Βουλή: Εβδομάδα μετωπικής σύγκρουσης- Θα κατατεθεί η πρόταση μομφής για τα Τέμπη;

Βουλή: Εβδομάδα μετωπικής σύγκρουσης- Θα κατατεθεί η πρόταση μομφής για τα Τέμπη;

Η αντιπαράθεση για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη  αναμένεται να  χτυπήσει κόκκινο αυτή την εβδομάδα στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλιου, καθώς την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου κλείνουν δύο χρόνια από τη μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων που προκάλεσαν το θάνατο 57 ανθρώπων και ακόμη αναζητούνται τα αίτια και η απόδοση ευθυνών.

Ανήμερα της θλιβερής επετείου και ενώ στο Σύνταγμα όπως και σε άλλες 250 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα,  θα διαδηλώνουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, ζητώντας δικαιοσύνη, στην Ολομέλεια στις 9 το πρωί έχει προγραμματιστεί “Επετειακή Αναφορά στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και τήρηση ενός λεπτού σιγής”.

Επίσης αναφορές και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται και στις δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας:

– την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου κατά την “Κύρωση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας” και την “Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Άμυνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Άμυνας της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου της Ολλανδίας και του Υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας σε σχέση με την Παράδοση του Προγράμματος για τον Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη Ελικοπτέρων Νέας Γενιάς (NGRC)” και

– κυρίως την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, παραμονή της θλιβερής επετείου, στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Διεπαγγελματικές οργανώσεις, ενίσχυση του αγροτικού τομέα, οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και  επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας”, καθώς αναμένονται παρεμβάσεις πολιτικών αρχηγών.

Επίσης με βάση τον προγραμματισμό της Βουλής:

  • την Τρίτη 4 Μαρτίου θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το Χρήστο Τριαντόπουλο για παράβαση καθήκοντος σχετικά με το “μπάζωμα” με βάση τη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και 
  • την Τετάρτη 5 Μαρτίου η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σύμφωνα με τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς.

Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να γίνει η έκπληξη και να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας, ωστόσο μέχρι στιγμής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διαφωνούν για το timing, με την Χαρ.Τρικούπη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αφού όμως κατατεθούν τα πορίσματα του ΕΜΠ και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που σημειωτέον αναμένονται μέχρι τέλος της εβδομάδας, και την Κουμουνδούρου να λέει εδώ και τώρα.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής το αίτημα απαιτεί 50 υπογραφές βουλευτών και ως εκ τούτου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα μπορούσαν να καταθέσουν κοινό αίτημα έχοντας αθροιστικά 57 βουλευτές, καθώς επίσης και μια “συμμαχία” ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (26 βουλευτές), Νέας Αριστεράς (11 βουλευτές), Πλεύσης Ελευθερίας (6 βουλευτές) και 7 τουλάχιστον ανεξαρτητοι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Πλεύση Ελευθερίας. Σενάρια “συνεργασιών” γι΄αυτό το σκοπό με ΚΚΕ και “δεξια” πτέρυγα (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες) θεωρούνται απίθανα.

Πάντως με βάση το άρθρο 142 του ΚτΒ:

1. H Βουλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτώνη Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4.  την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρίαπoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ. 5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ.

5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών 
Ενόψει και τριημέρου Καθαράς Δευτέρας (1,2,3 Μαρτίου) εάν κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας, ή θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία μέχρι την Παρασκευή 28/2 ανήμερα των επετειακών εκδηλώσεων και διαδηλώσεων ή θα γίνει μετά το τριήμερο οπότε δεν θα έχει νόημα η διεξαγωγή της προ ημερησίας.

Σχετικά Άρθρα