Iδιωτικά AEI: Τα πρώτα συμπεράσματα από τις αιτήσεις- Τα κολλέγια στην πρώτη γραμμή

Αναμενόμενη εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι τα 10 από τα 12 ξένα Πανεπιστήμια που κατέθεσαν αίτημα για να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα σχετίζονται, εδώ και χρόνια, μάλιστα με ελληνικά κολλέγια. Οι ειδικοί το είχαν προβλέψει ήδη από την εποχή της ψήφισης του σχετικού νόμου Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια όταν είχαν ισχυριστεί, σε όλους τους τόνους, ότι το νομοθέτημα θέτει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των κολλεγίων σε ΑΕΙ μέσα από τους βρετανικούς εκπαιδευτικούς εταίρους τους.
Επιβεβαιώθηκαν, μέχρι κεραίας θα έλεγε κανείς, και όσοι προέβλεπαν ότι κανένα πανεπιστήμιο με βαρύ όνομα θα θελήσει να ιδρύσει κάποιο παράρτημα στην Ελλάδα. Προσώρας, τα Πανεπιστήμια που εκδήλωσαν επισήμως ενδιαφέρον και κατέθεσαν το σχετικό αίτημα δεν συγκαταλέγονται στην παγκόσμια ελιτ.
- Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι κυβερνώντες-και ιδιαίτερα ο πρώην Υπουργός Παιδείας-πίστευαν πράγματι ότι ιδρύματα όπως το Χάρβαντ ή το Γέιλ θα μπουν στον πειρασμό να επενδύσουν σε μία τόσο μικρή αγορά όσο ελληνική (μας συγχωρείτε που μιλάμε με όρους αγοράς για την εκπαίδευση αλλά δεν γίνεται αλλιώς), πάντως κάτι τέτοιο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν θα γίνει.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδρυμάτων που κατέθεσαν αίτηση προέρχεται από ευρωπαϊκό κράτος που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
- Η Βρετανία, όχι με τα ισχυρά χαρτιά της πάντως, είναι η χώρα που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Τη Γαλλία θα εκπροσωπήσει ένα μικρό Πανεπιστήμιο του Παρισιού ενώ επένδυση θα πραγματοποιήσει, όπως ήταν εδώ και μήνες γνωστό, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας του οποίου μάλιστα οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στο Ελληνικό.
Πολύ κακό για το τίποτα λοιπόν; Η μάλλον πολύ κακό μόνο για την αναβάθμιση των κολλεγίων; Ας μη βιαζόμαστε, γιατί βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του εγχειρήματος του οποίου η επιτυχία προφανώς θα κριθεί σε βάθος χρόνου.
Οι κινήσεις των funds (εξαγορές πολλών εκατομμυρίων) που καταγράφηκαν από τον Σεπτέμβριο και έπειτα στο χώρο της ελληνικής ιδιωτικής εκπαίδευσης έχουν ως τελικό στόχο τους να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το νόμο Πιερρακάκη αλλάζοντας κατά πολύ το τοπίο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Οχι μόνο της πανεπιστημιακής αλλά του συνόλου της.
Τα funds που επένδυσαν στα ελληνικά σχολεία αναμένεται να ιδρύσουν εκπαιδευτικούς πολυοργανισμούς οι οποίοι θα προσφέρουν στα παιδιά (όσων διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα) εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, από το προνήπιο μέχρι το Πανεπιστήμιο. Αν μάλιστα αλλάξει και ο τρόπος εισαγωγής στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ιδρυθεί το Εθνικό Απολυτήριο, θα αποφεύγεται και ο σκόπελος των Πανελλήνιων Εξετάσεων.
Ομως για τα παιδιά των οποίων οι γονείς θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν το σύνολο της πορείας τους στην εκπαίδευση, δεν χρειάζεται να ανησυχούν καν γι’ αυτό. Θα επιλέγουν τα σχολεία που δίνουν απολυτήρια ΙΒ (πέντε από τα έξι ιδιωτικά σχολεία που πωλήθηκαν σε funds τα προσφέρουν) και θα μπορούν πια να σπουδάσουν στην Ελλάδα σε ιδιωτικό ίδρυμα της αρεσκείας τους ξεπερνώντας το εμπόδιο των Πανελληνίων αλλάξει, δεν αλλάξει το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.
Αυτό ακριβώς το σχέδιο άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή με το νόμο Πιερρακάκη και την χθεσινή ανακοίνωση των ενδιαφερόμενων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Τα κολλέγια, μέσω των συνεργασιών τους, θα πάρουν το μεγάλο κομμάτι της πίτας, θα “φιλοξενήσουν” σχολές στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους και θα προσφέρουν πια πτυχία απολύτως ισότιμα μ’ αυτά των ελληνικών ΑΕΙ προετοιμάζοντας το έδαφος.
Σημαντική λεπτομέρεια που ίσως διαφεύγει: Οι σπουδές στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στοιχίζουν. Μπορεί και 7000 ευρώ ετησίως, μπορεί και 8.500, μπορεί και 10.000, μπορεί και 30.000. Ανάλογα με τη ζήτηση που θα παρουσιάζει η κάθε σχολή και το “κύρος” του πτυχίου που θα δίνεται.
- Τουτέστιν: Μία αγορά έχει ήδη δημιουργηθεί και ανοίξει. Οι “πελάτες” αναμένεται να σπεύσουν αφού πρώτα κάνουν τη σχετική έρευνά τους. Και αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2025 το σκηνικό στην ελληνική πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλάζει οριστικά.
Εκτός εάν το ΣτΕ αποφασίσει ότι ο νόμος Πιερρακάκη, βάσει του οποίου έγιναν όλα τα παραπάνω, είναι αντισυνταγματικός. Η σχετική απόφαση ή θα βάλει βούλα δικαστικής έγκρισης στο εγχείρημα ή θα τινάξει τα πάντα στον αέρα σε μία μάλλον απρόβλεπτη εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε…