Νοσοκομείο “Μεταξά”: Ένταξη προγράμματος θεραπευτικής επαφής με σκύλους για τη φροντίδα ογκολογικών ασθενών

Νοσοκομείο “Μεταξά”: Ένταξη προγράμματος θεραπευτικής επαφής με σκύλους για τη φροντίδα ογκολογικών ασθενών

Τα προγράμματα θεραπείας με τη βοήθεια σκύλων (Animal Assisted Therapy – AAT) είναι μια μορφή συμπληρωματικής θεραπείας, που χρησιμοποιεί ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για να υποστηρίξει την ψυχική, συναισθηματική και σωματική ευεξία των ασθενών και γενικότερα των ευάλωτων ατόμων. Αυτά τα προγράμματα εφαρμόζονται σε νοσοκομεία, σχολεία, οίκους φροντίδας ηλικιωμένων, ψυχιατρικές κλινικές και άλλους χώρους, όπου η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων.

Στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», ξεκινά η υλοποίηση ενός προγράμματος θεραπείας με τη βοήθεια σκύλων (Animal Assisted Therapy) εντός του νοσοκομείου. 

Συγκεκριμένα, η πρώτη συνάντηση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, έγινε την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025, μεταξύ του Διοικητή του Νοσοκομείου Μεταξά, Σαράντου Ευσταθόπουλου, και εκπροσώπων του οργανισμού Doc Therapy και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας WinCancer.

Η συνάντηση έγινε παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής Λοιμώξεων κ. Μαρίας Κωτσοπούλου, στελεχών της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και εκπροσώπων του Συνδέσμου Φίλων Ασθενών «Στάσου Κοντά μας», σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ουσιαστικού διαλόγου, με στόχο την έναρξη μιας νέας, ελπιδοφόρας συνεργασίας στον τομέα της θεραπευτικής επαφής με σκύλους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να ενισχύσει την κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών, αλλά και να προσφέρει ανακούφιση στους συνοδούς και στο υγειονομικό προσωπικό.

Το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» έχει μακρά παράδοση στην ολοκληρωμένη φροντίδα του ογκολογικού ασθενή, αναζητώντας διαρκώς καινοτόμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, που θα ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των νοσηλευομένων. 

Όπως δήλωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεταξά, Σαράντος Ευσταθόπουλος, η συνάντηση σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση που αναγνωρίζει τη δύναμη της ενσυναίσθησης, της επαφής και της μη λεκτικής επικοινωνίας, εκεί που η παρουσία ενός σκύλου γίνεται φορέας ανακούφισης, χαράς και ελπίδας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια και ειδική στη θεραπεία με τη βοήθεια ζώων, Νεφέλη Φασουλή του Doc Therapy και την πρόεδρο της WinCancer, Πίστη Κρυσταλλίδου, για την πρωτοβουλία.

«Από κοινού με το Dog Therapy & το Win Cancer προχωρούμε στο σχεδιασμό ενός σταθερού θεραπευτικού προγράμματος με τη βοήθεια σκύλων, που θα υλοποιηθεί με σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών, τα πρωτόκολλα του νοσοκομείου και την ευζωία των σκύλων.

Για εμάς, η φροντίδα δεν περιορίζεται στην ιατρική πράξη. Είναι στάση ζωής!

Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία αυτού του καινοτόμου για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος, το οποίο σε πρώτη φάση θα επικεντρωθεί σε ασθενείς της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας αλλά και σε ασθενείς που λαμβάνουν τη θεραπεία τους στο σπίτι, μέσω του προγράμματος ΟΙΚΟΘΕΝ».

Οφέλη της θεραπείας με τη βοήθεια σκύλων:

  1. Ψυχική Υγεία
    • Μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη και το στρες
    • Αυξάνει την αυτοεκτίμηση και τη συναισθηματική σταθερότητα
    • Προσφέρει αίσθημα ασφάλειας και συντροφικότητας
  2. Φυσική Υγεία
    • Βελτιώνει την κινητικότητα και τον συντονισμό (π.χ. σε άτομα με αναπηρίες ή κινητικές δυσκολίες)
    • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς
    • Βοηθά στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικά επεισόδια ή τραυματισμούς
  3. Κοινωνικές Δεξιότητες
    • Ενισχύει την κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία
    • Βοηθά παιδιά με αυτισμό να αλληλεπιδρούν καλύτερα
    • Ενισχύει την ομαδική εργασία σε θεραπευτικά περιβάλλοντα

Πώς λειτουργεί η θεραπεία με σκύλους;

  • Τα ζώα επιλέγονται και εκπαιδεύονται ώστε να είναι φιλικά, ήρεμα και υπάκουα
  • Η θεραπεία πραγματοποιείται με την καθοδήγηση ειδικών (π.χ. ψυχολόγων, φυσιοθεραπευτών)
  • Οι ασθενείς αλληλεπιδρούν με τον σκύλο μέσω αγγίγματος, παιχνιδιού, βόλτας ή απλών δραστηριοτήτων

Διαφορά με τη Ζωοθεραπεία (Animal-Assisted Activities – AAA):

  • Η AAA (δραστηριότητες με ζώα) είναι πιο γενική και στοχεύει στη βελτίωση της διάθεσης και της ευεξίας (π.χ. επισκέψεις σκύλων σε νοσοκομεία).
  • Η AAT είναι στοχευμένη θεραπεία με συγκεκριμένους στόχους υγείας και ψυχολογικής υποστήριξης.

Σχετικά Άρθρα