Ανάλυση Guardian για την “Ημέρα της Απελευθέρωσης” του Τραμπ- Τι αναμένεται να ανακοινώσει

Ανάλυση Guardian για την “Ημέρα της Απελευθέρωσης” του Τραμπ- Τι αναμένεται να ανακοινώσει

Ανάλυση του Guardian εξετάζει τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη, υπό την κωδική ονομασία «Ημέρα της Απελευθέρωσης». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζονται για μια σφοδρή εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ φέρεται αποφασισμένος να υλοποιήσει την απειλή του για επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές.

Για εβδομάδες, ονόμασε την 2α Απριλίου «ημέρα απελευθέρωσης», με την αποκάλυψη ενός δασμολογικού σχεδίου για να ανατρέψει αυτό που ονόμασε «άδικες πρακτικές που καταστρέφουν τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες», γράφει ο Guardian.

Ποιοι είναι οι δασμοί που αναμένονται

Ένας γενικός δασμός 20% σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές στις ΗΠΑ έχει εκπονηθεί από τους βοηθούς του Τραμπ.

Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχούν για την πιθανότητα κλαδικών δασμών, καθώς και μόνιμων εισφορών που μπορεί να επιβάλει για να αντισταθμίσει τους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη, τους οποίους θεωρεί de facto φόρο.

Ο Τραμπ, ο οποίος κάποτε αμφισβήτησε την τότε καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επειδή δεν διασφάλισε ότι υπήρχαν περισσότερα Chevrolet στο Μόναχο, έχει ήδη ανακοινώσει δασμούς στα αυτοκίνητα από τις 3 Απριλίου.

Θα εξαιρεθεί το Ηνωμένο Βασίλειο;

Η σχετική ζεστασιά που έδειξε ο Τραμπ στον Κιρ Στάρμερ στο Οβάλ Γραφείο τον περασμένο μήνα είναι απίθανο να προστατεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο, με τους δασμούς να αναμένονται σε «όλες τις χώρες». Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται για να επέλθει μια συμφωνία, με τον υπουργό Επιχειρήσεων, Τζόναθαν Ρέινολντς, να προτείνει ότι εάν κάποια χώρα μπορεί να εξασφαλίσει μια εξαίρεση, η Βρετανία θα μπορούσε.

Την Τρίτη, ο Στάρμερ είπε ότι οι επιχειρήσεις δεν ήθελαν έναν πόλεμο ασπίδας. Αντί για μια «γονατιστή» αντίδραση, απαντούσε με τρόπο του στυλ «ήρεμα και μαζεμένα».

Ήλπιζε ότι μια εμπορική συμφωνία, κάτι που απέφυγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, θα «μετρίαζε» τον αντίκτυπο των δασμών. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιζητούσε αυτή τη φορά μια πολύ στενότερη «συμφωνία οικονομικής ευημερίας» αντί για μια πιο ολοκληρωμένη «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου».

Αν και αυτό θα ήταν πολύ λιγότερο εκτεταμένο σε εύρος, η ελπίδα είναι ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί πιο γρήγορα.

Ο Τραμπ μισεί όντως την Ευρώπη;

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησύχησαν από τις επιθέσεις στην Ευρώπη από τον αντιπρόεδρο JD Vance, αλλά ο Τραμπ ήταν πολύ λιγότερο σπλαχνικός, περιορίζοντας τα συμφέροντά του στην άμυνα και στην εμπορική ανισορροπία.

Έχει παραπονεθεί ότι οι ΗΠΑ «ξεσκίστηκαν από κάθε χώρα στον κόσμο» και ότι «δεν ήταν ευχαριστημένος με την ΕΕ» ως μέρος για να κάνει επιχειρήσεις. Ο αποκλεισμός του από την ΕΕ στις συνομιλίες για την Ουκρανία έχει διαρρήξει τη γεωπολιτική διατλαντική σχέση υψηλότερου επιπέδου.

Πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρώπη αναμένεται να αντιδράσει δυναμικά, γράφει ο Guardian. Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά δασμών που σχεδιάζει να επιβάλει στις εισαγωγές των ΗΠΑ που στοχεύουν σε χάλυβα και αλουμίνιο σε είδος, καθώς και σε υφάσματα, δερμάτινα είδη, οικιακές συσκευές, οικιακά εργαλεία, πλαστικά και ξύλο.

Πηγές λένε ότι εξετάζει επίσης τις σκληροπυρηνικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των δασμών στα έσοδα που παράγονται στην ΕΕ από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως άκρως προκλητικό και θα έθετε στο στόχαστρο τους συμμάχους του Τραμπ, όπως ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος. Θα δοκιμάσει επίσης την ενότητα της ΕΕ, με την Ιρλανδία να αναμένεται να αντιταχθεί σε περισσότερα τιμωρητικά μέτρα λόγω της κυριαρχίας του αμερικανικού τεχνολογικού τομέα στο Δουβλίνο.

Η προτίμηση της ΕΕ είναι να διαπραγματευτεί, γι’ αυτό αποφάσισε να καθυστερήσει τα αντίμετρα για να ανοίξει χώρο για συνομιλίες. Ο Μάρος Σεφτσόβιτς, ο Ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια, έχει ήδη συναντήσει τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, και, παρόλο που ο Σεφτσόβιτς φέρεται να επέστρεψε στο σπίτι την περασμένη εβδομάδα «με άδεια χέρια», λειτουργεί το βιβλίο του Brexit, ελπίζοντας να οικοδομήσει μια προσωπική σχέση που θα παρέχει πίστωση στην τράπεζα όταν αρχίσουν τις συζητήσεις.

Γιατί να μην προχωρήσουμε σε άμεσες διαπραγματεύσεις

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο, λέγοντας ότι θα ήταν σαν να διαφωνούμε για σάπια ψάρια.

«Δεν είναι πολύ παραγωγικό να ξεκινήσουμε τώρα τις διαπραγματεύσεις για την κατάργηση των δασμών», είπε ο αξιωματούχος. «Βάζεις ένα βρωμερό ψάρι στο τραπέζι και μετά ξεκινάς τις διαπραγματεύσεις για να αφαιρέσεις αυτό το βρωμερό ψάρι και μετά λες: «Ουάου, έχουμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα: δεν υπάρχει βρωμερό ψάρι στο τραπέζι.» Αυτή δεν είναι μια πολύ παραγωγική συζήτηση».

Οι εμπειρογνώμονες του εμπορίου λένε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν τη συμφωνία μιας στρατηγικής μεταξύ 27 διαφορετικών κρατών μελών, κάτι που θα μπορούσε να είναι δύσκολο δεδομένης της πιθανότητας διασπάσεων μεταξύ των χωρών, καθώς τα κράτη της ΕΕ διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες ως ενιαίο μπλοκ.

Τι παιχνίδι παίζει ο Τραμπ;

Ο Τραμπ έχει εμμονή με τους δασμούς από τη δεκαετία του 1980, όταν τάχτηκε ενάντια στους Ιάπωνες που αγόρασαν πραγματικό restate στις ΗΠΑ, μια ανοιχτή οικονομία, αλλά με τους Αμερικανούς επενδυτές να μην μπορούν να ανταποδώσουν στο Τόκιο.

Στόχος του είναι να επαναβιομηχανοποιήσει τις ΗΠΑ και να επαναπατρίσει θέσεις εργασίας και φόρους που πιστεύει ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να πληρώνουν στο εσωτερικό και όχι στο εξωτερικό. Ενώ επί του παρόντος με συντελεστή εταιρικού φόρου 21%, οι ΗΠΑ λειτουργούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα με συντελεστή εταιρικού φόρου 35%, ωθώντας ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τους να πιέσουν για χαμηλότερους φόρους.

Για να αναζωογονήσει την τοπική βιομηχανία, ο Τραμπ θέλει να συντομεύσει την αλυσίδα εφοδιασμού και να διασφαλίσει ότι περισσότερα εξαρτήματα κατασκευάζονται τοπικά.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για το εμπόριο

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών στον κόσμο, αγοράζοντας προϊόντα αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Το μεγαλύτερο εμπορικό τους έλλειμμα είναι με την Κίνα, από όπου εισάγει 279 δισ. δολάρια περισσότερα από όσα εξάγει, ακολουθούμενη από την ΕΕ με 208 δισ. δολάρια.

Το εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ ανέρχεται σε 1,6 τρις ​​ευρώ, αλλά μόνο τρεις χώρες – η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία – απολαμβάνουν πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σε αγαθά ήταν 57 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ. Το 2023, η Γερμανία πούλησε αγαθά αξίας 144 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ, εκ των οποίων τα 22 δισ. ευρώ αφορούσαν αυτοκίνητα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ πούλησαν αγαθά αξίας 87 δισ. ευρώ στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων αξίας 8,25 δισ. ευρώ.

Η Ιρλανδία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική ανισορροπία, ένα πλεόνασμα 50 δισ. ευρώ που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ από μεγάλες πολυεθνικές των ΗΠΑ. Αλλά έχει επισημανθεί με συνέπεια από τον Τραμπ και θεωρείται ιδιαίτερα εκτεθειμένο.

Η Ιταλία έχει εμπορικό πλεόνασμα 41 δισ. ευρώ, πουλώντας αγαθά αξίας περίπου 65 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ. Τα συσκευασμένα φάρμακα και τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου 5 δισ. ευρώ και 4,66 δισ. ευρώ του συνόλου των εξαγωγών αντίστοιχα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια πιο ισορροπημένη σχέση με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά μεμονωμένων εξαγωγών της Βρετανίας, αξίας 60,4 δισ. λιρών σε αγαθά το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 15,3% του παγκόσμιου συνόλου. Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε 57,9 δισ. £ σε αγαθά από τις ΗΠΑ.

Πώς αντιδρά η χρηματιστηριακή αγορά

Οι αμερικανικές αγορές είναι τρομοκρατημένες, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να κλείνουν τις συναλλαγές τον Μάρτιο με τη χειρότερη επίδοσή τους τριμήνου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Η ΕΕ παρουσιάζεται ως ασφαλές καταφύγιο. «Πιστεύω ότι οι επενδυτές αυτή τη στιγμή επαναξιολογούν την ΕΕ και επενδύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη εκτίμηση της αξίας της προβλεψιμότητας και της τάξης στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Paschal Donohoe, υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.

Μέχρι στιγμής φέτος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει σημειώσει άνοδο 6,4%, ενώ ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έχει χάσει 5% και είχε το χειρότερο τρίμηνο από το 2022, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Σχετικά Άρθρα