ΑΠΘ για Τέμπη: Μείγμα υδρογονανθράκων με ξυλόλιο η αιτία της ανάφλεξης

ΑΠΘ για Τέμπη: Μείγμα υδρογονανθράκων με ξυλόλιο η αιτία της ανάφλεξης

Καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργάνωσαν ημερίδα σχετικά με τις αιτίες ανάφλεξης που προήλθαν από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, σε συνεργασία με τεχνικούς συμβούλους οικογενειών των θυμάτων. Σύμφωνα με το ThessToday, οι επιστήμονες του ΑΠΘ και οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών των θυμάτων απέδωσαν την ανάφλεξη σε ένα μείγμα υδρογονανθράκων και άλλων χημικών ουσιών, όπως το ξυλόλιο. Παράλληλα, αποκλείστηκε η θεωρία που σχετίζεται με τη χρήση ελαίων σιλικόνης ως αιτία της ανάφλεξης.

Ειδικότερα, οι καθηγητές του ΑΠΘ παρουσίασαν τις έρευνες που έχουν κάνει, παραθέτοντας μια επιστημονικά τεκμηεριωμένη εικόνα του δυστυχήματος, οι οποίες συμπίπτουν ως προς την εύφλεκτη ύλη που προκάλεσε την ανάφλεξη.

Από την πλευρά του ο Χημικός Μηχανικός, Ειδικός Πραγματογνώμονας Αχιλλέας Μιχόπουλος που εκπροσωπεί κάποιες από τις οικογένειες των θυμάτων, αποδίδει την πυρόσφαιρα σε μείγμα υδρογονανθράκων με ξυλόλιο.

«Είναι απαραίτητες οι γνώσεις χημικού μηχανικού για να δώσει κανείς απαντήσεις για το φαινόμενο της πυρόσφαιρας, άκουγα στη δημόσια σφαίρα πράγματα που δε συνάδουν με αυτά που μας λέει η επιστήμη. Θεώρησα χρέος μου να συμμετάσχω με κάποιον τρόπο» είπε.

Αναλύοντας τις συνθήκες που προκαλούν το φαινόμενο της πυρόσφαιρας (fireball) είπε ότι ένα μέρος του υγρού αεριοποιείται και αναφλέγεται όταν υπάρχει σπινθήρας και ένα μεγάλο μέρος του καταλήγει στο έδαφος και καίγεται. «Το ίδιο συνέβη και στα Τέμπη. Στο έδαφος έπεσε μεγάλο ποσοστό υγρού, ένα μέρος απορροφήθηκε από το πορώδες έδαφος και ένα ποσοστό έπεσε στο πρανές, στο σημείο που ήταν τα βαγόνια».

Ο ίδιος, απέκλεισε κατηγορηματικά το να προκλήθηκε η έκρηξη από τα έλαια σιλικόνης. «Για να αναφλέγουν πρέπει να πιάσουν θερμοκρασία. Είναι σχεδιασμένα για να μην αναφλέγονται. Δεν υπάρχουν ίχνη έκθεσης των μηχανών σε έντονη φωτιά και δεν υπάρχουν κατάλοιπα καύσης των ελαίων» εξήγησε.

Ο Ειδικός Σύμβουλος Ασφαλείας σε Θέματα Περιβάλλοντος και Ποιότητας Νικόλαος Κάρναβος αναφέρθηκε στο πόρισμα της Ηellenic Τrain σύμφωνα με το οποίο «η έκρηξη και η πυρκαγιά ήταν μια άτυχης σύμπτωση», χαρακτηρίζοντας το ως τη μεγαλύτερη ομολογία για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Στην παρουσίασή του, έδειξε ότι αυτό που κάηκε ήταν ένα μείγμα ξυλολίου με βενζόλιο και χλωριωμένους υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με την έρυενά του, οι μετρήσεις του Χημείου του Κράτους δόθηκαν χωρίς πιστοποιητικά κι επομένως δεν μπορούν να θεωηρθούν πλήρως αξιόπιστες, ενώ κατά τη δική του μέτρηση η περιεκτικότητα του ξυλολίου ήταν πολύ υψηλότερη από την πρώτη εκτίμηση.

Από την πλευρά του ο Νίκος Πασσάς – Δικηγόρος & Καθηγητής Εγκληματολογίας (Northeastern University, Βοστώνη). Ειδικός στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, τη Διαφθορά, το Παράνομο Εμπόριο & τα Οικονομικά Εγκλήματα έκανε λόγο για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με παραλείψεις από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας αλλά και μια μεθοδευμένη συγκάλυψη. «Οι εργαζόμενοι με επιστολές, αγγελίες και εξώδικα συνέχεια προειδοποιούσαν. Η τελευταία προειδοποίηση από ΡΑΣ ήταν 4 μέρες πριν τη σύγκρουση των τρένων. Υπήρχε γνώση για παρανομα και αδήλωτα φροτια τρένων, τι έχει γίνει για όλα αυτά; Οι ευθύνες είναι πολλαπλές, μετά τη σύγκρουση η ανταπόκριση των σρχων εξαιρετικά ανεπαρκής. (…) Απουσία τοξικολογικών εξετάσεων, πετάχθηκαν στολές πυροσβεστών… Η ανάφλεξη και η πυρακγια που δεν εξηγούνται με τα έλαια σιλικόνης. Αν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα γι’αυτό, η Siemens και οι αρμοδιες αρχες θα ειχαν σταματησει τα τρένα από παντού! Δε θα αναφερθώ ουτε στα εγκλήματα συγκάλυψης, ούτε στην απαράδεκτη στοχοποίηση οικογενειών», ειπε.

Στην παρουσίασή του ο Γρηγόρης Παπαγιάννης – Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών (ΑΠΘ), Ειδικός σε Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας απέκλεισε την θεωρία ότι η φωτιά οφειλόταν σε λάδια μετασχηματιστών. «Κατηγορηματικά όχι, δεν υπήρξε έκρηξη στους μετασχηματιστές των ηλεκτραμαξών από εσωτερικό βραχυκύκλωμα. Υπήρξε εξωτερικό βραχυκύκλωμα, αλλά οι σπινθήρες των βραχυκυκλωμάτων αυτών δεν μπορούν να οδηγήσουν στην εξαέρωση των λαδιών των μετασχηματιστών».

Σχετικά Άρθρα