Αγαπηδάκη: To μήνυμα του ανασχηματισμού είναι ότι ακούμε τον κόσμο και όχι την αντιπολίτευση

Με αφορμή την τρέχουσα επικαιρότητα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξή της, την Τρίτη 18 Μαρτίου, στο Action 24, σχολίασε το μήνυμα του πρόσφατου ανασχηματισμού, ενώ έδωσε σημαντικές διευκρινίσεις για τα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, αναφέρθηκε στις Κινητές Ομάδες Υγείας και στις αναβαθμίσεις στα Κέντρα Υγείας.
Δεν συγκρινόμαστε με την αντιπολίτευση αλλά με το δικό μας έργο
«Έχουμε μία Κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να συγκριθεί με την αντιπολίτευση, αλλά με βάση το έργο της. Έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία ακούει τον κόσμο και προσπαθεί να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα και αυτό είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού. Η αντιπολίτευση δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει πρόταση. Εμείς δεν θα κριθούμε από την παραπολιτική που κάνει η αντιπολίτευση, αλλά σε ζητήματα πολιτικής ουσίας -αν έχουμε βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη. Να φύγουμε από αυτό το τοπίο της παραπολιτικής σπέκουλας και να έρθει η αντιπολίτευση στο πεδίο της ουσίας, που είναι η πολιτική».
Για τα προγράμματα πρόληψης, η αναπληρώτρια υπουργός έδωσε στοιχείαγια τη μέχρι τώρα ανταπόκριση των πολιτών στο πρόγραμμα “ΠΡΟΛΑΜΒΜΑΝΩ”.
Με το “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ”, έχουμε ήδη σώσει τόσους πολίτες όσοι οι κάτοικοι μίας μικρής πόλης
«Έχουμε σε εξέλιξη το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης στη χώρα, το “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ”. Ήδη, έχει σωθεί μια πόλη μεγαλύτερη από τη Λαμία! Έχουμε πάνω από 700.000 γυναίκες που έχουν κάνει τη δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία και πάνω από 40.000 γυναίκες στις οποίες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα τα συμπτώματα».
Υπάρχει λόγος που έχουμε διαφορετικά τεστ πρώτης γραμμής για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ανά ηλικιακό γκρουπ
Για το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, θέλησε να δώσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις, επειδή, όπως εξήγησε, δεν έχει γίνει σαφές το εξής:
«Έχουμε δύο τύπους εξετάσεων για τις γυναίκες 21-29 ετών η εξέταση πρώτης γραμμής, το τεστ Παπανικολάου και για τις γυναίκες 30 έως 65 έχουμε το HPV DNA τεστ. Πολλές φορές, ακούω τις γυναίκες που λένε “τι το χρειάζομαι αυτό αφού κάνω τεστ ΠΑΠ;”. Το χρειαζόμαστε. Επειδή, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται στον ιό HPV. Έχουμε διαφορετικά τεστ πρώτης γραμμής ανά ηλικιακό γκρουπ. Πρέπει, λοιπόν, να εκμεταλλευτούν (οι γυναίκες) το πρόγραμμα, να κάνουν τον HPV DNA έλεγχο, διότι έτσι εντοπίζουμε στελέχη του ιού που μπορεί να προκαλέσουν αργότερα προκαρκινικές ή καρκινικές αλλοιώσεις και να οδηγήσουν σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας.
Και να πω κάτι σημαντικό: Μπορούμε να κάνουμε δωρεάν το εμβόλιο για τον HPV με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και να μειώσουμε περαιτέρω τις πιθανότητές μας. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, κάτι για το οποίο μου λένε και οι πολίτες, όπου πάμε, ότι είναι πρωτόγνωρο. Είναι η πρώτη φορά που νιώθουν ότι πράγματι το κράτος έρχεται και νοιάζεται για εκείνους!».
Κολονοσκόπηση: ένα αντρικό (και όχι μόνον) ταμπού
«Για το πρόγραμμα που αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν γίνει πολλά χειρουργεία σε ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Οι περισσότεροι άντρες λένε ότι εγώ δεν θα πήγαινα ποτέ να κάνω κολονοσκόπηση εάν δεν είχα θετικό self test. Δηλαδή, είναι μια εξέταση η κολονοσκόπηση που αποτελεί ένα ταμπού, έχει μια δυσκολία, την αποφεύγουμε. Όταν όμως, έχεις θετικό self test κινητοποιείσαι και την κάνεις και έτσι έχουν διαγνωστεί πάρα πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου, έχουν κάνει επεμβάσεις. Αξίζει να μιλήσετε με χειρουργούς να σας πουν την εμπειρία τους από αυτό που μας μεταφέρουν στο υπουργείο Υγείας ότι εάν δεν είχατε βάλει το self test δεν θα πήγαιναν καν να κάνουν κολονοσκόπηση, θα τους είχαμε χάσει αυτούς τους ανθρώπους».
Ελέγχουμε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αρχίζοντας με μία απλή αιμοληψία
Προσφάτως, ξεκίνησε και το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπου ξεκινάμε με μία απλή αιμοληψία, για να δούμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Στο site του προγράμματος, cardio.gov.gr, μπορούν να δουν οι πολίτες τις δωρεάν εξετάσεις που υπάρχουν ανά στάδιο, είναι πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, προτυποποιημένη με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες όπως την έχουν εισηγηθεί και οι ειδικοί και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία».
Πάνω από 200 κατ’ οίκον επισκέψεις έχουν πραγματοποιήσει οι Κινητές Ομάδες Υγείας
«Έχουμε μία νέα υπηρεσία, τις Κινητές Ομάδες Υγείας, 250 κλιμάκια του ΕΟΔΥ με 1.000 άτομα υγειονομικό προσωπικό να καλύπτουν όλη τη χώρα. Πήγαμε στα βόρεια χωριά του Έβρου, πήγαμε στο Ίλιον, ακολουθεί η Ψέριμος και σε λίγες εβδομάδες θα είναι διαθέσιμες σε όλη τη χώρα. Πάνε άμεσα οι ΚΟΜΥ στον πολίτη με γιατρό, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, κοινωνικό λειτουργό, διενεργούν εξετάσεις και βγαίνουν τα αποτελέσματα επί τόπου και φροντίζουν τη διαχείριση του ανθρώπου από εκεί και μετά. Μέχρι τώρα οι ΚΟΜΥ έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 200 κατ’ οίκον επισκέψεις. Πρέπει να σας πω ότι στον Έβρο σώσαμε και τρεις ζωές γιατί με τις εξετάσεις που έγιναν επί τόπου διαπιστώθηκε ότι ένας άνθρωπος ήταν στα πρόθυρα να πάθει εγκεφαλικό, ένας άλλος είχε πολύ σοβαρό αιφνίδιο, απειλητικό για τη ζωή καρδιολογικό πρόβλημα και μία γυναίκα με πολύ σοβαρό ορθοπεδικό πρόβλημα».
Αναβαθμίσεις στα Κέντρα Υγείας και ενίσχυση της ΠΦΥ με προσωπικό
«Είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης των δομών του ΕΣΥ από τότε που ιδρύθηκε, και για τα νοσοκομεία και για τα Κέντρα Υγείας. Από τον Μάιο και μετά, ξεκινάμε να εγκαινιάζουμε τα Κέντρα Υγείας που ανακαινίστηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Καταλαβαίνετε με τι ταχείς ρυθμούς έχει προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Επιπλέον, ενισχύουμε και με προσωπικό 2.000 άτομα πέρα των επικουρικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».