Σχίσμα στον ΟΗΕ για την Ουκρανία- Πώς οι ΗΠΑ ¨ξέχασαν” τη ρωσική εισβολή- Απείχε η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Σχίσμα στον ΟΗΕ για την Ουκρανία- Πώς οι ΗΠΑ ¨ξέχασαν” τη ρωσική εισβολή- Απείχε η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη Δευτέρα σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ για την τρίτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το οποίο λαμβάνει ουδέτερη θέση για τη σύγκρουση καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου.

Το σύντομο ψήφισμα αντικατοπτρίζει την ανατροπή της πολιτικής των ΗΠΑ για την Ουκρανία από τον Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο μήνα και την πιο συμφιλιωτική στάση του απέναντι στη Ρωσία. Αντίθετα, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν ηγήθηκε των προσπαθειών στα Ηνωμένα Έθνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια αναγνώρισε «εποικοδομητικές αλλαγές» στη θέση των ΗΠΑ για τη σύγκρουση. Είπε στο συμβούλιο ότι το ψήφισμα δεν είναι «ιδανικό», αλλά «ένα σημείο εκκίνησης για μελλοντικές προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση».
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βρισκόταν σε αδιέξοδο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και δεν μπόρεσε να λάβει μέτρα επειδή η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο.
Ωστόσο, η Γενική Συνέλευση των 193 μελών έχει επανειλημμένα υποστηρίξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ζήτησε μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ απέτυχαν, ωστόσο, να πείσουν τη Γενική Συνέλευση να εγκρίνει το ίδιο ψήφισμα τριών παραγράφων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Το ψήφισμα θρηνεί την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη «σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», επαναλαμβάνει ότι σκοπός του ΟΗΕ είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, και προτρέπει έναν γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης και μια διαρκή ειρήνη.
Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρούνται δεσμευτικά, ενώ τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης όχι. Ωστόσο, τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης έχουν πολιτικό βάρος, αντανακλώντας μια παγκόσμια άποψη για τον πόλεμο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το ψήφισμα των ΗΠΑ με 10 ψήφους υπέρ, ενώ η Γαλλία, η Βρετανία, η Δανία, η Ελλάδα και η Σλοβενία ​​απείχαν. Η Ρωσία ψήφισε υπέρ αφού απέτυχε να την τροποποιήσει και άσκησε βέτο στις ευρωπαϊκές προσφορές για προσθήκη γλώσσας που υποστηρίζει την Ουκρανία.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα