Ιδιωτικά ΑΕΙ έρχονται, ιδιωτικά σχολεία πωλούνται- Πώς αλλάζει ο χάρτης της εκπαίδευσης

Ιδιωτικά ΑΕΙ έρχονται, ιδιωτικά σχολεία πωλούνται- Πώς αλλάζει ο χάρτης της εκπαίδευσης

Άλλο ένα ελληνικό ιδιωτικό εκπαιδευτήριο αλλάζει ιδιοτησία και περνά σε ξένα χέρια, καθώς ο χώρος της εκπαίδευσης μετά τις νομοθετιικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχει γίνει πόλος έλξης σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια, ππου επενδύουν στον κλάδο. Ο διεθνής επενδυτικός όμιλος ISP (International School Partnerships) εξαγοράζει και την Ελληνογερμανική Αγωγή, από τα πιο γνωστά ιδιωτικά σχολεία της χώρας, που διαθέτει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο με 1900 μαθητές και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Παλλήνη.

Ο ίδιος όμιλος ISP εξαγόρασε τον περασμένο Δεκέμβριο τα “Εκπαιδευτήρια Ο Πλάτων”. Ήδη, τουλάχιστον επτά ιδιωτικά σχολεία αλλάζουν ή θα αλλάξουν ιδιοκτησία και θα απωλέσουν τον ελληνικό χαρακτήρα τους.

Ο επενδυτικός όμιλος ISP, έχει καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ιδιωτικής εκπαίδευσης στον κόσμο, καθώς διαθέτει 106 ιδιωτικά σχολεία σε 26 χώρες – 19 στις ΗΠΑ και τον Καναδά, 12 στην Ευρώπη, 11 στη νότια Αμερική, 10 στο Μεξικό, 9 στη Μαλαισία και αλλού. Ακόμα έχει σχολεία στην αραβική Χερσόνησο, όπως και στη Μαλαισία και στην Ινδία και στο Βιετνάμ. Η ISP είχε σπεύσει από χθες να συμπεριλάβει την Ελληνογερμανική στον παγκόσμιο χάρτη της.

Την ίδια ώρα ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα μέσω της πλατφόρμας της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Η προθεσμία αυτή αφορά όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από τον Σεπτέμβριο του 2025, όπως προβλέπει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Το ρεπορτάζ του alfavita.gr, αναφέρει ότι αρχικά, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είχε οριστεί για την 1η Μαρτίου 2025. Ωστόσο, με τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, δόθηκε παράταση έως την 31η Μαρτίου 2025.

Παρατηρείται λοιπόν το “παράλληλο” φαινόμενο να πωλούνται τον τελευταίο χρόνο τα πιό γνωστά ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας (Σχολή Μωραϊτη, Εκπαιδευτήρια Δούκα, Κωστέα- Γείτονα, Πλάτων, Ελληνογερμανική Σχολή κ.ά), ενώ ξένα πανεπιστήμια καταθέτουν φακέλους για να ιδρύσουν πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα. Τυχαίο; Φυσικά όχι, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι στόχος της κυβέρνησης είναι στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να διεκδικήσει κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικώνΑΕΙ στη χώρα.

Ποιοι κατέθεσαν αίτηση μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με πληροφορίες alfavita.gr μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί έξι πλήρεις φάκελοι, με εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον τελικό αριθμό αιτήσεων έως και τις οκτώ μέχρι αύριο.

Οι φορείς που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση :

  • Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia) Προγραμματίζει να ξεκινήσει με Ιατρική, Νομική, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά και Πληροφορική
  • The Open University σε συνεργασία με το Κολλέγιο Ανατόλια
  • Πανεπιστήμιο του York (συνεργάζεται με το City College). Θα ξεκινήσει με  Νομική, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πληροφορική, Ψυχολογία, Επικοινωνία, Βιολογίας, Παιδαγωγικών και Ειδικής Αγωγής
  • Πανεπιστήμιο του Essex (σε συνεργασία με το Aegean College). Στην αίτηση ορίζεται ότι θα λειτουργήσει προγράμματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Ψυχολογίας, Επικοινωνία, Αγγλική Φιλολογία
  • University of East London (σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο)
  • και το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Université Sorbonne Paris Nord (σε συνεργασία με το Institution d’ Etudes Francophones – IDEF)

