Η… ακροβασία Μακρόν στον Λευκό Οίκο και η καθοριστική υποχώρηση

Η… ακροβασία Μακρόν στον Λευκό Οίκο και η καθοριστική υποχώρηση

Οι σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται αναντίρρητα σε κρίση, οπότε και μόνο η διατήρηση μιας εικόνας συνοχής, όπως φαίνεται να πέτυχε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο χθες, Δευτέρα, αποτελεί επίτευγμα, αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC, σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση των προοέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας στην Ουάσιγκτον, στην πιο κρίσιμη καμπή του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το έκανε αυτό επαινώντας, κολακεύοντας και ήπια καλοπιάνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς δέχονταν ερωτήσεις στο Οβάλ Γραφείο και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Αυτή είναι μια στρατηγική που πολλοί ηγέτες στον κόσμο θεωρούν πλέον ως την πιο παραγωγική σε σχέση με τον ευθύ λόγο ή την κριτική στον Τραμπ», προσθέτει το βρετανικό δίκτυο.

Ο Μακρόν κατάφερε να περάσει αυτό που θα μπορούσε να αποδειχτεί μια δύσκολη ημέρα στην Ουάσιγκτον χωρίς πολλές παραχωρήσεις ή αποκαλύψεις, σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC, εξηγώντας πως μίλησε για την επιθυμία και των δύο χωρών για ειρήνη, συμφώνησε πως η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια, αλλά και διόρθωσε -με ήπιο τρόπο- έναν από τους ισχυρισμούς του Τραμπ σχετικά με την υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία.

«Όμως, ο Μακρόν έκανε μία σημαντική υποχώρηση, λέγοντας πως ο Τραμπ είχε δίκιο για την αποκατάσταση κάποιου είδους σχέσεων με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έως σήμερα επικρατούσα άποψη σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο, που ακολουθούν μια πολιτική απομόνωσης του Πούτιν και επιβολής κυρώσεων σε ρωσικές βιομηχανίες και πρόσωπα», προστίθεται στην ίδια ανάλυση.

  • «Υπάρχει καλός λόγος για τον πρόεδρο Τραμπ να έρθει ξανά σε επαφή με τον πρόεδρο Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση αντιπροσωπεύει «μια μεγάλη αλλαγή».

Ο Μακρόν διατύπωσε την προοπτική ότι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρόθυμες να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην ασφάλεια της Ουκρανίας στη μεταπολεμική εποχή, ενδεχομένως με τη μορφή αεροπορικής ισχύος και στρατευμάτων μακριά από την πρώτη γραμμή, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της αμερικανικής υποστήριξης.

«Παρόλα αυτά, στο Οβάλ Γραφείο δεν έλαβε δεσμεύσεις για την αμερικανική υποστήριξη. Και αν αναζητούσε έστω και ένα ίχνος κριτικής από τον Τραμπ προς τον Ρώσο πρόεδρο, τότε δεν πήρε ούτε αυτό. Αυτό που πέτυχε, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, ήταν η επιστροφή της φωνής της Ευρώπης στο τραπέζι των συνομιλιών – με τον ίδιο και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να παίρνoυν θάρρος από αυτό» σχολιάζει το BBC.

Οπως, πάντως, παρατηρεί το δημοσίευμα, «είναι ξεκάθαρο πως οι φιλοδοξίες περί αποκατάστασης του είδους των στενών σχέσεων που διατηρούσαν Ευρώπη και ΗΠΑ από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, δεν περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη κανενός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος ο Μακρόν επεξεργάζεται εδώ και καιρό την ιδέα μιας πιο στρατηγικά αυτόνομης Ευρώπης, φλερτάροντας με την ιδέα για κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δυνάμεις».

  • Την αίσθηση πως η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί δεδομένης της δραματικής αλλαγής των αμερικανικών θέσεων, φαίνεται να συμμερίζεται και ο επόμενος Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς.

Υπενθυμίζεται πως ο Μερτς έχει ήδη διαμηνύσει την πεποίθησή του πως οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ αδιαφορούν για την τύχη της Ευρώπης και ότι η ήπειρος πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τις ΗΠΑ όσον αφορά την ασφάλεια. «Η απόλυτη προτεραιότητά μου θα είναι να ενισχύσω την Ευρώπη το συντομότερο δυνατό, ώστε, βήμα προς βήμα, να μπορέσουμε πραγματικά να επιτύχουμε την ανεξαρτησία μας από τις ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ωστόσο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι δεν είναι όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις τόσο εχθρικές προς την άποψη των ΗΠΑ για την Ουκρανία» σημειώνει το BBC, κάνοντας ειδική μνεία στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

«Η ενίσχυση των ακροδεξιών εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, κυρίως σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου το AfD ήρθε δεύτερο στις εκλογές της Κυριακής, υποδηλώνει ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι πολίτες είναι επίσης επιφυλακτικοί σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της ηπείρου προς το Κίεβο».

  • Εντός της εβδομάδας και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του θέματος της Ουκρανίας.

«Και εκείνος, όπως ο Μακρόν, πιστεύει πως η χώρα του διατηρεί μια ειδική σχέση με τις ΗΠΑ που μπορεί να ανοίξει πόρτες και να τύχει δίκαιης ακρόασης. Το πρόβλημα είναι πως η Ουάσιγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε κατάσταση εκπομπής μηνυμάτων αυτή τη στιγμή – προωθώντας μια ατζέντα που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τη γνώμη των άλλων.

Και ενώ η Αμερική είχε πάντα την ικανότητα να κάνει επίδειξη ισχύος και να πετυχαίνει το δικό της, η Ευρώπη ως επί το πλείστον δεν ήταν ο αποδέκτης. Το γεγονός ότι αυτό έχει αλλάξει είναι ένα δείγμα της σοβαρότητας του ρήγματος στις καθιερωμένες συμμαχίες» καταλήγει το BBC.

Σχετικά Άρθρα