10 συμπεριφορές που δείχνουν αν ένας άντρας είναι δυστυχισμένος αλλά το κρύβει

10 συμπεριφορές που δείχνουν αν ένας άντρας είναι δυστυχισμένος αλλά το κρύβει

Ορισμένοι άνδρες μπορεί να αισθάνονται βαθιά δυστυχία, αλλά να μην το εκφράζουν ρητά. Δεν ανοίγονται, δεν ζητούν βοήθεια και συχνά, δεν το παραδέχονται ούτε στον εαυτό τους. Η δυστυχία τους ωστόσο, αποκαλύπτεται μέσα από συγκεκριμένες συμπεριφορές. Αντί να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους, συμπεριφέρονται με συγκεκριμένους τρόπους που αποκαλύπτουν τα σημάδια που μαρτυρούν ότι νιώθουν βαθιά δυσαρέσκεια ή δυστυχία.

Σταδιακά, οι συμπεριφορές αυτές, οδηγούν τον άνθρωπο στην εξουθένωση και έχουν επίδραση στις σχέσεις, την εργασία και συνολικά, την ευημερία των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ορισμένα μοτίβα αποκαλύπτουν πως, ένας άνδρας είναι δυσαρεστημένος στη ζωή του και βασανίζεται από αισθήματα απογοήτευσης, μοναξιάς, δυσαρέσκειας, χωρίς να το εκφράζει.

Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να απασχολεί κάποιον γνωστό σας (ή ακόμη και εσάς), τα σημάδια αυτά αποκαλύπτουν πως, ένας άνθρωπος βασανίζεται συναισθηματικά.

Οι άνδρες που είναι δυστυχισμένοι στη ζωή αλλά δεν μιλούν ποτέ γι’ αυτό, συνήθως έχουν αυτές τις 10 συμπεριφορές:

  • Εκνευρίζονται εύκολα με μικροπράγματα
  • Πέφτουν με τα μούτρα στη δουλειά για ν’ αποφύγουν τα συναισθήματά τους
  • Μουδιάζουν συναισθηματικά με περισπασμούς
  • Διώχνουν τους ανθρώπους, ακόμη και όταν δεν θέλουν
  • Είναι η «ψυχή της παρέας»
  • Έχουν εμμονή με τον έλεγχο
  • Το «ρίχνουν» στο χιούμορ
  • Σαμποτάρουν τον εαυτό τους όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά
  • Είναι υπερβολικά καλοί με όλους
  • Χάνουν ενδιαφέρον για πράγματα που τους έδιναν ευχαρίστηση

Εκνευρίζονται εύκολα με μικροπράγματα

Περιστασιακά, όλοι θυμώνουμε. Όταν όμως ένας άνδρας είναι διαρκώς υπ’ ατμόν, αν «αρπάζεται» από ασήμαντες αφορμές, αυτό είναι σημάδι που μαρτυρά πως υπάρχει κάτι βαθύτερο.

Η ανέκφραστη απογοήτευση έχει την ανάγκη να διοχετευτεί κάπου.

Οι άνδρες που δεν καταφέρνουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, εκτονώνονται με εκνευρισμό που ξεσπά με κάθε αφορμή.

Μπορεί ένας οδηγός, ένα αντικείμενο που δεν είναι στη θέση του, ή ένα μικρό λάθος στη δουλειά, να πυροδοτήσει μια δυσανάλογη αντίδραση.

Ο Καρλ Γιουγκ έχει πει πως, «Ό,τι μας ενοχλεί στους άλλους, μπορεί να μας οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας».

Όταν ένας άνδρας είναι ευερέθιστος, υπάρχει κάτι που τον ενοχλεί μέσα του  – ανεπίλυτο στρες, δυσαρέσκεια ή συναισθηματικός πόνος που δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Αν γνωρίζετε κάποιον που θυμώνει με το παραμικρό, μπορεί να μην φταίνε οι αφορμές. Αντίθετα, είναι σημάδι που μαρτυρά βαθύτερα συναισθήματα δυστυχίας αλλά δεν θέλει να μιλήσει γι’ αυτά.

Πέφτουν με τα μούτρα στη δουλειά για ν’ αποφύγουν τα συναισθήματά τους

Επιφανειακά, οι άνδρες αυτοί δείχνουν φιλόδοξοι και πολυάσχολοι. Στην πραγματικότητα, δεν έχει να κάνει με τη φιλοδοξία, αλλά δείχνει κάτι άλλο.

Οι άνδρες αυτοί, νιώθουν εγκλωβισμένοι αλλά δεν το εκφράζουν. Αντί να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, πέφτουν με τα μούτρα στη δουλειά.

Μπορεί να ξενυχτούν, να αναλαμβάνουν περισσότερη δουλειά, να έχουν πείσει τον εαυτό τους πως, όσο εργάζονται, δεν θα χρειάζεται να αναλύσουν τα δυσφορικά τους συναισθήματα.

Ο Φρόυντ έχει πει πως, «Τα ανέκφραστα συναισθήματα δεν πεθαίνουν ποτέ. Θάβονται ζωντανά και επανέρχονται με πολύ πιο άσχημους τρόπους».

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση των δυστυχισμένων ανδρών.

Πείθοντας τον εαυτό τους πως, είναι παραγωγικοί, θεωρούν πως δεν χρειάζεται να έρθουν αντιμέτωποι με τα αίτια της δυστυχίας τους.

Όσο περισσότερο τα αποφεύγουν όμως, τόσο περισσότερο επιβαρύνονται τα συναισθήματα αυτά.

Μουδιάζουν συναισθηματικά με περισπασμούς

Κάποιοι άνδρες, δεν εκφράζουν τον πόνο τους με λόγια αλλά απομακρύνονται από τους φίλους και την οικογένεια. Ασχολούνται με το κινητό τους, παρακολουθούν πολλή τηλεόραση, ή το «ρίχνουν» στη γυμναστική.

Μπορεί επιφανειακά, οι συνήθειες αυτές να μην κινούν υποψίες. Αντίθετα, μπορεί να μοιάζουν και επωφελείς. Ίσως όμως, να αποτελούν τρόπους να αποφύγουν την πραγματικότητα.

Το συναισθηματικό μούδιασμα δεν καταλαγιάζει τον πόνο. Αντίθετα, τον απωθεί, μέχρι να εμφανιστεί ξανά, συχνά με τρόπους που δεν τους περιμένετε.

Η ψυχολόγος Brené Brown έχει πει εύστοχα: «Δεν μπορούμε να μουδιάσουμε τα συναισθήματά μας κατά προτίμηση. Όταν μουδιάζουμε τα επώδυνα συναισθήματά μας, μουδιάζουμε και τα θετικά».

Είναι όμως μια συνηθισμένη απόκριση των ανδρών.

Πολλοί δείχνουν μια χαρά τη στιγμή που μέσα τους, υποφέρουν. Έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι, χαλαρώνουν, ότι ηρεμούν, ενώ στην πραγματικότητα, αποφεύγουν να βιώσουν τα συναισθήματά τους.

Διώχνουν από κοντά τους, τους ανθρώπους, ακόμη και όταν δεν θέλουν

Μερικοί άνδρες, μπορεί να διώχνουν από κοντά τους ανθρώπους που αγαπούν. Δεν απαντούν στα μηνύματα, ακυρώνουν σχέδια, γίνονται απόμακροι. Δεν είναι επειδή δεν ενδιαφέρονται. Απλώς, δεν γνωρίζουν πώς να τους πλησιάσουν.  Ένας άνδρας που είναι δυστυχισμένος, αισθάνεται πως, η πιο ασφαλής επιλογή, είναι η απομόνωση.

Πιστεύει ότι, δεν θα μπορέσει να τον καταλάβει κανείς και πως είναι καλύτερα να διαχειριστεί μόνος τους τα συναισθήματά του.

Ο ψυχολόγος Carl Rogers έχει πει πως, «Μόνο όταν αποδέχομαι ολοκληρωτικά τον εαυτό μου, μπορώ να αλλάξω». Η απομόνωση δεν λύνει τα προβλήματα – αντίθετα, εντείνει το αίσθημα της μοναξιάς. Όσο περισσότερο απομακρύνεστε από τους ανθρώπους σας, τόσο επιδεινώνεται το πρόβλημά σας.

Αν έχετε παρατηρήσει πως κάποιος αποφεύγει την κοινωνικοποίηση, μην το παίρνετε προσωπικά. Κάποιες φορές, εκείνος που διώχνει τους άλλους, είναι αυτός που έχει την μεγαλύτερη ανάγκη για συντροφιά και στήριξη.

Είναι η «ψυχή της παρέας»

Μπορεί να μοιάζει οξύμωρο, όμως, ορισμένοι από τους πιο εύθυμους και ευδιάθετους άνδρες, είναι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο. Κάνουν αστεία, έχουν ενέργεια, δείχνουν πάντα να διασκεδάζουν.

Ο ψυχολόγος Άλφρεντ Άντλερ έχει πει πως, «Οι μόνοι φυσιολογικοί άνθρωποι, είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουμε καλά».

Πράγματι, επιφανειακά, κάποιος μπορεί να υποκριθεί και να μην καταλάβει κανείς τι τον απασχολεί. Κανείς άλλωστε, δεν κάνει αδιάκριτες ερωτήσεις όταν βλέπει κάποιον να χαμογελά. Πολλοί από τους άνδρες που φαίνονται πάντα χαρούμενοι, βαθιά μέσα τους, υποφέρουν.

Έχουν εμμονή με τον έλεγχο

Οι άνθρωποι που έχουν εμμονή με τον έλεγχο του εξωτερικού κόσμου, νιώθουν χάος μέσα τους. Μπορεί να είναι κακοί διευθυντές, να θυμώνουν όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα θέλουν, να γίνονται εμμονικοί ώστε να γίνονται όλα όπως λένε. Δεν πρόκειται για μια απλή ιδιορρυθμία.

Ο άνθρωπος που πασχίζει να δημιουργήσει μια επίφαση ασφάλειας, έχει ανάγκη από προβλεψιμότητα.

Όμως, ο ψυχολόγος Viktor Frankl έχει πει πως, «Όταν δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε μια κατάσταση, καλούμαστε ν’ αλλάξουμε τον εαυτό μας».

Οι άνδρες που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, έχουν την ανάγκη να  επιβάλλουν τον έλεγχο, όπου αυτό είναι δυνατό. Είτε στην καθημερινότητά τους, τις σχέσεις, ακόμη και τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας.

Οι άνδρες αυτοί, έχουν εμμονή με την τελειότητα, ενοχλούνται όταν τα πράγματα δεν γίνονται όπως τα θέλουν, δεν μπορούν να απελευθερωθούν από τον πειθαναγκασμό. Δεν είναι ένα ελάττωμα του χαρακτήρα τους, αλλά τους έχει κυριεύσει ο φόβος πως για το άγνωστο.

Το «ρίχνουν» στο χιούμορ

Μερικοί άνδρες, δίνουν στα πάντα τη χροιά του αστείου. Όσο σοβαρή και αν είναι μια κατάσταση, δεν θα αργήσουν να κάνουν ένα σαρκαστικό σχόλιο.

Ενώ η ροπή προς το χιούμορ θεωρείται θετικό στοιχείο, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μηχανισμός αποφυγής της πραγματικότητας. Άλλωστε, ο Φρόυντ έχει πει πως το χιούμορ είναι ένας τρόπος διατήρησης της χαράς παρά τα δυσφορικά γεγονότα που τη συσκοτίζουν. Αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Αντί δηλαδή, να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, χρησιμοποιούν την ασπίδα του χιούμορ για να μην αποκαλύψουν την ευάλωτη πλευρά τους.

Δεν είναι κακό το χιούμορ. Όταν όμως, κάθε σοβαρή κουβέντα καταλήγει σε αστείο, ίσως ο άνθρωπος να πασχίζει να κρύψει κάτι.

Για ορισμένους, αυτό είναι πιο ασφαλές από το ν’ αντιμετωπίσουν την αλήθεια.

Σαμποτάρουν τον εαυτό τους όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά

Κάποιοι άνδρες δεν καταρρέουν στα δύσκολα, αλλά όταν επιτέλους, τα πράγματα παίρνουν ευχάριστη τροπή.

