Ο Τραμπ υποδέχτηκε την ελληνική ομογένεια για την 25η Μαρτίου (vid)

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο την ελληνική ομογένεια, με αφορμή την επέτειο εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Όπως κάθε χρόνο, ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ φιλοξενεί επιφανείς Έλληνες της ομογένειας στις ΗΠΑ όπου παραδοσιακά απευθύνει μια ομιλία για την χώρα μας.
Στους 450 είναι οι καλεσμένοι του Λευκού Οίκου, μεταξύ των οποίων είναι και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο γιος του Έλληνα πρωθυπουργού.
Η εκδήλωση γίνεται στην ανατολική αίθουσα του Λευκού Οίκου. Παραδοσιακά διεξάγεται πριν την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, με μοναδική εξαίρεση το 2020 όπου λόγω της πανδημίας είχε αναβληθεί.
President Trump Participates in a Greek Independence Day Celebration https://t.co/IQX9MbqvOT
— The White House (@WhiteHouse) March 24, 2025
Κατά την είσοδό του ο Αμερικανός πρόεδρος στις 21:38 (ώρα Ελλάδος) χειροκροτήθηκε από τους ομογενείς καλεσμένους που ορισμένοι από αυτούς φορούσαν και τα κόκκινα MAGA καπέλα. Μαζί του και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ανέβηκαν στο βήμα.
«Περιμένουμε όλοι ένα λαμπρό μέλλον για τη χώρα. Σας συγχαίρουμε για την επανεκλογή σας. Είναι μεγάλη μας τιμή να γιορτάζουμε εδώ την Ημέρα Ανεξαρτησίας της πατρίδας μας. Εκ μέρους όλων σας ευχαριστούμε που συνεχίζεται την παράδοση αυτή, αναγνωρίζοντας την Ελλάδα, την χώρα που έφερε την Δημοκρατία. Σας ευχαριστούμε για την στήριξή σας στην χριστιανική κοινότητα. Κε πρόεδρε, είσαι ο ηγέτης του κόσμου, της ειρήνης και της ελευθερίας. Σας ευγνωμονούμε για τη στήριξή σας στην Ελλάδα και την δικαιοσύνη στη Κύπρο. Μου θυμίζεται τον Μέγα Κωνσταντίνο με την ηγεσία σας» προλόγισε ο Ελπιδοφόρος που του δώρισε έναν χρυσό σταυρό.
«Ο σταυρός αυτός είναι το σύμβολο της ειρήνης και με αυτό εύχομαι να φέρεις ειρήνη στον κόσμο και να κάνεις την Αμερική ανίκητη» είπε κλείνοντας.
«Δεν το περίμενα αυτό, αλλά το το πάρω» είπε ο Τραμπ για το δώρο.
«Εκατοντάδες σκληρά εργαζόμενοι βρίσκονται εδώ. Ορισμένοι είστε… σκληροί, αλλά σας αγαπώ. 204 ελευθερίας. Είναι σπουδαίο πράγμα και σπουδαίο που σας έχω εδώ. Ιδιαίτερα σημαντικό που είναι εδώ και ο Αρχιεπίσκοπος. Λείψαμε 4χρόνια, αλλά συμβαίνουν και άσχημα πράγματα… Ερχονται όμως σπουδαία πράγματα αυτή την 4ετια σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί. Ευχαριστώ τους ελληνοαμερικανούς που εργάζονται καθημερινά μαζί μου» είπε και χαιρέτησε ονομαστικά έναν προς έναν τους συνεργάτες του με ελληνική καταγωγή.
Ευχαρίστησε για την παρουσία της την ελληνική και κυπριακή πρεσβεία, αναφέροντας πως «η κληρονομιά της δημοκρατίας και των Ελλήνων είναι πάντα ανάμεσά μας».
Ο Τραμπ προσφώνησε την Κίμπερλι Γκιλφόιλ που θα είναι η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
«Είναι τιμή ζωής για μένα να υπηρετώ την χώρα μου και να το κάνω στην Ελλάδα υπό την ηγεσία του σημαντικότερου ηγέτη που είχε η χώρα. Που γνωρίζω ότι αγαπά την Ελλάδα και την σπουδαία ιστορία της και την δημοκρατία της. Υπό τον Τραμπ θα κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια και θα ξυπνάτε αισιόδοξοι γιατί θα ξέρετε πως κάποιος θα πολεμάει για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και της Ελλάδας, για θρησκευτικές ελευθερίες και την ελευθερία και για να συνεχιστεί η συμμαχία Ελλάδας και Αμερικής. Ο θεός να σας έχει καλά» είπε η Γκιλφόιλ.