματικά να γίνουμε εξαιρετικά πλούσιοι. Πλουσιότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και δεν θα το πιστεύετε. Απλώς τώρα γινόμαστε έξυπνοι».
«Δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά μεταμόρφωση μιας χώρας όπως αυτή που ήδη συντελείται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις ως «ένα απίστευτο θέαμα».
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση των νέων δασμών, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και επιχειρήσεις την υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό.
Παραδέχθηκε πως θα υπάρξουν αντιδράσεις: «Θα υπάρξουν παράπονα από τους παγκοσμιοποιητές, τα ειδικά συμφέροντα και τα fake news», όμως έσπευσε να προσθέσει ότι όλοι αυτοί «είναι οι ίδιοι που τα τελευταία 30 χρόνια είχαν κάνει λάθος σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ».
Ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης προς όλους τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, ζητώντας ενότητα για την έγκριση ενός προϋπολογισμού που θα μπορεί να στηρίξει ο ίδιος.
«Από εδώ και πέρα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να λέει στους Αμερικανούς εργαζομένους και στις οικογένειές τους ότι δεν μπορούν να έχουν το μέλλον που αξίζουν», τόνισε με έμφαση.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε πως το μέλλον της Αμερικής θα χτιστεί «με αμερικανικά χέρια, με αμερικανικές καρδιές και με αμερικανικό ατσάλι».
Η στιγμή που ο Τραμπ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα για τους δασμούς:

Yale: Πόσο θα κοστίσουν οι δασμοί Τραμπ στα αμερικανικά νοικοκυριά (γραφήματα)
Το δυνητικό σχέδιο του προέδρου Τραμπ για να επιβληθούν γενικοί δασμοί 20% σε όλες τις εισαγωγές θα μπορούσε να πιέσει τα νοικοκυριά, ιδίως εκείνα που βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο του εισοδηματικού φάσματος, σύμφωνα με ανάλυση του The Budget Lab στο Yale. Το Εργαστήριο Προϋπολογισμού στο Yale είναι ένα μη κομματικό ερευνητικό κέντρο πολιτικής αφιερωμένο στην παροχή εμπεριστατωμένης ανάλυσης των προτάσεων ομοσπονδιακής πολιτικής για την αμερικανική οικονομία.
Στην ανάλυση που δημοσίευσε το κέντρο πολιτικών ερευνών αυτή την εβδομάδα, η ομάδα διαπίστωσε ότι ένας δασμός 20% σε όλες τις εισαγωγές θα έφερνε το μέσο πραγματικό δασμολογικό συντελεστή των ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από το 1872, όταν στοιβάζεται μαζί με τους άλλους δασμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ τους τελευταίους μήνες.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η πρόταση θα αύξανε τις τιμές κάπου μεταξύ 2,1% και 2,6%, ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν άλλες χώρες στους νέους δασμούς του Τραμπ και την αντίδραση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. «Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια αγοραστικής δύναμης 3.400-4.200 δολαρίων ανά νοικοκυριό κατά μέσο όρο σε δολάρια του 2024», ανέφερε η ομάδα.

Οι επιπτώσεις στο πραγματικό ΑΕΠ
Η έκθεση έρχεται καθώς ο Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Τετάρτη εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε νέους φόρους επί των εισαγωγών, όπως υπογραμμίζει το The Hill.
Ο πρόεδρος φέρεται να αποφασίζει ακόμη μεταξύ της επιβολής ενός ενιαίου ενιαίου δασμού σε όλες τις εισαγωγές, ενός ενιαίου φόρου στις εισαγωγές από ορισμένες χώρες ή προσαρμοσμένων φορολογικών συντελεστών εισαγωγών για άλλες χώρες.
Εάν ο Τραμπ επιλέξει έναν ενιαίο δασμό 20 τοις εκατό, το Εργαστήριο Προϋπολογισμού του Yale διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη φέτος, προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι η πραγματική αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (πραγματικό ΑΕΠ) θα μπορούσε να είναι 0,9 έως 1,0 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη φέτος.

Οι δασμοί θα κοστίσουν στην αμερικανική οικονομία από 90 έως 180 εκατ. δολάρια
«Μακροπρόθεσμα, η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3-0,6%, που ισοδυναμεί με 90-180 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δολάρια το 2024», ανέφερε η ανάλυση, ενώ σημείωσε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε επίσης να συρρικνωθεί μακροπρόθεσμα, αν και, όπως πρόσθεσε, «το ΑΕΠ της Κίνας είναι σε μεγάλο βαθμό αλώβητο».
Οι τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν, διαπίστωσε η ανάλυση, καθώς και το κόστος των καλλιεργειών, των φρέσκων προϊόντων, του πετρελαίου, της βενζίνης και των τιμών των αυτοκινήτων.
«Για το μέσο καινούργιο αυτοκίνητο που θα πωλείται το 2024, αυτό θα ισοδυναμούσε με επιπλέον 3.700 δολάρια στην τιμή, με τα ξένα αυτοκίνητα και τα αυτοκίνητα με υψηλή περιεκτικότητα σε ξένα προϊόντα να είναι σχετικά πιο εκτεθειμένα», ανέφερε η ανάλυση.

Ποια τα κέρδη για την αμερικανική οικονομία
Η ενδεικτική πρόταση της επιβολής δασμών της τάξης του 20% αυξάνει τα έσοδα κατά 2,7-3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2026-35 με συμβατικό υπολογισμό και 200-400 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα, εάν ληφθούν υπόψη οι δυναμικές επιπτώσεις στα έσοδα.
Οι δασμοί είναι ένας τύπος φόρου που επιβάλλεται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο φορολογικός συντελεστής να μειώνεται όσο αυξάνεται το ποσό που υπόκειται σε φορολόγηση. Οι απώλειες για τα νοικοκυριά με το μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα, θα κυμαίνονταν μεταξύ 1.000-1.300 δολαρίων.
Τα είδη ένδυσης και τα ηλεκτρονικά είδη αναμένεται να επηρεαστούν δυσανάλογα. Τα φαρμακευτικά προϊόντα (πρώτος πίνακας) θα δουν αυξήσεις τιμών άνω του μέσου όρου. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές μετάλλων (ειδικά αλουμινίου), τα αυτοκίνητα και όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα, τα ανταλλακτικά και τα μηχανήματα θα υποστούν μεγάλες αυξήσεις.
Bloomberg: Το Ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης των δασμών Τραμπ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει δέσμη πιθανών έκτακτων μέτρων για τη στήριξη τμημάτων της οικονομίας της που θα μπορούσαν να πληγούν από τους σαρωτικούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg που επικαλούνται ανωνυμία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σε προτάσεις για άμεση οικονομική στήριξη, οι οποίες θα συνδυαστούν με σχέδια για την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων και της ανταγωνιστικότητας σε βασικούς τομείς, καθώς και για τη βελτίωση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς.
Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει σειρά αμοιβαίων δασμών το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να αντιμετωπίσει θεωρούμενες άδικες εισφορές σε αμερικανικά αγαθά καθώς και μη δασμολογικούς φραγμούς, όπως οι εγχώριοι κανονισμοί και ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες εισπράττουν φόρους, συμπεριλαμβανομένου του φόρου προστιθέμενης αξίας και των ψηφιακών εισφορών και κανονισμών. Η ΕΕ αντιτείνει ότι ο ΦΠΑ είναι δίκαιος φόρος που δεν κάνει διακρίσεις και ισχύει εξίσου για εγχώρια και εισαγόμενα αγαθά.
Οποιαδήποτε πιθανά μέτρα στήριξης της ΕΕ θα εξαρτηθούν από το τι θα ανακοινώσει η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις πηγές.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αναφέρει το ακριβές εύρος των μέτρων ούτε το επίπεδο δασμών που θα εφαρμόσουν στην ΕΕ, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το ποσοστό θα μειωθεί μεταξύ 10% και 25%.
Ο Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει εισαγωγικούς δασμούς 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο, καθώς και σε αυτοκίνητα και ορισμένα ανταλλακτικά οχημάτων. Η ΕΕ ανακοίνωσε σειρά αντιμέτρων ύψους έως 26 δισ. ευρώ ως απάντηση στους δασμούς μετάλλων, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα Απριλίου.
Ο Τραμπ είπε ότι θα επιβάλει επιπλέον τομεακούς δασμούς σε προϊόντα όπως ξυλεία, φάρμακα και ημιαγωγούς.
Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, μια γενική αύξηση δασμών κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες θα μπορούσε να πλήξει περίπου το 70% των εμπορικών ροών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα. Εάν οι εξαγωγείς της ΕΕ δεν καταφέρουν να βρουν νέες αγορές, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο το 1,5% έως 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Η ΕΕ δεν αναμένεται να ανταποκριθεί αμέσως στους νέους δασμούς, καθώς θα χρειαστεί χρόνο ώστε να αξιολογήσει πλήρως πού το πάει τελικά ο Τραμπ.
Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι η ΕΕ «έχει πολλά χαρτιά», συμπεριλαμβανομένων των αντιποίνων απέναντι σε αμερικανικές εταιρείες υπηρεσιών και τεχνολογίας.
Η ΕΕ επεξεργάζεται, παράλληλα, σχέδιο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ κατά τομείς, που θα περιλαμβάνει μείωση δικών της δασμών, αμοιβαίες επενδύσεις, καθώς και χαλάρωση ορισμένων κανονισμών και προτύπων.