Όταν πλησιάζουν την επιτυχία, όταν μια σχέση τους πηγαίνει καλά ή ότι πλέον νιώθουν χαρούμενοι, κάνουν κάτι για να το καταστρέψουν. Αρχίζουν τους καβγάδες, χαλούν την ποιότητα της δουλειάς, ξεχνούν τις προθεσμίες, κάνουν λάθος επιλογές – οτιδήποτε δηλαδή, προκειμένου να φέρουν τον εαυτό τους στην προηγούμενη, χειρότερη μεν, οικεία δε, κατάσταση.

Ο ψυχολόγος Αβραάμ Μάσλοου, έχει διαπιστώσει πως, «Ο άνθρωπος φοβάται τις μεγαλύτερές του δυνατότητες. Γενικά, φοβόμαστε να γίνουμε αυτός που μπορούμε να γίνουμε στις λαμπρότερες στιγμές μας». Ο φόβος αυτός, οδηγεί στην παράλυση.

Ορισμένοι άνδρες, δεν νιώθουν άνετα και οικεία με το να είναι ευτυχισμένοι. Αισθάνονται πως, δεν αξίζουν τη χαρά ή, φοβούνται ότι τελικά, θα αυτή θα εξαφανιστεί. Αντί λοιπόν, να περιμένουν μέχρι κάποια στιγμή να καταστραφούν όλα, σπεύδουν να σαμποτάρουν τον εαυτό τους.

Οι άνδρες αυτοί, θα είναι οι ίδιοι το μεγαλύτερο εμπόδιο του εαυτού τους, μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι τους αξίζει κάτι καλύτερο.

Είναι υπερβολικά καλοί με όλους

Ενώ μπορεί να θεωρείτε πως, η δυστυχία κάνει τον άνθρωπο ψυχρό ή απόμακρο, μπορεί να προκαλεί και το αντίθετο.

Αρκετοί άνδρες, δεν εκδηλώνουν απόγνωση ή θλίψη, αλλά κάνουν τα πάντα για να γίνουν συμπαθείς.

Δεν λένε ποτέ όχι, αποφεύγουν πάση θυσία τη σύγκρουση, κάνουν τις ανάγκες των άλλων προτεραιότητα – ακόμη και αν αυτό, αποβαίνει σε βάρος τους.

Ο Καρλ Γιουγκ έχει πει πως, «Ένας άνθρωπος που δεν έχει διέλθει από την κόλαση των παθών του, δεν πρόκειται ποτέ να τα ξεπεράσει».

Η αποφυγή των αρνητικών συναισθημάτων, δεν τα κάνει να εξαφανιστούν – μόνο τα θάβει πιο βαθιά.

Κάποιοι άνδρες προτιμούν να καταπιέζουν τον πόνο τους, παρά να τον βιώνουν.

Οι άνδρες αυτοί, δεν παραπονιούνται ποτέ, χαμογελούν πάντα, λένε πως είναι μια χαρά – ενώ δεν είναι.

Οι γύρω τους, πιστεύουν πως είναι «καλόβολοι» όμως αυτό που συμβαίνει είναι πως, καταπιέζουν τα συναισθήματά τους. Στην πραγματικότητα, η διαρκής ανάγκη να ικανοποιείς τους άλλους, δεν είναι ευγένεια – αλλά εγκατάλειψη του εαυτού.

Με το πέρασμα του χρόνου, η παραμέληση θα επενεργήσει εις βάρος τους.

Χάνουν ενδιαφέρον για πράγματα που τους έδιναν ευχαρίστηση

Η απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που έδιναν ευχαρίστηση σε κάποιον είναι ένα ισχυρό προειδοποιητικό σημάδι.

Ο ψυχολόγος William James, έχει διαπιστώσει πως, «Το μεγαλύτερο όπλο κατά του στρες, είναι η ικανότητά μας να διαλέγουμε μια σκέψη αντί για μία άλλη».

Ένας άνδρας που είναι βαθιά δυστυχισμένος, έχει πάψει να βρίσκει νόημα και χαρά στις αγαπημένες του δραστηριότητες. Όχι επειδή πράγματι δεν του αρέσουν πλέον οι ασχολίες, αλλά επειδή το συναισθηματικό του βάρος, στέκει εμπόδιο στη βίωση της ευχαρίστησης από αυτές.

Σχετικά Άρθρα