Μαξίμου: Δυσαρέσκεια για τις δημόσιες υπουργικές παρεμβάσεις-Παρασκήνιο στην αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Υπ. Υγείας

Το μήνυμα που εξέπεμψαν δύο υπουργοί (Β. Κικίλιας, Αδ. Γεωργιάδης), δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ (Θ. Πλεύρης, Ν. Μηταράκης) και αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές για επέκταση και στα Σώματα Ασφαλείας των μισθολογικών αυξήσεων που ανακοινώθηκαν για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν τόσο ηχηρό που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε το Μέγαρο Μαξίμου να το προσπεράσει. Αναμενόμενη ως εκ τούτου η αντίδραση και εν πολλοίς και η προαναγγελία μελλοντικών αυξήσεων και για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας μέσω κυβερνητικής διαρροής πως “είναι δεδομένο ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα Σώματα Ασφαλείας με άξονα τη ΔΕΘ.”
Η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να αναζητήσει δημοσιονομικό χώρο για να ενισχύσει και τους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας δεν αναιρεί πάντως τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο για τα κυβερνητικά κυρίως στελέχη που παρενέβησαν δημοσίως σε ένα θέμα το οποίο αφορά στην συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
- Όπως αιχμηρά σχολίασαν κυβερνητικές πηγές, “η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων”.
Το σίγουρο πάντως μετά απ’ όσα ακολούθησαν τις μισθολογικές αυξήσεις στις ΕΔ, είναι πως σε μία περίοδο που το κοινωνικό κλίμα ούτως ή άλλως δεν είναι το καλύτερο δυνατό για το κυβερνών κόμμα, το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει μία ακόμη πρωτοβουλία- μετά τον ίδιο τον ανασχηματισμό που εξάντλησε αμέσως την δυναμική του λόγω παραίτησης Δοξιάδη και παλαιών δηλώσεων Τσάφου– στην οποία επένδυε πολιτικά, να “θολώνει”… εκ των έσω.
Σε μία συγκυρία όπου επανεμφανίζονται και σύννεφα στην ΚΟ της ΝΔ μετά την κατάθεση νέας ομαδικής ερώτησης από 11 γαλάζιους βουλευτές, το Μέγαρο Μαξίμου είχε την προσδοκία πως οι ανακοινώσεις για τους ένστολους δεν θα βοηθούσαν μόνο στο γενικότερο αφήγημα περί ενίσχυσης εισοδημάτων και μείωσης φόρων, αλλά θα λειτουργούσαν θετικά και στο εσωκομματικό πεδίο.
- Αντ’ αυτού, το “πολιτικό κέντρο” του Μεγάρου Μαξίμου, μάλλον αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη και βρέθηκε στην ανάγκη να απαντήσει στην αυξανόμενη εσωκομματική πίεση, που πιθανότατα θα λάβει και μορφή ερώτησης από γαλάζιους βουλευτές, όπως προαναγγέλθηκε από τον βουλευτή Έβρου, Τάσο Δημοσχάκη.
Επέλεξε μάλιστα να το κάνει άμεσα, δίνοντας εξηγήσεις για τους λόγους που στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ανακοινώσεις αφορούσαν μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και προαναγγέλλοντας πρόσθετες αυξήσεις και για τα Σώματα Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο. Με την επισήμανση μάλιστα ότι και αυτές που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Άμυνας θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ, προφανώς διότι η μισθολογική μεταρρύθμιση για τις ΕΔ θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου.
- Αναλυτική αναφορά σε όλα αυτά προβλεπόταν αρχικά να γίνει απευθείας κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, η έκταση ωστόσο που λάμβαναν από χθες το πρωί οι γαλάζιες αναρτήσεις, επιτάχυναν την κυβερνητική παρέμβαση, η οποία αφορούσε και στην ανάδειξη των μέτρων που έχουν ληφθεί ήδη για τα Σώματα Ασφαλείας.
Όπως λένε στο Μαξίμου, με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, από 1ης Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ από 1ης Ιουλίου και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας θα ενισχυθούν περαιτέρω με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, ύψους 100 ευρώ μηνιαίως.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το κόστος για την ενίσχυση των βασικών μισθών και των επιδομάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ, θα προέλθει κατά 60%, από την εξοικονόμηση που δημιουργείται στο υπουργείο από τον εξορθολογισμό της δομής και της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων βάσει της «Ατζέντας 2030» και το υπόλοιπο 40% αποτελεί τμήμα της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης που έχει ήδη ανακοινωθεί για την ενίσχυση των αποδοχών του συνόλου των ενστόλων.
- Με αυτό το δεδομένο, το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ότι κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών, είναι σαφές ότι έχει αποδέκτες και υπουργούς που καλούνται να αναζητήσουν και εκείνοι πηγές εξοικονόμησης στον τομέα τους όπως συνέβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στον απόηχο του εσωκομματικού ζητήματος που προέκυψε δεν περνά ασφαλώς απαρατήρητη και η αναβολή, όπως έγινε γνωστό χθες βράδυ, της επίσκεψης που προγραμμάτιζε για σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Υγείας.
- Πρόκειται μάλιστα για την δεύτερη αναβολή, καθώς έχει προηγηθεί εκείνη της περασμένης Παρασκευής λόγω της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι.
Αυτή την φορά όμως ο λόγος είναι εσωτερικός, καθώς παρά την…επίσημη εξήγηση ότι οφείλεται στην καθυστέρηση επιστροφής του κ. Μητσοτάκη από το Ισραήλ, ερμηνεύεται από πολλούς ως μήνυμα δυσαρέσκειας από πλευράς του πρωθυπουργού για το θέμα που δημιουργήθηκε με τις γαλάζιες αναρτήσεις, μεταξύ άλλων και του υπουργού Υγείας.
Στο Μαξίμου επικαλούνται πάντως το χώρο της Υγείας ως ενισχυτικό του επιχειρήματος πως δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προχώρησε εξαγγελίες που αφορούν μόνο ένα μέρος στελεχών του Δημοσίου. Υπενθυμίζουν τα ειδικά μισθολογικά κίνητρα που εφαρμόσθηκαν τους προηγούμενους μήνες για την προσέλκυση ιατρών που θα στελεχώσουν «άγονες» θέσεις σε νοσοκομεία στο ΕΣΥ, αλλά και την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.