Άμεση ανάλυση-Γαλλία: Ο Μπαρντελά ως “σκιά” της Λεπέν- Θα παραμείνει ισχυρή η ακροδεξιά μετά τον αποκλεισμό της από τις εκλογές, ή αλλάζουν οι συσχετισμοί;

Ο Ζορντάν Μπαρντελά με τη Μαρί Λεπέν (φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Guillaume Horcajuelo)
Όταν ο Ζορντάν Μπαρντελά τέθηκε επικεφαλής της καμπάνιας του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές του 2024 (αλλά και υποψήφιος πρωθυπουργός στις εθνικές εκλογές) αρκετοί είδαν στο “ατσαλάκωτο” προφίλ και το επικοινωνιακό χάρισμα του νέου πολιτικού μία …Λεπέν από το μέλλον. Τώρα που η ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού στερείται το δικαίωμα να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα, άρα και την Γαλλική προεδρία στις εκλογές του 2027, ο νεαρός επικεφαλής της ευρωομάδας των “Πατριωτών” είναι βέβαιο ότι θα επιστρατευτεί και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και θα είναι αυτός που θα βρεθεί μπροστά στις προεδρικές κάλπες ως επικεφαλής της ακροδεξιάς.
Ο αποκλεισμός της Λεπέν μετά την καταδίκη της για υπεξαίρεση δημόσιων (ευρωπαϊκών) πόρων ύψους 447.000 ευρώ από το γαλλικό δικαστήριο ήταν αναμφίβολα ένα “δώρο” στην τρεκλίζουσα προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν και στην πολιτική αστάθεια στο Παρίσι.
Παρεπιπτόντως, η βαριά καταδίκη της Μαρίν Λε Πεν βασίζεται στο νόμο Sapin II (2016) που ψήφισε η Μαρίν Λε Πεν. Tότε είχε προτείνει τη δια βίου στέρηση του εκλέγεσθαι σε περίπτωση υπεξαίρεσης/κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων.
Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι εάν η γαλλική ακροδεξιά μπορεί τώρα να νικήσει στις προεδρικές εκλογές με το πολιτικό ομοίωμα της Λεπέν, τον Μπαρντελά, ή εάν ο Εθνικός Συναγερμός θα “ξεφουσκώσει”. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πάντως, και στο ερώτημα τι θα ψήφιζαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι εάν διεξάγονταν σήμερα προεδρικές εκλογές, η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει ποσοστό το πολύ υψηλό 37% και φαίνεται πως θα κέρδιζε με οιονδήποτε αντίπαλο στον δεύτερο γύρο.
Ο …διάδοχος Μπαρντελά
Πριν ένα χρόνο, το Politico έγραφε για το νεαρό πολιτικό: “Με τα άψογα κοστούμια του και τα κοντά κομμένα μαλλιά, ο ακροδεξιός υποψήφιος έχει δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό που τον υποδέχεται με ένα εκστατικό «Jordan!» στις προεκλογικές στάσεις και παρακολουθεί με θαυμασμό τις τιράντες του, τα τέλεια χρονομετρημένα αστεία και τις αναρτήσεις του στα social media. Οι γαλλικές εφημερίδες τον ειρωνεύονται με τίτλους όπως « σούπερ σταρ της Μπαρντέλα », « η μεταμόρφωση της ακροδεξιάς », «εξαιρετικός λαϊκισμός» και «παγίδα Μπαρντέλα».
Παρά το γεγονός ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτικοί αντίπαλοι του ασκούν κριτική για ελαφριά κατανόηση των ζητημάτων, διεύρυνε σταθερά το χάσμα μεταξύ του και της Valérie Hayer, υποψηφίας του Μακρόν στην κούρσα. Βοηθά το γεγονός ότι ο πολιτικός του στόχος ήταν περισσότερο η μπάντα σε περιοδεία, παρά η σκληρή πολιτική καμπάνια, με ατελείωτες αναρτήσεις στο TikTok και πόζες selfie με θαυμαστές.
«Υπάρχει ένα φαινόμενο «Μπαρντέλα»», είπε ένας πολιτικός σύμβουλος από το αντίπαλο συντηρητικό κόμμα Les Républicains. «Ο κόσμος θέλει να δει τον Μακρόν να χτυπιέται και με έναν μπερδεμένο τρόπο, καταφέρνει να εμφανίζεται ως μια νέα πολιτική πρόταση για τη δεξιά και την ακροδεξιά».
Φυσικά, από τους ομοϊδεάτες της ακροδεξιάς πολιτικού που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στην καταδίκη της Λεπέν δεν θα μπορούσε να λείπει ο “εκλεκτός” της και πλέον πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μπαρντελά έκανε λόγο για τη “γαλλική δημοκρατία που εκτελείται”.
Η ανάρτηση Μπαρντελά:
“Σήμερα δεν είναι μόνο η Μαρίν Λεπέν που καταδικάζεται αδίκως: είναι η γαλλική δημοκρατία που εκτελείται”, έγραψε συγκεκριμένα.
Aujourd’hui, ce n’est pas seulement Marine Le Pen qui est injustement condamnée : c’est la démocratie française qui est exécutée.#JeSoutiensMarine
— Jordan Bardella (@J_Bardella) March 31, 2025
Ομοίως αντέδρασε και ο Ματέο Σαλβίνι:
“Όποιος φοβάται την κρίση των ψηφοφόρων, συχνά αναζητά παρηγοριά στην κρίση των δικαστηρίων.
Στο Παρίσι καταδίκασαν τη Μαρίν Λεπέν και θέλουν να την αποκλείσουν από την πολιτική ζωή. Μια κακή ταινία που βλέπουμε και σε άλλες χώρες όπως η Ρουμανία.
Αυτή η καταδίκη κατά της @MLP_officiel είναι μια δήλωση πολέμου από την πλευρά των Βρυξελλών, σε μια περίοδο που οι πολεμικές διαθέσεις της Φον ντερ Λάιεν και του Μακρόν είναι τρομακτικές.
Δεν μας τρομάζουν, δεν σταματάμε: προχωράμε μπροστά, φίλη μου!”
Mε μία λακωνική ανάρτηση στα social media ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, σχολίασε επίσης την καταδίκη της Λεπέν, εκφράζοντας τη στήριξή του.
“Je suis Marine” έγραψε χαρακτηριστικά.
Θα χάσει δυναμική η Γαλλική ακροδεξιά;
Με τη Λεπέν εκτός της κούρσας προς τις προεδρικές εκλογές θα αποκαλυφθεί πιθανότατα εάν η υπόθεση της γαλλικής ακροδεξιάς είναι περισσότερο η στοίχιση εκατομμυρίων δυσαρεστημένων (με την πολιτική Μακρόν) ψηφοφόρων στο πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν (φέρουσα, αλλωστε, το όνομα του Ζαν Μαρί, χωρίς, όμως, το βαρύ φασίζων στίγμα του πατέρα της), ή εάν είναι ένα συγκροτημένο μέτωπο που θα συνεχίσει να έχει υπόσταση με άλλο ηγέτη, εν προκειμένω το νεαρό ευρωβουλευτή.
Βεβαίως, αρκετοί εκτιμούν πως η σκιά της Λεπέν θα βρίσκεται πάντοτε πάνω από τον Μπαρντελά και θα υπενθυμίζει ποιά είναι η πραγματική αρχηγός, το γεγονός όμως ότι εν χορώ η ευρωπαϊκή ακροδεξιά εκδήλωσε την καταδίκη της στον αποκλεισμό της δείχνει ότι το πολιτικό- δικαστικό χτύπημα βρήκε στόχο.
Η απουσία της Λεπέν, από την άλλη, από το γαλλικό πολιτικό σκηνικό -ως ενεργή υποψήφια- και ο κατ΄ οίκον περιορισμός της για δύο κρίσιμα χρόνια, μπορεί να προκαλέσει μετακινήσεις ψηφοφόρων προς την Ανυπότακτη Αριστερά του Μελανσόν. Το Λαϊκό Μέτωπο, άλλωστε, με επικεφαλής τον ριζοσπάστη αριστερό -κατ΄ άλλους λαϊκιστή- πολιτικό νίκησε, άλλωστε, στις τελευταίες γαλλικές εκλογές και είναι αυτός που προκάλεσε τους κλυδωνισμούς στις κυβερνήσεις που επέλεξε ο Μακρόν.