Προανακριτική για Τριαντόπουλο: Πέπλο μυστηρίου για τη σύνθεση της επιτροπής- Ποιοι είναι επικεφαλής

Προανακριτική για Τριαντόπουλο: Πέπλο μυστηρίου για τη σύνθεση της επιτροπής- Ποιοι είναι επικεφαλής

Την Παρασκευή ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο σχετικά με το “μπάζωμα” του πεδίου του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, προκειμένου να εκλέξει το Προεδρείο της.

Επί της ουσίας θα συγκροτηθεί “μια μικρή Βουλή μέσα στη Βουλή” σχολίασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων την Δευτέρα, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα έχει πλέον καμία αρμοδιότητα όσον αφορά το έργο της από τη στιγμή που θα εκλεγεί το προεδρείο της.

Τα κόμματα είχαν περιθώριο μέχρι χθες να αποστείλουν τα ονόματα των βουλευτών που θα είναι μέλη της επιτροπής, 14 από τη ΝΔ και 13 από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (σύνολο 27 μέλη) με αρχικό χρονικό περιθώριο δύο μηνών για την έκδοση πορίσματος.

Η σύνθεση της προανακριτικής επιτροπής πιθανότητα να μη γίνει γνωστή επισήμως πριν από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που αναμένεται την Πέμπτη το απόγευμα, καθώς το Μαξίμου δεν επιθυμεί να ενταθεί η “ονοματολογία” ενόψει των αλλαγών στην κυβέρνηση, αφού όσοι δηλωθούν από τη ΝΔ στην προανακριτική δεν θα είναι μέλη του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες:

– πρόεδρος της επιτροπής αναμένεται να είναι ο βουλευτής της ΝΔ  Παναγής Καππάτος και ο βουλευτής Λάκης Βασιλειάδης που ήταν εισηγητής της πλειοψηφίας στην Ολομέλεια για τη σύσταση της προανακριτικής ένας από τα 14 μέλη
– το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσουν η  Μιλένα Αποστολάκη, η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Γιώργος Μουλκιώτης και
– τον ΣΥΡΙΖΑ ο  Βασίλης Κόκκαλης και ο Γιώργος Γαβρήλος.

Σύμφωνα με το άρθρο 156 του Κανονισμού της Βουλής:

– Η Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης. Κατά την προκαταρκτική εξέταση, εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση δίωξης καλείται από την Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις. Όταν η αξιόποινη πράξη για την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση συνεπάγεται για τον Υπουργό οικονομικά οφέλη, κατά την έννοια του άρθρου 68 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα, η Επιτροπή διατάσσει την κατάσχεσή τους.

– Το πόρισμα της Επιτροπής πρέπει να είναι αιτιολογημένο και να περιέχει ιδίως τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά μέσα που οδηγούν σε αυτά, όπως προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση, την υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοζόμενες ποινικές διατάξεις και σαφή πρόταση για την άσκηση ή μη της ποινικής δίωξης. Αιτιολογημένη πρέπει να είναι και η πρόταση της τυχόν μειοψηφίας, η οποία καταχωρίζεται σε χωριστό κεφάλαιο του ίδιου πορίσματος. Το πόρισμα της επιτροπής και το σχετικό αποδεικτικό υλικό υποβάλλονται στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ανακοινώνει στη Βουλή την κατάθεσή τους.

– Το πόρισμα τυπώνεται και διανέμεται στους Βουλευτές μέσα σε δέκα ημέρες από την κατάθεσή του.

– Οι Βουλευτές, καθώς και εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, δικαιούνται να λάβουν γνώση του αποδεικτικού υλικού που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

–  Αν η επιτροπή δεν υποβάλει εμπρόθεσμα το πόρισμά της, η Βουλή είτε παρατείνει την προθεσμία είτε προχωρεί χωρίς πόρισμα στη συζήτηση της πρότασης για την άσκηση δίωξης.

– Οι εξουσίες της επιτροπής δεν αναστέλλονται με τη λήξη της συνόδου, παύουν όμως με τη διάλυση της Βουλής ή με τη λήξη της βουλευτικής περιόδου.

– Αν διαλυθεί η Βουλή ή λήξει η βουλευτική περίοδος και δεν έχει κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής, η Βουλή κατά την πρώτη τακτική σύνοδο της νέας περιόδου ορίζει νέα επιτροπή για τη διενέργεια ή τη συνέχιση της προκαταρκτικής εξέτασης.  

Σχετικά Άρθρα