Στη σκιά της σύλληψης Ιμάμογλου η συνάντηση Ρούμπιο-Φιντάν- Τι επιδιώκει ο Ερντογάν για F35, F16 και αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας

Η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Ουάσιγκτον στις 25 Μαρτίου 2025 για δύο ημέρες, με σκοπό τη συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, αποτελεί την πρώτη υψηλού επιπέδου διπλωματική επαφή μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Η επίσκεψη Φιντάν στην Ουάσιγκτον αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την τουρκική διπλωματία και προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς γίνεται στη σκιά της σύλληψης του πολιτικού αντιπάλου του Τούρκου προέδρου και δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Η αντίδραση της Ουάσιγκτον υπήρξε τυπική έως “υποβοηθητική” για τον Τούρκο πρόεδρο, γεγονός που αφήνει μεγάλα περιθώρια κινήσεων του στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Και ενώ η προφυλάκιση Ιμάμογλου έχει ανακοινωθεί ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν ταξιδεύει στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογο του Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον. Ενώ αναμένεται να συνεχιστούν και οι διμερείς επαφές με χώρες της ΕΕ.
Εκτός από το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον ο Ερντογάν είχε φροντίσει να ξεκινήσει το διάλογο με τους Κούρδους, ακόμα και αν το κόμμα DEM εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση για την υπόθεση Ιμάμογλου.
Γιατί είναι κομβικής σημασίας η επίσκεψη Φιντάν
Οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις έχουν βιώσει τριβές τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400 από την Τουρκία, που οδήγησε στον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα F-35 και την επιβολή κυρώσεων βάσει του νόμου CAATSA (U.S. Relations With Turkey (Türkiye)). Επιπλέον, διαφορές σχετικά με τη Συρία, ιδιαίτερα την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων και την υποστήριξη στις κουρδικές δυνάμεις, καθώς και η υπόθεση του Φετουλάχ Γκιουλέν, έχουν επιδεινώσει την εμπιστοσύνη (Reflecting on Turkish-American Relations in a Second Trump Term). Ωστόσο, με την αλλαγή της αμερικανικής διοίκησης, υπάρχουν ευκαιρίες για επαναφορά, όπως φαίνεται από την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Προέδρου Τραμπ στις 16 Μαρτίου 2025, που χαρακτηρίστηκε ως “μεταμορφωτική” από τον ειδικό εκπρόσωπο του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ (Turkish Minute).
Ο Χακάν Φιντάν και ο Μάρκο Ρούμπιο θα συζητήσουν τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, περιφερειακά ζητήματα όπως η Συρία και η Ουκρανία, καθώς και παγκόσμια θέματα όπως ο πόλεμος και η συνεργασία στον τομέα της άμυνας.
Στο τραπέζι και τα F16
Η ατζέντα τους θα περιλαμβάνει επίσης εμπορικές σχέσεις και την άρση κυρώσεων, με μια αναπάντεχη λεπτομέρεια να είναι η συζήτηση για την πώληση F-16, που μπορεί να επηρεάσει την άμυνα της Τουρκίας.
Θα συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως η άμυνα, το εμπόριο και η ενέργεια, με στόχο την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων, όπως το σύστημα πυραύλων S-400 και η πώληση F-16.
Η ατζέντα της συνάντησης Ρούμπιο-Φιντάν
Η ατζέντα της συνάντησης, όπως αναφέρεται σε πηγές, περιλαμβάνει:
- Διμερείς Σχέσεις: Η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η άμυνα, το εμπόριο και η ενέργεια. Ένα κρίσιμο θέμα είναι η πώληση F-16, με την Τουρκία να επιδιώκει την έγκριση και την άρση των κυρώσεων CAATSA, που αποτελεί μια αναπάντεχη λεπτομέρεια λόγω της στρατηγικής σημασίας για την τουρκική άμυνα (Turkish FM Fidan to visit Washington for high-level talks). Επιπλέον, θα συζητηθούν τρόποι για την αύξηση του εμπορίου, με στόχο την επίτευξη στόχου 100 δισ. δολαρίων ([İLKHA] Ilke News Agency](https://ilkha.com/english/latest/turkish-fm-hakan-fidan-to-visit-washington-for-strategic-talks-with-us-counterpart-448990)).
- Περιφερειακά Ζητήματα: Η σταθερότητα στη Συρία, με την Τουρκία να τονίζει την ακεραιότητα και την ανάγκη για άρση κυρώσεων και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου η Τουρκία έχει διαδραματίσει ρόλο στη μεσολάβηση (The Europe Today). Επίσης, η σύγκρουση στο Ισραήλ-Παλαιστίνη, ιδιαίτερα η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, θα είναι στην ατζέντα (Turkish Minute).
- Παγκόσμια Ζητήματα: Η συνεργασία στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, ιδιαίτερα ενάντια στο PKK, και θέματα του ΝΑΤΟ, όπως η συμβολή της Τουρκίας στην συμμαχία, θα συζητηθούν (U.S. Relations With Turkey (Türkiye)). Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η στάση της Τουρκίας ως μεσολαβητή θα είναι επίσης σημαντικό θέμα (Reflecting on Turkish-American Relations in a Second Trump Term).
- Οικονομικές Σχέσεις: Η αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, όπως το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα εξεταστούν (Bilateral and Economical Relations between Türkiye and the United States of America).