Δεκαετίες προόδου στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας υπό απειλή

Δεκαετίες προόδου στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας υπό απειλή

Η σημαντική πρόοδος στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, στις ηλικίες κάτω των πέντε ετών, κινδυνεύει να ανατραπεί, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της Διοργανικής Ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για την Εκτίμηση της Παιδικής Θνησιμότητας (UN IGME), ο αριθμός των θανάτων αυτής της ηλικιακής ομάδας μειώθηκε σε 4,8 εκατομμύρια το 2023, ενώ οι θνησιγένειες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 1,9 εκατομμύρια.

Από το 2000, οι παιδικοί θάνατοι έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 50%, ενώ οι θνησιγένειες έχουν περιοριστεί κατά το ένα τρίτο, χάρη στις επενδύσεις σε προγράμματα υγείας.

Το 2022, ο αριθμός των παιδικών θανάτων έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 5 εκατομμύρια, ωστόσο, η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί δραματικά. «Εκατομμύρια παιδιά ζουν, σήμερα, λόγω αποδεδειγμένων παρεμβάσεων, όπως τα εμβόλια, η βελτιωμένη διατροφή και η πρόσβαση σε ασφαλές νερό», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ. «Ωστόσο, εάν δεν ληφθούν οι σωστές πολιτικές αποφάσεις και επαρκείς επενδύσεις, κινδυνεύουμε να αντιστρέψουμε αυτή την πρόοδο».

Μείωση της διεθνούς χρηματοδότησης

Η μείωση της διεθνούς χρηματοδότησης για προγράμματα επιβίωσης παιδιών έχει ήδη σοβαρές συνέπειες: ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, κλείσιμο κλινικών, διακοπές εμβολιαστικών προγραμμάτων και έλλειψη βασικών προμηθειών, όπως θεραπείες για την ελονοσία. Οι περικοπές αυτές επηρεάζουν δυσανάλογα περιοχές που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές κρίσεις, χώρες με υψηλό χρέος και περιοχές με ήδη αυξημένα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών, ενώ οι αναφορές επισημαίνουν πως ο ρυθμός προόδου είχε ήδη μειωθεί πριν από την κρίση χρηματοδότησης.

Από το 2015, η μείωση της θνησιμότητας κάτω των πέντε ετών έχει επιβραδυνθεί κατά 42%, ενώ η μείωση της θνησιγένειας έχει περιοριστεί κατά 53%.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι καταγράφονται στις πρώτες ημέρες της ζωής ενός παιδιού, με σχεδόν τους μισούς θανάτους κάτω των πέντε ετών να συμβαίνουν στον πρώτο μήνα. Πρόωροι τοκετοί, επιπλοκές κατά τη γέννηση και λοιμώξεις είναι οι κύριες αιτίες. Μετά τη νεογνική περίοδο, οι μολυσματικές ασθένειες, όπως η πνευμονία, η ελονοσία και η διάρροια, αποτελούν τις κυριότερες απειλές.

Η πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη είναι ζωτικής σημασίας, με τις εκθέσεις να υπογραμμίζουν την ανάγκη για επαρκείς υπηρεσίες υγείας, προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, καθώς και προγράμματα εμβολιασμού και διατροφής. «Η επένδυση στην υγεία των παιδιών εξασφαλίζει την επιβίωσή τους, τη μελλοντική τους εκπαίδευση και την οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Χουάν Πάμπλο Ουρίμπε, Παγκόσμιος Διευθυντής Υγείας της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η γεωγραφική ανισότητα

Η γεωγραφική ανισότητα είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας. Ένα παιδί που γεννιέται στην υποσαχάρια Αφρική έχει 18 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει πριν από τα πέντε του χρόνια σε σχέση με ένα παιδί που γεννιέται στην Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία. Αντίστοιχα, σχεδόν το 80% των θνησιγενών γεννήσεων καταγράφονται στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

«Οι ανισότητες στη θνησιμότητα των παιδιών παραμένουν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας», δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Li Junhua. «Η μείωση αυτών των διαφορών δεν είναι απλώς ηθική υποχρέωση, αλλά κρίσιμο βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την παγκόσμια ισότητα».

Η Διοργανική Ομάδα του ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς φορείς να διασφαλίσουν τη συνέχιση των επενδύσεων και να επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη σωτηρία παιδικών ζωών. Οι αυξημένες επενδύσεις, η ενσωμάτωση υπηρεσιών και οι καινοτόμες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η υγεία των παιδιών και των εγκύων γυναικών παγκοσμίως.

Σχετικά Άρθρα