Η πορεία των εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή» ξεκίνησε πριν από 64 χρόνια, το 1961, όταν η Σάντη Σάββα, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και Ιταλία, ιδρύει με τον αδελφό της Δημήτριο Παναγέα ένα ιδιωτικό σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εκπαιδευτήρια Δούκα: Η στρατηγική συνεργασία και η εξαγορά πλειοψηφίας από τον όμιλο Cognita

Τον Νοέμβριο του 2024 έγινε γνωστή μία ακόμα κίνηση στον τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο διεθνούς βεληνεκούς εκπαιδευτικός όμιλος Cognita Europe & US προέβη στην εξαγορά ποσοστού πλειοψηφίας στα ιστορικά εκπαιδευτήρια Δούκα. Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική συμφωνία, μετά την εξαγορά της Σχολής Μωραΐτη και των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα από το Inspired Group.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο εντάσσεται και η εξαγορά του “The International School of Athens” της οικογένειας Δασκαλάκη, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταλυκειακής εκπαίδευσης με το Κολλέγιο BCA. 

Ο Κωνσταντίνος Δούκας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, επισημαίνει στο NouPou ότι η δραστηριότητα που παρουσιάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ θετικό οικονομικό momentum. Έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό και επειδή προέρχεται από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, παρουσιάζει ευκαιρίες. Προφανώς δεν είμαστε το μοναδικό και καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη. Προφανώς και αγαπάμε τη χώρα μας και υποστηρίζουμε ότι έχουμε την καλύτερη θάλασσα και τον καλύτερο ήλιο. Ωστόσο εάν κάποιος ζητήσει ένα τίμημα που δεν έχει λογική όταν διαπραγματεύεται μία οικονομική συμφωνία, ο επενδυτής από το εξωτερικό έχει χιλιάδες ακόμα επιλογές σε ολόκληρο τον κόσμο». 

Η εξαγορά του International School of Athens

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κολλεγίων και επικεφαλής του εκπαιδευτικού ομίλου BCA Βασίλης Δασκαλάκης υπέγραψε συμφωνία στη διάρκεια του 2024 για την πώληση του διεθνούς ιδιωτικού σχολείου International School of Athens. Σημειώνεται ότι στο International School of Athens φοιτούν Κινέζοι μαθητές, οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου το 20% του συνολικού δυναμικού του. Επιπλέον, το 50% του συνόλου των μαθητών του είναι ξένοι που φοιτούν στην Ελλάδα και από το υπόλοιπο 50% των Ελλήνων που φοιτούν σε αυτό, περίπου οι μισοί είναι Έλληνες του εξωτερικού. 

International School of Athens

Β. Δασκαλάκης (BCA): «Σημαντικός ο ρόλος της διεύρυνσης του IB»

Αναφερόμενος στις προοπτικές της εγχώριας εκπαίδευσης, ο κ. Δασκαλάκης στέκεται επίσης στην επικείμενη εφαρμογή του διεθνούς απολυτηρίου – International Baccalaureate. «Εάν διευρυνθεί ο θεσμός του ΙΒ, αυτό θα έχει έναν πολύ θετικό αντίκτυπο στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι και το ανανεωμένο ελληνικό σχολείο. Δεδομένου ότι το IB προσλαμβάνει εξέχουσα σημασία για τα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου αποτελεί προϋπόθεση για εγγραφή αλλά και λόγω του ότι ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προβλέπει ότι οι σπουδαστές θα εισέρχονται χωρίς εξετάσεις και όχι μέσω πανελλαδικών, δημιουργείται ένα νέο θετικό περιβάλλον στην εγχώρια εκπαίδευση», εξηγεί ο Βασίλης Δασκαλάκης.

«Σε ό,τι αφορά τα καλά ιδιωτικά σχολεία, είναι γεγονός ότι κοστίζουν, ωστόσο παρουσιάζουν προοπτικές. Εν κατακλείδι, πεποίθησή μου είναι ότι τα ιδιωτικά σχολεία θα συνεχίσουν να παρέχουν καλύτερες εκπαιδευτικές υπηρεσίες από τα δημόσια», προσθέτει.

Σχετικά Άρθρα