Λαβρόφ: Δεν θα δεχτούμε παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ως ειρηνευτικές δυνάμεις

Στη συνέντευξή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε εκτενώς στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα για ειρήνη στην Ουκρανία. Όπως ξεκαθάρισε, η Μόσχα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συμβιβασμούς που θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων. Επιπλέον, τόνισε ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία με την ιδιότητα των ειρηνευτικών δυνάμεων. Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε υπό ποιες προϋποθέσεις η Ρωσία θα μπορούσε να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση, απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας.
«Σε καμία περίπτωση. Κανείς δεν μας μίλησε γι’ αυτό. Λένε συνεχώς «καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας», αλλά στην πραγματικότητα κάνουν τα πάντα εναντίον της Ρωσίας, χωρίς τη Ρωσία. Όταν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για ειρηνευτικές δυνάμεις, απάντησε ότι ήταν πολύ νωρίς για να συζητηθεί αυτό, αλλά συνήθως απαιτείται η συναίνεση όλων των πλευρών. Γιατί να συμφωνήσουμε σε μια ειρηνευτική δύναμη ή ομάδα; Θέλουν αυτή η δύναμη να αποτελείται από χώρες που μας έχουν χαρακτηρίσει εχθρό. Θα έρθουν εκεί ως ειρηνευτές;» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τη ρωσική πλευρά στο Ριάντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί φυσιολογικές σχέσεις με τη Ρωσία και είναι έτοιμη για σοβαρές διαπραγματεύσεις, επισήμανε επιπλέον ο Λαβρόφ στη συνέντευξή του.
«Όταν συναντηθήκαμε – νομίζω πως δεν αποκαλύπτω κάποιο μυστικό – στο Ριάντ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Ουόλτζ, και τον Ειδικό Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, μας είπαν ότι επιθυμούν μια φυσιολογική σχέση, με την έννοια ότι η βάση της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ είναι η προστασία των εθνικών τους συμφερόντων», ανέφερε.
Παράλληλα, συμπλήρωσε, οι Αμερικανοί «κατανοούν ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα και δεν θέλουν να ακολουθούν τις οδηγίες άλλων», και είναι έτοιμοι για σοβαρές διαπραγματεύσεις με αυτές τις χώρες.