Συνελήφθη ψευδόμενος ο πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Τερεζάκης- Οφείλει απαντήσεις…

Συνελήφθη ψευδόμενος ο πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Τερεζάκης- Οφείλει απαντήσεις…

Στις 11 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Interstar (εταιρεία φύλαξης του ΟΣΕ) Βασ. Καπερνάρο, τριών βίντεο που κρατούσε (!), για δύο χρόνια σε ένα στικάκι, υπάλληλος της εταιρείας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Π. Τεραζάκης έδωσε συνέντευξη στον Realfm.

Ο κ. Τερεζάκης διατύπωσε με …βεβαιότητα (“είναι δεδομένο”, είπε) μία νέα επιχειρηματολογία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι όλοι ανέμεναν τα πορίσματα του ΕΔΟΣΑΑΜ και του ΕΜΠ.

Είπε: «αν τα βίντεο είναι αληθινά, δεν μπορεί να υπήρχαν δεξαμενές στα κλειστά βαγόνια καθώς αυτά βρέθηκαν σχεδόν άθικτα» για να προσθέσει ότι «βρέθηκαν άθικτοι και οι δύο μετασχηματιστές με τα έλαια σιλικόνης της εμπορικής αμαξοστοιχίας».

Ερωτηθείς, τέλος, από τι προκλήθηκε η φωτιά μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, ο κ. Τερεζάκης απάντησε πως «αυτό που έλιωσε είναι ο μετασχηματιστής της επιβατικής με τις μπαταρίες λιθίου, πράγμα που ταιριάζει με τον εντοπισμό της πυρόσφαιρας στο βαγόνι του κυλικείου».

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε, δε, να συγκροτηθεί μια μικτή επιτροπή ειδικών για να εξετάσει αυτή την εκδοχή, εξετάζοντας το σενάριο η φωτιά να προήλθε από τον μετασχηματιστή της επιβατικής, τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να το πει ο ίδιος αλλά η ομάδα ειδικών. Ωστόσο δεν άφησε άλλο σενάριο ανοιχτό για τα αίτια της πυρόσφαιρας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ έσπευσε να προκαταλάβει ακόμα κι αυτά τα πορίσματα, εξέφρασε βεβαιότητα ότι δεν υπήρχε κανένα εύφλεκτο φορτίο και πως αιτία της πυρόσφαιρας και της φωτιάς ήταν ο μετασχηματιστής της επιβατικής.

Παρά το γεγονός ότι σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Real News δημοσιεύτηκε φωτογραφία του μετασχηματιστή (άθικτος, με ελάχιστες ρωγμές), και σε πείσμα των διαβεβαιώσων των πραγματογνωμόνων (Κ. Λακαφώσης) ότι αποκλείεται να συνέβη κάτι τέτοιο.

Ο κ. Τερεζάκης κινήθηκε, προφανώς, από την …αγωνία του να μην υπάρχει το παραμικρό στο εμπορικό τρένο και εμμέσως επιχείρησε να απαλλάξει όχι μόνο την ηγεσία του οργανισμού, αλλά και την Hellenic Train που είχε ήδη δηλώσει φορτίο που δεν περιείχε το παραμικρό που θα μπορούσε να προκαλέσει την πυρκαγιά.

Το πόρισμα του ΕΔΟΣΑΑΜ λέει ακριβώς το αντίθετο: α/ η φωτιά και η πυρόσφαιρα δεν προκλήθηκαν από το σιδηροδρομικό υλικό (άρα και τον μετασχηματιστή), ούτε φυσικά τα έλαια σιλικόνης, β/ υπήρχε φορτίο τουλάχιστον 2,5 τόνων με πτητικούς υδρογονάνθρακες (ξυλόλιο). Το σε ποιό σημείο βρισκόταν αυτό το φορτίο μένει να αποδειχτεί.

Ο κ. Τερεζάκης δεν διαψεύσθηκε απλώς. Προσπάθησε να παραπλανήσει, να προκαταλάβει τις έρευνες και να απαλλάξει κάποιους από πιθανές ευθύνες. Ο κ. Τερεζάκης, οφείλει να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί.

Άλλωστε, οι 17 συστάσεις ασφαλείας στο πόρισμα του οργανισμού τον αφορούν άμεσα. Είναι προφανές πως δεν έπραξε ούτε τα ελάχιστα μετά την τραγωδία.

Σχετικά Άρθρα