Μαξίμου: Τριπλό μήνυμα ενόψει ΚΟ και προσπάθεια αλλαγής σελίδας μετά την αναταρχή με τους ένστολους

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Σε μία σύνθετη άσκηση αναζήτησης δημοσιονομικού χώρου για νέες εισοδηματικές ενισχύσεις χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική υπευθυνότητα, επιδίδονται Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο, στον απόηχο της εσωκομματικής αναταραχής που εξακολουθεί να προκαλεί το δημόσιο αίτημα δύο υπουργών και 15 και πλέον γαλάζιων βουλευτών για επέκταση των πρόσθετων αυξήσεων και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.
Η κυβέρνηση επί της ουσίας προαναγγέλλει από την μία πλευρά αυξήσεις, μετά την ΔΕΘ, και σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, εκπέμπει όμως από την άλλη μηνύματα ότι “δεν μπήκε ποτέ και ούτε θα μπει ποτέ, στην λογική του “δώστα όλα”. Μηνύματα με εσωκομματικούς κατά κύριο λόγο αποδέκτες, οι οποίοι άκουσαν χθες τόσο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκο Πιερρακάκη, όσο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη να διαμηνύουν ότι «δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ευαίσθητοι».
Η δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου για το σκηνικό υπουργικών παρεμβάσεων σε ένα ζήτημα που αφορά την συνολική οικονομική πολιτική, παραμένει μεγάλη, έστω και αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να αποσυνδέσει την αναβολή της χθεσινής επίσκεψης Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας από ερμηνείες περί μηνύματος στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αιτήματος για εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου και για αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας.
Ο κ. Μαρινάκης άφησε να διαφανεί πως η συγκεκριμένη επίσκεψη προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα και ζήτησε “να μην δημιουργούμε ιστορίες από πράγματα που δεν υπάρχουν”, το μήνυμά του ωστόσο με αφορμή την στάση των δύο υπουργών, ήταν απόλυτα σαφές: “Οι υπουργοί γνωρίζουν ότι συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο και δεσμεύονται από συλλογικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου”.
Πληροφορίες εξάλλου ανέφεραν ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας έγινε αποδέκτης και τηλεφωνικά της πρωθυπουργικής δυσαρέσκειας.
Μέσα σε αυτό το βεβαρημένο εσωκομματικό περιβάλλον ενόψει και της προγραμματισμένης συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ την προσεχή Παρασκευή, το Μέγαρο Μαξίμου εξέπεμψε χθες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου τριπλό μήνυμα:
- Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν πίσω, αλλά με σωστούς όρους, στον σωστό χρόνο και με μία υπεύθυνη λογική και πολιτική, όχι με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας.
- Το που θα πάνε τα λεφτά καθορίζεται από το οικονομικό επιτελείο με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, προφανώς με δημοσιονομικά κριτήρια, και όχι μέσω αναρτήσεων ή δηλώσεων
- Ειδικά οι νεότερες γενιές πλήρωσαν πολύ ακριβά την λογική της πλειοδοσίας και αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα επιτρέψει να συμβεί ξανά, μόνο και μόνο για να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστη.
Σημαντικός “πονοκέφαλος” για το Μέγαρο Μαξίμου συνιστά και το ενδεχόμενο η εκ των έσω γαλάζια πλειοδοσία για τους ένστολους- που για πολλούς συνδέεται με το άγχος επανεκλογής των γαλάζιων βουλευτών- να φέρει τελικά την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός… ντόμινο διεκδικήσεων που σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορεί να ικανοποιηθούν, ακόμη και υπό ευνοϊκές για την οικονομία συνθήκες.
Όπως αυτές που προδιαγράφονται και από την χθεσινή αναφορά του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού παρουσιάζει έσοδα 2 δις ευρώ, πέραν των προβλεπομένων.
Ήδη, μετά τα οικονομικά αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διαμήνυσε πως η καταβολή 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, ενώ αιτήματα μισθολογικών ενισχύσεων προβάλλουν και οι υγειονομικοί και εν γένει οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται ως γνωστόν και σε δικαστική διεκδίκηση επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού.
Δεν είναι τυχαίο ότι και στην ίδια την κυβέρνηση δηλώνουν πως «δεν είναι μόνο οι υπόλοιποι ένστολοι που μας ενδιαφέρουν πολύ και όλοι θέλουμε να ενισχυθεί περαιτέρω το εισόδημά τους, είναι συνολικά η ελληνική κοινωνία γιατί ανάγκες έχουν και οι συνταξιούχοι και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες». Επιμένουν ωστόσο στα διαφορετικά κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται σε κάθε περίοδο η προτεραιοποίηση.
Στο Μαξίμου επισημαίνουν ότι την συγκεκριμένη στιγμή κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν ανακοινώσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις για τρεις κρίσιμους λόγους που έχει εξηγήσει η κυβέρνηση (εξοικονόμηση από το υπουργείο Άμυνας, εκροή από τις στρατιωτικές σχολές, ευρωπαϊκή ρήτρα διαφυγής), σε άλλη ωστόσο συγκυρία έγιναν παρεμβάσεις για τους υγειονομικούς γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ, ενώ στο πεδίο των προσλήψεων έχουν γίνει περισσότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
- Μπροστά σε αυτό το σκηνικό εντεινόμενης πολιτικής, αλλά και κοινωνικής πίεσης για εισοδηματικές αυξήσεις στο δημόσιο και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση παραπέμπει στον Σεπτέμβριο, είναι σαφές πως η ΔΕΘ εξελίσσεται σε κομβικό σημείο για την δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ και την προσπάθεια που καταβάλει το κυβερνών κόμμα να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία.
Άμεσα πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου ψάχνει διέξοδο από την πολιτική, δημοσιονομική και επικοινωνιακή πίεση που δημιουργεί στην κυβέρνηση το… “κίνημα” υπουργών και γαλάζιων βουλευτών που ζητούν επέκταση των πρόσθετων αυξήσεων και στα Σώματα Ασφαλείας, στην αύξηση του κατώτατου μισθού που τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή, συμπαρασύροντας για πρώτη φορά και το δημόσιο.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει να επισκεφθεί στις 10 το πρωί το υπουργείο Εργασίας, απ’ όπου είναι πιθανό να υπάρξει έμμεση αναφορά στο θέμα των ημερών. Σίγουρα πάντως αναμένεται να εκπέμψει εκ νέου μηνύματα σε σχέση με την κυβερνητική στόχευση να μεταφερθεί η μακροοικονομική πρόοδος της χώρας και στα εισοδήματα των πολιτών.
Θα επαναλάβει εξάλλου τις δεσμεύσεις για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1500 ευρώ ως το 2027, ενώ θα αναφερθεί και στα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η αγορά εργασίας, όπως η μείωση της ανεργίας στο 8,7%, η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας από το 2019 και η αύξηση της πλήρους απασχόλησης.