Ρεπορτάζ libre-Εστίαση: Κορυφή του παγόβουνου η αιματηρή έκρηξη στο Χαλάνδρι-Ανασφάλεια, χιλιάδες επιχειρήσεις, λίγοι έλεγχοι

Kαμία έκπληξη δεν προκάλεσε το εργατικό ατύχημα που έλαβε χώρα την Τρίτη το βράδυ σε εστιατόριο του Χαλανδρίου. Οσους σχετικούς με το χώρο της εστίασης και αν ρωτήσαμε, η απάντηση που πέρναμε ήταν μονοσήμαντη: “Οι χώροι της εστίασης συχνά εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για το προσωπικό αλλά και για τους πελάτες”. Τι έγινε στο Χαλάνδρι; Ας φρεσκάρουμε τη μνήμη των αναγνωστών μας: Σε εστιατόριο που εδρεύει επί Λεωφόρου Κηφισίας 254 εκδηλώθηκε φωτιά, που όπως όλα δείχνουν οφείλεται σε διαρροή υγραερίου από φιάλη που βρισκόταν στην κουζίνα.
Από την έκρηξη και τη φωτιά που εκδηλώθηκε τραυματίστηκαν σοβαρά δύο εργαζόμενοι, ο 37χρονος σεφ και ένας ακόμη 33χρονος οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο “Γεώργιος Γεννηματάς”. Για το ατύχημα συνελήφθη η υπεύθυνη του εστιατορίου η οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Εργατικό ατύχημα, λοιπόν. Ενα ακόμη, αυτή τη φορά στο χώρο της εστίασης.
“Εχουμε πολλά, πάρα πολλά περιστατικά τραυματισμών στην εστίαση, κυρίως μαγείρων” λέει στο Libre ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Γιώργος Χότζογλου.
“Τέτοιου είδους επιχειρήσεις ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην Αθήνα και σ’ όλη την επικράτεια. Ακόμα και οι πιο μικρές τρύπες, αποθήκες, πολύ μικρά μαγαζιά, μετατρέπονται σε take away καφέ, μικρά εστιατόρια κτλ. Είναι μάλλον αναμενόμενο σε τέτοιου είδους χώρους να μην τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας” τονίζει ο κ. Χότζογλου.
Δεν είναι απαραίτητο βέβαια ότι οι παραπάνω προϋποθέσεις συντρέχουν για το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό του Χαλανδρίου το οποίο έτσι και αλλιώς διερευνάται τόσο από την αστυνομία όσο και από την επιθεώρηση εργασίας. Ομως, η πείρα των ανθρώπων της εστίασης δείχνει ότι σε πολλά τέτοιου είδους καταστήματα η ασφάλεια αποτελεί ζητούμενο και όχι δεδομένο.
Τίθενται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Πόσα από αυτά τα καταστήματα διαθέτουν ενημερωμένη, σύγχρονη πυρασφάλεια με πυροσβεστήρες και άλλα μέσα που ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήμα;
- Πόσα από αυτά τα καταστήματα διαθέτουν εξόδους διαφυγής για το προσωπικό και τους πελάτες σε περίπτωση κινδύνου και πως γνωστοποιείται αυτό στους πελάτες της επιχείρησης;
Θα αναρωτηθεί κάποιους για πιθανούς ελέγχους. Αν μιλάμε για την επιθεώρηση εργασίας, το έχουμε γράψει δεκάδες φορές, ας το γράψουμε άλλη μία. Η υπηρεσία, που επί υπουργίας Χατζηδάκη μάλιστα αναβαθμίστηκε σε ανεξάρτητη αρχή, είναι τόσο σοβαρά υποστελεχωμένη που δεν μπορεί να διεξάγει προληπτικούς ελέγχους.
Περιορίζεται, όπως ανέλυσε το Libre και στο πρόσφατο εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο του Ελληνικού, σε καταγραφή των κακώς κειμένων όταν αυτά οδηγούν σε σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και σε θανάτους στους πάσης φύσεως χώρους δουλειάς. Η εκπόνηση των σχετικών πορισμάτων αργεί χαρακτηριστικά και όταν αυτά εκδίδονται έχουν συμβεί δεκάδες άλλες περιστατικά. Η κατάσταση μοιάζει με φαύλο κύκλο, μ’ ένα γαϊτάνάκι αίματος που δεν σταματά πουθενά.
Πρέπει να τονιστεί ακόμη ότι στα εστιατόρια, ιδιαίτερα κατά την τουριστική σεζόν, η εργασία είναι πολύ υψηλής έντασης. Η αυξημένη πελατεία έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις (κυρίως ταχύτητα στο σέρβις) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πιέζονται ιδιαίτερα. Εχει παρατηρηθεί πολλάκις στο παρελθόν ότι ο πιεσμένος από το χρόνο, τις συνθήκες και φυσικά την εργοδοσία εργαζόμενος βάζει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα την ασφάλεια. Προέχει η παραγωγικότητα και κατά συνέπεια η επιβίωση.
Ολα τα παραπάνω συνθέτουν μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Παρατηρήσαμε ακριβώς το ίδιο τις προηγούμενες ημέρες για τους εργαζόμενους στην οικοδομή. Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια ακριβώς κατάσταση το μόνο που αλλάζει είναι οι τόποι της δουλειάς.
Αλήθεια, θυμάται κανείς σήμερα το εργατικό ατύχημα του 22χρονου Βαγγέλη σε εστιατόριο στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2023; Ο νεαρός εργαζόμενος, όντας μάλιστα ανασφάλιστος,υπέστη σοβαρά εγκαύματα από καυτό λάδι που έπεσε στο σώμα και τα χέρια του. Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου που εργαζόταν αντί να τον μεταφέρουν άμεσα στο νοσοκομείο, τον έβαλαν σε ένα χώρο όπου αποθηκεύουν ωμά κρέατα, έτσι ώστε να αποφύγουν τον έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας.
Περιπτώσεις σαν και αυτές δεν αποτελούν, δυστυχώς, εξαίρεση στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού.