Βουλή: Ο πρωθυπουργός ενημερώνει για τους εξοπλισμούς παρουσία Δένδια-Τι αναφέρει το άρθρο 142Α του ΚτΒ

Η αμυντική πολιτική και το πρόγραμμα των εξοπλισμών της χώρας θα τεθεί επί τάπητος αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Ολομέλεια κατόπιν του σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα.
Παρών και δίπλα στον κ. Μητσοτάκη αναμένεται να είναι τελικά ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος ωστόσο με βάση το 142Α του ΚτΒ δεν μπορεί να πάρει λόγο, όπως θα συνέβαινε αν το Μαξίμου αποφάσιζε να προκαλέσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σύμφωνα με το άρθρο 143 του ΚτΒ που αναφέρει ότι “H συζήτηση αρχίζει με την αγόρευση του Πρωθυπουργού, μετά την οποία ακολουθούν oι αγορεύσεις των Προέδρων των Koινoβoυλευτικών Ομάδων, καθώς και ενός ή δύο Υπουργών…”.
Αντιθέτως το 142Α που επέλεξε το Μαξίμου δεν προβλέπει κάτι τέτοιο αν και στην παράγραφο 8 που προστέθηκε το 2008 με απόφαση της Ολομέλειας αναφέρεται ότι “Η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους”, όχι όμως αν την πρωτοβουλία έχει ο πρωθυπουργός.
Αναλυτικά το άρθρο 142Α αναφέρει:
1. Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.
2. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.
3. H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.
4. Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’αυτόν.
5. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
6. H δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.
7. Όταν οι ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής γίνονται από τον Πρωθυπουργό, οι αναπληρωτές – εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν μπορούν να λάβουν το λόγο, με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου.
8. Η Κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή δια των Υπουργών για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την αυριανή πρωτοβουλία κλείνοντας τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας για τα Τέμπη. Και όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για περισσότερες λεπτομέρειες παρέπεμψε στον πρωθυπουργό, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς άγνοια. “Η υποχρέωση που έχω και καθυστερεί πάνω από ενάμιση μήνα είναι να ενημερώσω σχετικά την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και Εξοπλιστικών” είχε δηλώσει, σε μια διαδικασία που σημειωτέον έχει και απόρρητο χαρακτήρα προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ για τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα αυτό.
Βέβαια η συζήτηση αύριο στην Ολομέλεια αναμένεται να επεκταθεί σε όλο το φάσμα που έχει να κάνει με την ασκούμενη εξωτερική και αμυντική πολιτική της κυβέρνησης και προφανώς στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης θα βρεθούν – οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα- το σχέδιο reARM, μια πρωτοβουλία στρατηγικής άμυνας η οποία προτάθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 4 Μαρτίου 2025, με στόχο την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία με το ύψος του σχετικού προϋπολογισμού να αναμένεται να ανέλθει δυνητικά στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια – την απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και – το ζήτημα των αυξήσεων στους ένστολους που προκαλεί αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα.