FT: Πλούσιοι και αγορές βλέπουν χρυσή ευκαιρία στην Ρωσία μετά την “επίθεση φιλίας” Τραμπ σε Πούτιν

FT: Πλούσιοι και αγορές βλέπουν χρυσή ευκαιρία στην Ρωσία μετά την “επίθεση φιλίας” Τραμπ σε Πούτιν

Η φιλική στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περνάει απαρατήρητη στην αγορά, ιδιαίτερα στους επενδυτές και τους εύπορους, οι οποίοι βλέπουν μια σημαντική ευκαιρία στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, τα hedge funds και οι χρηματιστηριακές εταιρείες εξετάζουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν απορριφθεί από τη Δύση, εκτιμώντας ότι αυτά ενδέχεται να γνωρίσουν απότομη αύξηση της αξίας τους, εφόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχωρήσει σε χαλάρωση των κυρώσεων, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το ρούβλι έχει ενισχυθεί πάνω από 30% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους χάρη στις ελπίδες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι επενδυτές λένε ότι η αγορά κοιτάζει πέρα ​​από αυτό σε μια πιθανή ευρύτερη αναστολή των κυρώσεων.

«Κάποιες από τις ρητορικές [του Τραμπ] για τη Ρωσία είναι ακανόνιστες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη, εξετάζεται όμως η άρση των κυρώσεων», λέει ο Paul McNamara, διευθυντής επενδύσεων της GAM.

Ενώ παραμένει πολύ δύσκολο για τα δυτικά funds να στοιχηματίσουν απευθείας σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, πολλοί αναζητούν ομόλογα ρωσικών εταιρειών που θεωρήθηκαν σχεδόν άχρηστα μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, αλλά που τώρα επανέρχονται στις εσωτερικές αποτιμήσεις ορισμένων επενδυτών. «Υπάρχει σίγουρα κάποιος ενθουσιασμός, κυρίως στην κοινότητα των hedge funds», δήλωσε ο Roger Mark, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην επενδυτική εταιρεία Ninety One.

Ορισμένοι έχουν χρησιμοποιήσει το τένγκε του Καζακστάν ως υποκατάστατο για το ρούβλι, λόγω των οικονομικών δεσμών της χώρας με τη Ρωσία, με όγκους που αγγίζουν τα 100 έως 200 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα. Το τένγκε έχει κάνει ράλι περίπου 5% έναντι του δολαρίου φέτος. Αλλά αυτές οι συναλλαγές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα.

Ορισμένες τράπεζες και χρηματιστές προσφέρουν στοιχήματα σε μελλοντικές κινήσεις στο ρούβλι που διακανονίζονται σε δολάρια και όχι σε ρωσικό νόμισμα, έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να αποφύγουν την άμεση έκθεση στη χώρα.

Αυτά τα λεγόμενα μη παραδοτέα προθεσμιακά συμβόλαια (ND) χρησιμοποιούνται συχνά για το εμπόριο νομισμάτων που είναι δύσκολο να προμηθεύονται εκτός των χωρών τους, όπως αυτά της Νιγηρίας ή της Αιγύπτου.

Ο Λούις Κόστα, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη Citi, δήλωσε: «Οι δυτικές τράπεζες είναι προφανώς δεσμευμένες σε κυρώσεις. Το προθεσμιακό μη παραδοτέο είναι ένα μέσο όπου δεν χρειάζεται να κατέχει κανείς το νόμισμα ή οποιοδήποτε ρωσικό περιουσιακό στοιχείο».

Σχετικά Άρθρα