Μιανμάρ: Τι είναι το “ρήγμα ολίσθησης” που έδωσε τα 7,7 Ρίχτερ-Εκτιμήσεις για χιλιάδες νεκρούς (vid)

Την Παρασκευή (28/03) ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ έπληξε τη Μιανμάρ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην περιοχή Σαγκάινγκ, κοντά στη Μανταλέι. Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στη χώρα, ενώ έγινε αισθητός και στη γειτονική Ταϊλάνδη, προκαλώντας πανικό στην Μπανγκόκ, όπου πολλοί πολίτες εγκατέλειψαν έντρομοι τα κτίρια.
Η Μιανμάρ βρίσκεται σε μία από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του πλανήτη, καθώς είναι τοποθετημένη στη ζώνη σύγκλισης της Ινδικής και της Ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια σεισμολογίας Τζοάνα Φορ Γουόκερ από το University College London, το ρήγμα που διασχίζει τη χώρα από βορρά προς νότο επιτρέπει στις πλάκες να κινούνται οριζόντια με διαφορετικές ταχύτητες. Αυτή η τεκτονική δραστηριότητα προκαλεί σεισμούς τύπου «ολίσθησης κατά μήκος ρήγματος», οι οποίοι, αν και λιγότερο καταστροφικοί από εκείνους των «ζωνών καταβύθισης» όπως αυτή της Σουμάτρας, μπορούν να φτάσουν σε ισχύ έως και 8 Ρίχτερ, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στις πληγείσες περιοχές.
- Όπως αναφέρει o μετεωρολόγος του CNNi, Ντέρεκ Βαν Νταμ, o σεισμός της Μιανμάρ προκλήθηκε από «ρήγμα ολίσθησης», φαινόμενο κατά το οποίο δύο τεκτονικές πλάκες κινούνται η μία δίπλα στην άλλη.
«Οι πλάκες της Ινδίας και της Ευρασίας κινήθηκαν στην πραγματικότητα η μία δίπλα στην άλλη και αυτό προκάλεσε αυτή την έντονη δόνηση ακριβώς στην επιφάνεια», ανέφερε.
- «Μιλάμε για βίαιους έως ισχυρούς κραδασμούς για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη Μιανμάρ, αρκετά εκατομμύρια. Μιλάμε για σχεδόν 90 εκατομμύρια ανθρώπους που ένιωσαν τουλάχιστον ελαφρύ κούνημα από αυτό», πρόσθεσε.
Ο Βαν Νταμ προειδοποίησε ότι αναμένονται μετασεισμοί και ότι η προσπάθεια αναζήτησης και αποκατάστασης «θα συνεχιστεί για ημέρες, αν όχι εβδομάδες».
Χάρτης με τις επιπτώσεις του σεισμού:

Χάρτης με τις δονήσεις στην περιοχή:

Παρότι η περιοχή της Σαγκάινγκ έχει βιώσει σεισμούς στο παρελθόν -με χαρακτηριστικότερο εκείνον των 6,8 Ρίχτερ το 2012 που προκάλεσε τουλάχιστον 26 θανάτους- ο σεισμός της Παρασκευής θεωρείται πιθανότατα ο ισχυρότερος που έχει πλήξει την ενδοχώρα της Μιανμάρ τα τελευταία 75 χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή και σεισμολόγο Μπιλ Μαγκουάιρ του UCL.
- Παράλληλα, το μικρό βάθος του σεισμού σημαίνει ότι οι καταστροφές θα είναι περισσότερες. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (USGS), το εστιακό βάθος ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα.
Όπως εξηγεί ο ερευνητής του Βρετανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου Ρότζερ Μάσον, «οι σεισμικές δονήσεις δεν εξασθένησαν καθώς ανέβαιναν προς την επιφάνεια, με αποτέλεσμα τα κτίρια να δεχθούν την πλήρη ισχύ του σεισμικού κύματος». «Είναι σημαντικό να μην επικεντρωνόμαστε στα επίκεντρα, διότι τα σεισμικά κύματα δεν εκπέμπονται από το επίκεντρο – εκπέμπονται από ολόκληρη τη γραμμή του ρήγματος» πρόσθεσε.
Εκτιμήσεις για χιλιάδες νεκρούς
- Τρομακτικές είναι οι εκτιμήσεις για τον απολογισμό των θυμάτων του σεισμού στην Μιανμάρ, με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ να προειδοποιεί για πολύ περισσότερους από 1.000 νεκρούς, ακόμη και 10.000.
Η περιοχή που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό είναι πυκνοκατοικημένη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, το Μανταλέι, με περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο της ισχυρότατης δόνησης.
Σοβαρές ζημιές σε κτήρια αναφέρθηκαν μέχρι την Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, έως και 1046 χιλιόμετρα μακριά.
- Το μοντέλο που παρουσίασε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών υπολογίζει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξεπεράσει τους 1.000 και θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος. Μάλιστα, «βλέπουν» πως είναι αρκετά πιθανό ο αριθμός των νεκρών να υπερβεί τους 10.000, δεδομένης της εγγύτητας των κατοικημένων περιοχών και της ευπάθειας των κοντινών δομών, προτείνουν οι εκτιμήσεις.
Η εκτίμηση της έκτασης της καταστροφής μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες, όπως εξηγούν οι New York Times.
Πάνω από 140 νεκροί και 732 τραυματίες ανακοίνωσε ο Στρατός
- Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον 144 νεκρούς, ενώ 732 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής.
Όπως αναφέρει το BBC, οι αριθμοί αυτοί προέρχονται από τον Αρχηγό του Στρατού της χώρας, Min Aung Hlaing, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε πως ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες.
Ο Αρχηγός του Στρατού δήλωσε ότι:
- 96 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Nay Pyi Taw,
- 18 στη Sagaing,
- 30 στο Mandalay.
Όσον αφορά τους τραυματίες:
- 132 καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Nay Pyi Taw,
- 300 στη Sagaing,
Ο αριθμός των τραυματιών εξακολουθεί να εκτιμάται σε άλλες περιοχές, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης.