Παπαθανάσης στο libre:Άλλο αλήθεια για τα Τέμπη, άλλο “να πέσει, πάση θυσία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη”

Παπαθανάσης στο libre:Άλλο αλήθεια για τα Τέμπη, άλλο “να πέσει, πάση θυσία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη”

«Το 56% των συμπολιτών μας που έχουν ήδη υπαχθεί στο «Σπίτι μου ΙΙ» είναι 37 ετών και κάτω», δηλώνει στο libre ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ». Ο κ. Παπαθανάσης, μιλά για την πορεία που οφείλει να ακολουθήσει η Ευρώπη μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι «πρέπει να αντιδράσει με ταχύτητα, ενότητα, ρεαλισμό, σοβαρότητα. Πρέπει να αναζητήσει τη δική της θέση στον καινούργιο χάρτη των παγκόσμιων συσχετισμών, να θωρακιστεί και να ‘‘ενηλικιωθεί’’ γεωπολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, τεχνολογικά. Να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία».

Όσον αφορά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών κατηγορεί την αντιπολίτευση για «‘‘a la carte’’ επίκληση της Δικαιοσύνης», με στόχο την άντληση πολιτικού οφέλους, «σε μια επιχείρηση εργαλειοποίησης ακόμα και του ανθρώπινου πόνου». 

Κάνει λόγο επίσης για χυδαίο λαϊκισμό «που ξεπερνά κάθε όριο, που μόνο κινδύνους για τη λειτουργία των θεσμών και της Δημοκρατίας εγκυμονεί».

Συνέντευξη

-Κύριε υπουργέ, πως εξελίσσεται η πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ»;

Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του προγράμματος υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας είχαν γίνει 1079 υπαγωγές, συνολικής αξίας δανείων 123,3 εκ. ευρώ και μέσο όρο δανείου 114 χιλιάδες ευρώ. Το 56% αυτών που έχουν ήδη υπαχθεί είναι 37 ετών και κάτω, το 63% έγγαμοι, και το 57% με ετήσιο εισόδημα από 12 έως 24 χιλιάδες ευρώ. Ο μέσος όρος της εμπορικής αξίας κάθε σπιτιού είναι 141 χιλιάδες ευρώ και έκτασης 90 τετραγωνικών.

-Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει σειρά μεταρρυθμίσεων. Όταν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα υπάρχουν πια, τι θα γίνει; Πως προετοιμάζεται η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει;

Οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι ένας πολύ σημαντικός συντελεστής ανάπτυξης.  Δύο στα τρία ευρώ που κατευθύνονται στην κοινωνία και στην οικονομία, προέρχονται από κονδύλια που εξασφαλίστηκαν μετά από πολύμηνη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, μάλιστα με προσωπική συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν τα δύο δισ. ευρώ- ο μισός προϋπολογισμός των προγραμμάτων- που καταφέραμε να συμπεριληφθούν στο «Σπίτι μου ΙΙ» και στο «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα Προγράμματα αυτά υλοποιούνται δίπλα σε σειρά άλλων παρεμβάσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε ολόκληρη την Επικράτεια, και αποτελούν την έμπρακτη απάντηση στο που κατευθύνονται οι ευρωπαϊκοί πόροι, στο αν αυτοί «πάνε στους λίγους», όπως, αναπόδεικτα, ισχυρίζονται κάποιοι στον δημόσιο διάλογο.

Συντασσόμαστε με το καθολικό αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Από τη Δικαιοσύνη όμως, όχι από λαϊκά δικαστήρια.  Όχι με «a la carte» επίκληση της Δικαιοσύνης

Όπως συνέβη όλα τα προηγούμενα χρόνια, στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, και η Ελλάδα να παραμείνει στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. ως προς την απορρόφησή των ευρωπαϊκών πόρων.

Ωστόσο, η αναπτυξιακή δυναμική, και μάλιστα σε ρυθμούς κατά πολύ υψηλότερους από τον  ευρωπαϊκό μέσο όρο, που χαρακτηρίζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία πέντε χρόνια- και προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί, όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό του 2025– δεν οφείλεται μόνο στην αποτελεσματική υλοποίηση αυτών των κονδυλίων, ανάμεσά τους και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όλοι όσοι επενδύουν μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα, δεν επενδύουν βάσει των χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επενδύουν επειδή έχουν πειστεί για τις προοπτικές της χώρας, έχουν πειστεί για τον μεταρρυθμιστικό και επενδυτικό χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και για την πολιτική σταθερότητα που έχει εξασφαλιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, χάρη στα μετρήσιμα αποτελέσματα των πολιτικών μας, όπως αυτά από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που αυξάνουν το μέρισμα ανάπτυξης που επιστρέφει στην κοινωνία, αλλά και ευρύτερων παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα, η αναθεώρηση του συνολικού σχεδιασμού για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων -ύψους 14,1 δισ. ευρώ για το 2025, ποσό ρεκόρ της τελευταίας 15ετίας, κατά 151% αυξημένο από το 2019- στοχεύουμε οι επιπλέον πόροι που προέρχονται από την ανάπτυξη, να μπαίνουν πιο γρήγορα, πιο συντονισμένα και πιο αποτελεσματικά στην οικονομία και κατ’ επέκταση στο σύνολο της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, εμείς, ως μια κατ’ εξοχήν μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, δηλώνουμε πρωταγωνιστικό «παρών» στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση, ότι είμαστε υπέρ του να υπάρχουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε όποια προγράμματα συμφωνηθούν από κοινού.  

-Μιας και μιλάμε για μεταρρυθμίσεις. Τι είδους διαρθρωτικές παρεμβάσεις και σε ποια κατεύθυνση σχεδιάζει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τα επόμενα χρόνια;

Έχοντας ως κεντρικούς στόχους την ενίσχυση των επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας, της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της εξωστρέφειας, για την δημιουργία ακόμα περισσότερων θέσεων εργασίας, για την περαιτέρω αύξηση του εισοδήματος όλων των συμπολιτών μας και για τις νέες μειώσεις φόρων, παράλληλα με αυτά που σας προανέφερα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, συνεχίζουμε την υλοποίηση της στρατηγική μας για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Επιταχύνοντας την κωδικοποίηση και την απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, ενισχύοντας τις ιδιωτικοποιήσεις, αναδιαρθρώνοντας φορείς και διαδικασίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, απλοποιώντας τις αδειοδοτήσεις, εφαρμόζοντας fast track διαδικασίες για έγκριση επενδυτικών σχεδίων εμβληματικού χαρακτήρα, προωθώντας το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε κρίσιμους κλάδους, νέο πλαίσιο κινήτρων για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, δράσεις για την έρευνα και την καινοτομία, απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος για επενδυτικά σχήματα βασισμένα εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα που χρηματοδοτούν καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Innovation Fund.   

Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει με ταχύτητα, ενότητα, ρεαλισμό, σοβαρότητα. Πρέπει να αναζητήσει τη δική της θέση στον καινούργιο χάρτη των παγκόσμιων συσχετισμών

Επίσης, πέρα από τις δεκάδες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών και της καθημερινότητας των συμπολιτών μας που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, εκτός από το «Σπίτι μου ΙΙ», έχουν προγραμματιστεί για το 2025 και χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μεταρρυθμίσεις όπως: Η ανακαίνιση 80 Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Η επέκταση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού και η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων 156 Κέντρων Υγείας. Η ολοκλήρωση της Ψηφιακής Δικαιοσύνης και η ανανέωση των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών της. Η ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας και του Βοτανικού. Το Βόρειο Τμήμα του Ε-65 Τρίκαλα- Εγνατία Οδός. Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. 85 έργα επεξεργασίας και καθαρισμού αστικών λυμάτων. Το Πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε 750  δημοτικές ενότητες της χώρας.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι επιπτώσεις στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου από τις παρεμβάσεις που εξελίσσονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, οι παρεμβάσεις για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμα και η διεύρυνση της περιμέτρου δανειοδότησης των ΜμΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα, αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος συνομιλητής ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί την Ελλάδα στο αύριο με σχέδιο, με σταθερά και ανθεκτικά βήματα. Και, όπως είναι αυτονόητο, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο αυτή την δυναμική πορεία προόδου, που έχει την ισχυρή εντολή των συμπολιτών μας. Πολιτική τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθούν εκ νέου το 2027.  

-Υπάρχει ένα νέο διεθνές περιβάλλον μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Την ελληνική οικονομία πως θα την επηρεάσει; Αν τελικά επιβληθούν δασμοί πως θα το αντιμετωπίσει η Ελλάδα; Η Ευρώπη συνολικά δείχνει αμήχανη…

Μέχρι τώρα, η Ευρώπη, που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα υπερωκεάνειο, αργούσε να στρίψει, αλλά έστριβε. Τώρα, απέναντι στις προκλήσεις αλλά και στις ευκαιρίες της νέας εποχής, αυτού του διαφορετικού νέου κόσμου που διαμορφώνεται, καλείται να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της. Καλείται να μην αποτελεί ένα παρακολούθημα των εξελίξεων, αλλά να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει με ταχύτητα, ενότητα, ρεαλισμό, σοβαρότητα. Πρέπει να αναζητήσει τη δική της θέση στον καινούργιο χάρτη των παγκόσμιων συσχετισμών, να θωρακιστεί και να «ενηλικιωθεί» γεωπολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, τεχνολογικά. Να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.

Η Ελλάδα, προφανώς, δεν βρίσκεται σε άλλον πλανήτη, ούτε αποτελεί το «Γαλατικό χωριό της Ευρώπης». Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, απέναντι στις πολυεπίπεδες αναταράξεις, δεν εφησυχάζουμε ούτε λεπτό. Παρακολουθούμε και αναλύουμε σε βάθος τις διεθνείς εξελίξεις. Και ταυτόχρονα, με σκληρή δουλειά, αίσθηση του εθνικού καθήκοντος, αλλά και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις διεθνείς υποχρεώσεις μας, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα το σχέδιό μας για την πρόοδο του τόπου. 

Δεν μπορεί να εκπέμπονται έωλοι και  άκαιροι χαρακτηρισμοί, αβάσιμες αιτιάσεις, διχαστική και τοξική λάσπη, που δηλητηριάζουν την κοινωνία και καταρρακώνουν τους θεσμούς

Έχοντας στη φαρέτρα μας την πολιτική σταθερότητα που εμπεδώθηκε στη χώρα, αλλά και τα περιθώρια χειρισμών που μας δίνουν τα μετρήσιμα αποτελέσματα της αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής με δημοσιονομική στοχοθεσία και κοινωνική συνοχή.

Ο κεντρικός στόχος μας παραμένει σταθερός: η διπλή σύγκλιση, τόσο σε επίπεδο εισοδημάτων με την υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και σε επίπεδο ισόρροπης ανάπτυξης στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας.

Ταυτόχρονα, όπως ήδη τόνισα, ως κυβέρνηση που όχι μόνο δεν φοβάται τις μεταρρυθμίσεις αλλά τις επιδιώκει, συνεχίζουμε να πρωταγωνιστούμε στη διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού οδικού χάρτη, στην υλοποίηση των απαιτούμενων αλλαγών που οφείλει να κάνει πράξη η Ευρώπη, προκειμένου να ενισχύσει το διεθνή ρόλο της, να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, κυρίως όμως για να ανταποκριθεί με επάρκεια στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών της.

-Για την τραγωδία των Τεμπών η κυβέρνηση έκανε ότι όφειλε; Βοήθησε ή εμπόδισε με τους χειρισμούς της να βρεθεί η αλήθεια; 

Η θέση της Κυβέρνησης, οι ευθύνες αλλά και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε για το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, έχουν κατ’ επανάληψη γνωστοποιηθεί στον δημόσιο διάλογο, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, ακόμα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Αυτό που θα ήθελα να υπογραμμίσω, με αφορμή την ερώτησή σας, είναι ότι εμείς, συντασσόμαστε με το καθολικό αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Από τη Δικαιοσύνη όμως, όχι από λαϊκά δικαστήρια.  Όχι με «a la carte» επίκληση της Δικαιοσύνης, όπως κάνουν κάποιοι στην αντιπολίτευση, σε μια επιχείρηση άντλησης πολιτικού οφέλους, σε μια επιχείρηση εργαλειοποίησης ακόμα και του ανθρώπινου πόνου. Με τη χρήση μάλιστα, χυδαίου λαϊκισμού, που ξεπερνά κάθε όριο, που μόνο κινδύνους για τη λειτουργία των θεσμών και της Δημοκρατίας εγκυμονεί.

Ας είμαστε σοβαροί, ας σκύψουμε, με απόλυτο σεβασμό, το κεφάλι στον πόνο των συμπολιτών μας που έχασαν τους δικούς τους, και ας περιμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τελικά και θα αξιολογήσει τι είναι αυτό το οποίο έχει συμβεί. Ας την αφήσουμε, επιτέλους, απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της. Μόνον η Δικαιοσύνη μπορεί και πρέπει να δώσει απαντήσεις, με βάση τους κανόνες του κράτους δικαίου.

Στο μεταξύ, δεν μπορεί να εκπέμπονται έωλοι και  άκαιροι χαρακτηρισμοί, αβάσιμες αιτιάσεις, διχαστική και τοξική λάσπη, που δηλητηριάζουν την κοινωνία και καταρρακώνουν τους θεσμούς, πριν βγουν οι τελικές  πραγματογνωμοσύνες, πριν έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως, πριν αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ζούμε σε ταραγμένους καιρούς, που στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, στον κόσμο, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αλλαγές που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα όλων. Είναι άλλο η Αλήθεια και η απόδοση δικαιοσύνης και είναι άλλο το αποσταθεροποιητικό και αντιδημοκρατικό «να πέσει, πάση θυσία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Σχετικά Άρθρα