Το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας βρίσκεται στα όρια αντοχής του λόγω υπερδιείσδυσης πράσινης ενέργειας

Το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας βρίσκεται στα όρια αντοχής του λόγω υπερδιείσδυσης πράσινης ενέργειας

Με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ πέρσι πετάχτηκαν στα αζήτητα 860GWh επειδή υπήρχε υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας και ταυτόχρονα  υπήρχε πολύ χαμηλή ζήτηση, συγκεκριμένες ώρες και ημέρες αργίας.  Αυτό ισοδυναμεί με 90 εκατ. ευρώ στα “σκουπίδια”. Φέτος αναμένεται η περικοπή παραγόμενης ενέργειας να ξεπεράσει τις 1800GWh, δηλαδή πάνω από  200 εκατ. ευρώ να πεταχτούν στα αζήτητα.

Του Μιχάλη Χριστοδουλίδη*

Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ, Ενεργειακός Επιθεωρητής

Όταν τα δίκτυα μας έχουν συγκεκριμένη μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ισχύος, το ίδιο και η ζήτηση και ταυτόχρονα δεν υπάρχει αποθηκευτική ικανότητα, ώστε το περίσσευμα ενέργειας να δοθεί π.χ. τις βραδυνές ώρες, τότε υποχρεωτικά το 15% με 20%  από τα πράσινα πάρκα θα πρέπει να αποσυνδέονται από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, διότι απειλείται η ευστάθεια του δικτύου,  με ότι αυτό σημαίνει στην εμφάνιση συνεχόμενων blackout.

Όσο θα υπάρχει υπεραδειοδότηση πάρκων και εν συνεχεία ηλέκτριση τους, χωρίς την  επέκταση των δικτύων, αλλά κυρίως χωρίς την αύξηση του εξηλεκτρισμού της χώρας, τα blackout θα αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. 

Η Ελλάδα σήμερα δεν αντέχει ανεξέλεγκτη υπερδιείσδυση πράσινων πάρκων, χωρίς νέους ηλεκτρικούς διαδρόμους σύνδεσης με την κεντρική Ευρώπη, χωρίς μπαταρίες, χωρίς εκσυγχρονισμό των υποδομών , ώστε να γίνεται αυτοματοποιημένα  η αποσύζευξη των περιττών MWh. 

Ο εθνικός στόχος για το κλίμα για το 2025  αναφορικά με την εγκατάσταση ΑΠΕ έχει ξεπεραστεί κατά 25% και αναμένεται να ξεπεραστεί κατά 70% το 2030. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ την τελευταία πενταετία έχουν ξεπεράσει τα 10 δισ ευρώ, αλλά το ρεύμα που πληρώνει το νοικοκυριό έχει αυξηθεί κατά 65%.  Τι απαντούν  για αυτό οι αρμόδιοι της κυβέρνησης;

Πράσινες “business” δεν μπορεί  να γίνονται χωρίς σχέδιο, χωρίς κανόνες  κι αν κρεμάσει το σύστημα λίγο να ενδιαφέρει τους αρμόδιους. Αν δεν μπει φρένο τώρα στην αδειοδότηση και νέων πάρκων, οι παραγωγοί θα βάλουν λουκέτο, εξαιτίας των περικοπών, οι επενδύσεις τους θα σταματήσουν να είναι βιώσιμες και η αστάθεια του δικτύου θα αποτελεί μόνιμη κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα