Βουλή-Τέμπη: Γιατί… “άργησε” η προανακριτική για Τριαντόπουλο-Τι προβλέπει ο κανονισμός- 5 Μαρτίου η προ ημερησίας

Βουλή-Τέμπη: Γιατί… “άργησε” η προανακριτική για Τριαντόπουλο-Τι προβλέπει ο κανονισμός- 5 Μαρτίου η προ ημερησίας

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πριν καν συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να οριστικοποιήσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των συζητήσεων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον  Χρήστο Τριαντόπουλο με βάση τη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ και την προ ημερησίας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών μετά από τα αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέας Αριστεράς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι οι σχετικές διαδικασίες στη Ολομελεια θα πραγματοποιηθούν στις 4 και 5 Μαρτίου αντίστοιχα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης μετά την τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων την Τετάρτη ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι επί των  προτάσεων και των αιτημάτων της αντιπολίτευσης οι ημερομηνίες διεξαγωγής των δύο συζητήσεων θα  “κλειδώσουν” στην επόμενη ΔτΠ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο είχε προϊδεάσει ως πιθανότερη ημερομηνία για τη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο την Τρίτη 4/3, αμέσως δηλαδή μετά την Καθαρά Δευτέρα και της προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών ακριβώς την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 5/3, έχοντας γίνει προφανώς οι σχετικές συνεννοήσεις με το Μαξίμου, εν αγνοία ενδεχομένως των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στη ΔτΠ που ανέμεναν ιδίως η συζήτηση για τη προανακριτική επιτροπή να διεξαχθεί στο διάστημα μεταξύ 24-26 Φεβρουαρίου.

Ενόψει της συνεδρίασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με βάση το Κανονισμό της Βουλής στο άρθρο 155 αναφέρεται μεταξύ άλλων:

–  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης για την άσκηση δίωξης καθώς και της σύστασης τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του. Σε κάθε περίπτωση, το πρόσωπο αυτό έχει δικαίωμα να υποβάλει στη Βουλή έγγραφο υπόμνημα, που καταχωρίζεται στα Πρακτικά

– Η συζήτηση για όλα τα θέματα που αναφέρονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και του άρθρου αυτού διεξάγεται με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 137 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής.

– Η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 του Συντάγματος και του άρθρου αυτού είναι μυστική. Σε αυτή δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι Boυλευτής.

– Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής ή τη σύσταση του τριμελούς γνωμoδoτικoύ συμβουλίου λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, άλλως η οικεία πρόταση απορρίπτεται.

–  Αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Και στο άρθρο 156 σχετικά με την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ορίζεται:

1. Αν η Βουλή αποφασίσει προκαταρκτική εξέταση, ορίζει από τα μέλη της δωδεκαμελή επιτροπή για τη διενέργειά της. Συγχρόνως ορίζει και την προθεσμία μέσα στην οποία η επιτροπή οφείλει να υποβάλει το πόρισμά της και το σχετικό αποδεικτικό υλικό.

2. Ο αριθμός των μελών της Επιτροπής αυξάνεται έτσι ώστε να εκπροσωπούνται με ένα (1) τουλάχιστο μέλος και κατ’ αναλογία πάντοτε της δύναμής τους όλες οι κατά τον Κανονισμό της Βουλής αναγνωριζόμενες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

3. Η επιτροπή συγκροτείται και λειτουργεί κατά τις διατάξεις των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών, που εφαρμόζονται αναλόγως. Μετά τη συγκρότηση της ορίζει δύο εισηγητές από τα μέλη της.

4. Η Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης. Κατά την προκαταρκτική εξέταση, εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση δίωξης καλείται από την Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις. Όταν η αξιόποινη πράξη για την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση συνεπάγεται για τον Υπουργό οικονομικά οφέλη, κατά την έννοια του άρθρου 68 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα, η Επιτροπή διατάσσει την κατάσχεσή τους.

 5. Το πόρισμα της Επιτροπής πρέπει να είναι αιτιολογημένο και να περιέχει ιδίως τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά μέσα που οδηγούν σε αυτά, όπως προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση, την υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοζόμενες ποινικές διατάξεις και σαφή πρόταση για την άσκηση ή μη της ποινικής δίωξης. Αιτιολογημένη πρέπει να είναι και η πρόταση της τυχόν μειοψηφίας, η οποία καταχωρίζεται σε χωριστό κεφάλαιο του ίδιου πορίσματος. Το πόρισμα της επιτροπής και το σχετικό αποδεικτικό υλικό υποβάλλονται στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ανακοινώνει στη Βουλή την κατάθεσή τους.

 6. Το πόρισμα τυπώνεται και διανέμεται στους Βουλευτές μέσα σε δέκα ημέρες από την κατάθεσή του.

 7. Οι Βουλευτές, καθώς και εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, δικαιούνται να λάβουν γνώση του αποδεικτικού υλικού που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

 8. Αν η επιτροπή δεν υποβάλει εμπρόθεσμα το πόρισμά της, η Βουλή είτε παρατείνει την προθεσμία είτε προχωρεί χωρίς πόρισμα στη συζήτηση της πρότασης για την άσκηση δίωξης.

 9. Οι εξουσίες της επιτροπής δεν αναστέλλονται με τη λήξη της συνόδου, παύουν όμως με τη διάλυση της Βουλής ή με τη λήξη της βουλευτικής περιόδου.

10. Αν διαλυθεί η Βουλή ή λήξει η βουλευτική περίοδος και δεν έχει κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής, η Βουλή κατά την πρώτη τακτική σύνοδο της νέας περιόδου ορίζει νέα επιτροπή για τη διενέργεια ή τη συνέχιση της προκαταρκτικής εξέτασης.  

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο πλαίσιο το κοινοβουλευτικού ελέγχου αναμένεται νέος γύρος έντασης καθώς θα συζητηθούν δύο επίκαιρες ερωτήσεις για τα Τέμπη και συγκεκριμένα:

– στις 9.15΄ η με αριθμό 556/17-2-2025 Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου της Κ.Ο. «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» και Βουλευτού Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου προς Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο με θέμα: “Ανελευθερία του Τύπου, καταρράκωση του Κράτους Δικαίου, Κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Ενημέρωση, γύρω από το Έγκλημα των Τεμπών και επιθέσεις στοχοποίησης σε δημοσιογράφους όταν κάνουν την δουλειά τους (μετά την στοχοποίηση του δημοσιογράφου Χρήστου Αβραμίδη) στην οποία θα απαντήσει ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης και

– στις 9.45΄η με αριθμό 528/13-2-2025 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Έβρου της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Παράσχου Παπαδάκη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα: “Ενημέρωση για τις δικογραφίες που διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας στην Βουλή, όσον αφορά στο έγκλημα των Τεμπών”, την οποία θα απαντήσει ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ.  Ιωάννης Μπούγας.

Σχετικά Άρθρα