Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης: Συνάντηση με Νετανιάχου για αμυντικό θόλο και ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο

Στην επιβεβαίωση της ισχυρής στρατηγικής συμμαχίας Ελλάδας-Ισραήλ, προσβλέπει η χώρα μας με την σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας, Ισαάκ Χέρτζογκ και τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Με την επίσκεψη αυτή, η οποία πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, ολοκληρώνεται ένα τετραήμερο διεθνών επαφών του κ. Μητσοτάκη– το οποίο ξεκίνησε από το Παρίσι- για τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι ισχυροποιούν την θέση της χώρας μας απέναντι στις εν εξελίξει πρωτοφανείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η επίσκεψη αυτή αναμένεται να αναδείξει την βούληση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, με έμφαση στην άμυνα, στον συντονισμό σε ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και στην υλοποίηση του οικονομικού διαδρόμου IMEC (Ινδίας- Μέσης Ανατολής- Ευρώπης) που, όπως τονίζουν, αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις και με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς εξετάζονται δυνατότητες εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και οι προοπτικές συμπαραγωγής με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα.
- Το Ισραήλ αναμένεται να εμπλακεί στον ελληνικό αντιαεροπορικό θόλο που περιλαμβάνεται στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την επόμενη 12ετία που την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στην Βουλή από τον πρωθυπουργό.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω και εντεινόμενων πληροφοριών για επικείμενη επανέναρξη των ερευνών για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, έργο αυξημένου ενδιαφέροντος και για το Ισραήλ το οποίο θα συνδέσει με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή, έμφαση θα δοθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τον Ισραηλινό ομόλογό του και για την τετραμερή συνάντηση που είχε με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου με συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης και του μεταβατικού Προέδρου της Συρίας.
- Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ενόψει της σημερινής επίσκεψης, πως «ο άξονας Ελλάδας και Ισραήλ λειτουργεί υπέρ της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή».
Η Αθήνα δίνει έμφαση και στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, κατά την οποία και διατυπώθηκε η κοινή βούληση για την επανενεργοποίηση του σχήματος «3+1» και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
- Το ζήτημα αυτό είχε θέσει ο Έλληνας υπουργός, Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης στον Αμερικανό ομόλογό του κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον και όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, υπήρξε καταρχήν θετική ανταπόκριση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τις συναντήσεις που θα έχει στο Ισραήλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει για την τήρηση της εκεχειρίας στον Νότιο Λίβανο, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη για την απελευθέρωση των ομήρων και την παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
- Θα επαναλάβει εξάλλου την στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ειρήνευσης στη Γάζα και την έναρξη μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε σε λύση δύο κρατών με πλήρη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι δεν κατέστη εφικτή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής «για λόγους που οφείλονται στον προγραμματισμό αμφοτέρων».