Τραμπ-Πούτιν: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες, σε τι συμφώνησαν- Σταματούν οι επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

Τραμπ-Πούτιν: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες, σε τι συμφώνησαν- Σταματούν οι επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών ΗΠΑ και Ρωσίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ, συζήτησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να τον πείσει να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και να προχωρήσει προς μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση που διαρκεί τρία χρόνια.

Μετά από περίπου 1,5 ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσαν την πολυαναμενόμενη τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με όσα ανέφερε πηγή του Λευκού Οίκου στο NBC News και στο CNN.

Παρόντες στον Λευκό Οίκο είναι, σύμφωνα με το CNN, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζέι Ντι Βανς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.

Η πρώτη αντίδραση μετά την ολοκλήρωση του τηλεφωνήματος, ήρθε από τον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου για τις επενδύσεις και την οικονομική συνεργασία, Κιρίλ Ντιμιτρίεφ, λέγοντας πως «υπό την ηγεσία του Προέδρου Πούτιν και του Προέδρου Τραμπ, ο κόσμος έχει γίνει σήμερα ένα πολύ πιο ασφαλές μέρος! Ιστορικό! Επικό!».

Επίσης, ρωσική πηγή με γνώση της συνομιλίας είπε στο CNN ότι η επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν πήγε «πολύ καλά».

Λευκός οίκος: Τι συμφώνησαν Τραμπ και Πούτιν

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «πρέπει να τελειώσει με μια διαρκή ειρήνη», σύμφωνα με την περιγραφή της συνομιλίας από τον Λευκό Οίκο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες για μια εκεχειρία «ενέργειας και υποδομών», αναφέρεται.

Δεν φαίνεται ο Πούτιν να συμφώνησε στην κατάπαυση του πυρός 30 ημερών την οποία έχει υποστηρίξει ο Τραμπ και η οποία έχει λάβει την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Αντ’ αυτού, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ «συμφώνησαν ότι η κίνηση προς την ειρήνη θα ξεκινήσει με μια κατάπαυση του πυρός για την ενέργεια και τις υποδομές, καθώς και με τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας θαλάσσιας κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, την πλήρη κατάπαυση του πυρός και τη μόνιμη ειρήνη».

Η ενημέρωση ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για τα σημεία αυτά θα ξεκινήσουν αμέσως στη Μέση Ανατολή.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ένα μέλλον με βελτιωμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχει τεράστιες προοπτικές. Αυτό περιλαμβάνει τεράστιες οικονομικές συμφωνίες και γεωπολιτική σταθερότητα, όταν επιτευχθεί η ειρήνη», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το Russia Today: «Αυτή η σύγκρουση δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει ξεκινήσει και θα έπρεπε να έχει τερματιστεί εδώ και πολύ καιρό με ειλικρινείς και καλές προσπάθειες. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι το κίνημα για την ειρήνη θα ξεκινήσει με την κατάπαυση πυρός στην ενέργεια και τις υποδομές καθώς και με τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της θαλάσσιας κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, την πλήρη κατάπαυση του πυρός και τη μόνιμη ειρήνη. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ξεκινήσουν αμέσως στη Μέση Ανατολή».

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν έθεσε σημαντικά σημεία για την επίτευξη ειρήνης

Ο Πούτιν συμφώνησε με την πρόταση του Τραμπ να σταματήσουν η Ρωσία και η Ουκρανία να πλήττουν η μία την ενεργειακή υποδομή της άλλης για 30 ημέρες και έδωσε αντίστοιχη εντολή στον ρωσικό στρατό, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια “λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων” για την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Πούτιν είχε πει ότι η επίλυση της σύγκρουσης πρέπει να είναι “συνολική, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη“, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της ίδιας της Ρωσίας και τα βαθύτερα αίτια του πολέμου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία 30 ημερών, στην οποία συμφώνησε η Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν έθεσε “σημαντικά σημεία” σχετικά με την παρακολούθηση μιας τέτοιας εκεχειρίας και την αποτροπή της χρήσης της από την Ουκρανία για την κινητοποίηση περισσότερων στρατιωτών και τον επανεξοπλισμό της.

“Τονίστηκε ότι η βασική προϋπόθεση για την αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης και την προσπάθεια επίλυσής της με πολιτικά και διπλωματικά μέσα θα πρέπει να είναι η πλήρης παύση της ξένης στρατιωτικής βοήθειας και της παροχής πληροφοριών στο Κίεβο”, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Επίσης, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη ρωσική πλευρά, ο Πούτιν συμφώνησε και διέταξε να «παγώσουν» για 30 μέρες τα χτυπήματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, ενώ συμφωνήθηκε η ανταλλαγή, μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, για 175 αιχμαλώτους πολέμου (από κάθε πλευρά) στις 19 Μαρτίου. Η Μόσχα συμφώνησε επίσης να παραδώσει 23 βαριά τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες. Επιπλέον, δημιουργούνται ομάδες Αμερικανών και Ρώσων εμπειρογνωμόνων για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στα ουκρανικά εδάφη. 

Σχετικά Άρθρα