Μιανμάρ: Ιατρική βοήθεια του ΠΟΥ στα νοσοκομεία των σεισμόπληκτων περιοχών

Ανταποκρινόμενος στην ανθρωπιστική κρίση που ξέσπασε στη χώρα, μετά τον πρόσφατο διπλό φονικό σεισμό, και επιδείνωσε τα υπάρχοντα προβλήματα του εμφυλίου πολέμου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρείχε σχεδόν τρεις τόνους ιατρικών προμηθειών στα νοσοκομεία των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο, όπως η Nay Pyi Taw και η Mandalay, σε μία προσπάθεια να καλύψει τις άμεσες ανάγκες υγείας χιλιάδων ανθρώπων που τραυματίστηκαν από τους ισχυρούς σεισμούς που συγκλόνισαν τη Μιανμάρ.
Οι προμήθειες, που περιλαμβάνουν κιτ τραύματος και σκηνές πολλαπλών χρήσεων, έχουν φτάσει σε ένα νοσοκομείο 1000 κλινών στο Nay Pyi Taw και σύντομα φτάνουν στο Mandalay General Hospital και στα δύο κύρια νοσοκομεία που περιθάλπουν τους τραυματίες σε αυτές τις περιοχές. Οι προμήθειες του ΠΟΥ μεταφέρθηκαν εσπευσμένα από το Απόθεμα Έκτακτης Ανάγκης στη Γιανγκόν στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό μέσα σε 24 ώρες μετά από δύο ισχυρούς σεισμούς 7,7 Ρίχτερ και 6,4 Ρίχτερ που έπληξαν το κέντρο της Μιανμάρ, την Παρασκευή 28/3/25.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι πόλεις Bago, Magway, Mandalay, Nay Pyi Taw, Shan South and East καιSagaing είναι μεταξύ εκείνων που καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές.
Αν και ο ακριβής αριθμός των θανάτων και των τραυματιών δεν έχει ακόμη πλήρως υπολογιστεί και οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν, το Κρατικό Συμβούλιο Διοίκησης ανέφερε 1.644 θανάτους και 3.408 τραυματισμούς το Σάββατο. Στις 30 Μαρτίου, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τουλάχιστον 2.601 θανάτους σε όλη τη χώρα. Οι αναφερόμενοι θάνατοι περιλαμβάνουν 1.790 στο Mandalay, 402 στο Naypyidaw, 314 στο Sagaing, 79 στο Southern Shan και 35 στο Bago. Οι απώλειες είναι πιθανό να είναι υψηλότερες στις αστικές περιοχές Mandalay, Sagaing και Nay Pyi Taw, όπου οι σεισμοί προκάλεσαν μεγάλης κλίμακας καταστροφές οικοδομών και κτιρίων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο Nay Pyi Taw, ορισμένες δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης πολυκλινικής, έχουν υποστεί ζημιές. Οι πληροφορίες από το Sagaing είναι περιορισμένες, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια και η επικοινωνία έχουν διακοπεί σε μεγάλο βαθμό.
Τα νοσοκομεία κατακλύζονται από χιλιάδες τραυματίες που χρειάζονται ιατρική φροντίδα, με πιο πιεστική την τεράστια ανάγκη για αντιμετώπιση των τραυμάτων και χειρουργικές επεμβάσεις στους βαρύτερα τραυματισμένους πολίτες, ενώ μεταξύ άλλων υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μονάδες αίματος για μετάγγιση, αναισθητικά φάρμακα αλλά και βασικά φάρμακα, διαχείριση μαζικών υγειονομικών αναγκών, καθαρό πόσιμο νερό και υποδομές αποχέτευσης, φροντίδα ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πολιτών.
Οι προμήθειες που έφτασαν στα νοσοκομεία τις ημέρες μετά τον σεισμό, το Σάββατο και την Κυριακή, αποτελούνταν από σκηνές πολλαπλών χρήσεων για να δημιουργήσουν επίσης χώρο για τον αυξανόμενο αριθμό κιτ τραυματισμών για τη θεραπεία σοβαρών τραυμάτων και καταγμάτων.
Ο ΠΟΥ προετοιμάζει τη δεύτερη αποστολή έκτακτης ανάγκης σήμερα (Δευτέρα) το πρωί που περιλαμβάνει κιτ υγείας, με προμήθειες για τη θεραπεία 10.000 ατόμων για τρεις μήνες.
Παράλληλα, ο Οργανισμός παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη στις ομάδες ταχείας αντίδρασης (rapid response teams) που έχουν αναπτυχθεί στα νοσοκομεία των πληγεισών περιοχών.
Γίνονται προετοιμασίες από τον ΠΟΥ και τους εταίρους να αναπτύξουν μια ταχεία αξιολόγηση αναγκών για να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες και τα κενά στις πληγείσες περιοχές για να υπάρξει στοχευμένη προσφορά βοήθειας και υπηρεσιών.
Ο ΠΟΥ έχει επικοινωνήσει με το Παγκόσμιο Δίκτυο Ιατρικών Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης (the global Emergency Medical Teams Network) για να εντοπίσει ομάδες που είναι πρόθυμες να αναπτυχθούν με νοσοκομεία πεδίου στη Μιανμάρ. Μέχρι στιγμής, 26 ομάδες του δικτύου έχουν ανταποκριθεί.
Δέσμευση για αμερικανική βοήθεια
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε μετά τον σεισμό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν βοήθεια στη Μιανμάρ. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας που εδρεύουν στη Μιανμάρ. Επιπλέον, μια ομάδα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης από την USAID έχει αναπτυχθεί στη χώρα για να συνδράμει στις προσπάθειες αρωγής.
Συνδρομή από την Κίνα και τη Νότια Κορέα
Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για να στηρίξει τη Μιανμάρ. Η Κίνα ανακοίνωσε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 12,7 εκατομμύρια ευρώ), ενώ η Νότια Κορέα δεσμεύτηκε για βοήθεια 2 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω διεθνών οργανισμών.
Παρά τις διεθνείς προσπάθειες, η κατάσταση στη Μιανμάρ παραμένει κρίσιμη. Οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια, ενώ οι ελπίδες μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Η σύνθετη ανθρωπιστική κρίση στη Μιανμάρ
Η υγειονομική κατάσταση στη Μιανμάρ ήταν ήδη ανησυχητική, δεδομένης της τεράστιας ζήτησης για περίθαλψη στις ευάλωτες περιοχές που έχουν πληγεί από τις εμφύλιες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021. Πριν από αυτούς τους σεισμούς, εκτιμήθηκε ότι 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν ανθρωπιστικές παρεμβάσεις υγείας στη Μιανμάρ το 2025.
Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι, αντί να διευκολύνει την παροχή βοήθειας, η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, βομβαρδίζοντας περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση.