Βερολίνο: Διαδήλωση Τούρκων μεταναστών υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Βερολίνο, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Εκρέμ Ιμάμογλου, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και βασικό πολιτικό αντίπαλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η σύλληψη του οποίου προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές στην κινητοποίηση συμμετείχαν 1.000 άτομα. Η αστυνομία έκανε λόγο για 400 διαδηλωτές.
Πολλοί φορούσαν μάσκες με το πρόσωπο του δημάρχου και κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Ιμάμογλου».
Mehrere hundert Menschen meist türkischer Herkunft versammelten sich am Sonntagnachmittag auf dem Breitscheidplatz. Sie trugen Imamoglu-Masken.https://t.co/xF8B5nULdi
— Tagesspiegel (@Tagesspiegel) March 30, 2025
«Με την κυβέρνηση Ερντογάν η Τουρκία οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση. Θέλουμε δημοκρατία, κράτος δικαίου και επιστροφή στην τάξη», είπε ο Μουχαρέμ Ντογάν, 75 ετών, συνταξιούχος έμπορος που ζει στη Γερμανία από το 1971.
Η Σεμπνέμ Τουρχάν, 27 ετών, φοιτήτρια αρχαιολογίας, κατήγγειλε «τις μαζικές φυλακίσεις διαδηλωτών και τις παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία».
Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε στην Τουρκία στις 19 Μαρτίου είναι το μεγαλύτερο μετά από εκείνο του Γκεζί, το 2013. Το Σάββατο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι –2,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα –συγκεντρώθηκαν στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Ιμάμογλου.
Στη Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων είναι απόγονοι των μεταναστών που έφτασαν στη χώρα για να εργαστούν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Στις τελευταίες εκλογές στην Τουρκία, το 2023, το 67% των Τούρκων ψηφοφόρων της Γερμανίας ψήφισε τον Ερντογάν.