Προς οριστική ρήξη ΗΠΑ-Ουκρανία/Ακυρώθηκαν οι δηλώσεις Ζελένσκι-Κέλογκ-Νέος γύρος αμερικανορωσικών διαπραγματεύσεων

Προς οριστική ρήξη ΗΠΑ-Ουκρανία/Ακυρώθηκαν οι δηλώσεις Ζελένσκι-Κέλογκ-Νέος γύρος αμερικανορωσικών διαπραγματεύσεων

Ακυρώθηκε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς η κοινή συνέντευξη Τύπου που αναμενόταν να παραχωρήσουν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Κιθ Κέλογκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες σήμερα το μεσημέρι στο Κίεβο, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία. Νωρίτερα η Ουάσιγκτον είχε αποστείλει τελεσίγραφο στο Κίεβο ενώ την ίδια ώρα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νέο γύρο διπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα με τις ΗΠΑ.

Το τριήμερο ταξίδι του Κέλογκ στο Κίεβο πραγματοποιείται εν μέσω των εμπρηστικών επιθέσεων του Ντόναλντ Τραμπ στον Ζελένσκι τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα» και τον κατηγόρησε για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς κάλεσε το Κίεβο πρέπει να ρίξει τους τόνους της κριτικής του κατά της Ουάσινγκτον, που προσπαθεί να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, συμφωνία αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

«Πρέπει να ρίξουν τους τόνους και να ρίξουν μια καλή ματιά και να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία», είπε ο Γουόλτς στο Fox News, αναφερόμενος σε μια κρίσιμη συμφωνία ορυκτών με την Ουάσιγκτον.

Την ίδια στιγμή, ο Γουόλτς είπε ότι πιστεύει ότι Ουάσινγκτον και Κιέβο μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους.

Πριν τις εμπρηστικές επιθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, σε συνάντηση που είχε ο Ουκρανός πρόεδρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, η Ουάσινγκτον κατέθεσε μια πρόταση συμφωνίας για αμερικανική εκμετάλλευση των κρίσιμης σημασίας ουκρανικών ορυκτών.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι απέρριψε την αμερικανική πρόταση για τα ουκρανικά ορυκτά, τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφαλείας», αλλά «δεν βλέπω μια τέτοια σύνδεση ακόμη στο έγγραφο».

Ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο δηλώνει έτοιμο να ξαναρχίσει τον διάλογο με την Ουάσιγκτον σε «όλες τις παραμέτρους», εν μέσω διπλωματικής προσέγγισης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Ελήφθη η απόφαση να επαναληφθεί ο ρωσοαμερικανικός διάλογος σε όλες τις παραμέτρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ σε σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Πεσκόφ απάντησε και σε ερώτηση για πιθανή νέα ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον. «Αυτό το θέμα είναι στην ατζέντα των διμερών μας σχέσεων, δεν πρόκειται να εξαιρεθεί», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρθηκε επίσης στη θέση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα «συμφωνεί πλήρως» με αυτή την προσέγγιση.

«Μιλούν για την ανάγκη να επιτευχθεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν και να γίνει αυτό μέσω διαπραγματεύσεων. Επίσης έχουμε ήδη σημειώσει ότι η θέση αυτή είναι πιο θετική για εμάς από αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης» και «συμφωνούμε απολύτως με την αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ «ήταν και παραμένουν» η «βασική κινητήριος δύναμη» που προσφέρει «τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά που τροφοδοτεί» τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε για άλλη μια φορά την πρώην κυβέρνηση του προκατόχου του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν ότι ήθελε να «συνεχίσει τον πόλεμο έως τον τελευταίο Ουκρανό» και ότι δαπάνησε γι’ αυτό τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων. Ωστόσο, δήλωσε ότι για την ώρα υπάρχουν «λίγα χειροπιαστά πράγματα» για να επιτευχθεί διευθέτηση της σύγκρουσης, κυρίως λόγω «διαφωνιών μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου».

Βανς: Ουκρανία και Δύση δεν είχαν κανένα περιθώριο νίκης στο πεδίο

JD Vance απάντησε σε ανάρτηση του συγγραφέα Niall Ferguson ο οποίος σε ανάρτησή του στο X έκανε σύγκριση της στάσης του Ντόναλντ Τραμπ στο Ουκρανικό με εκείνη του George HW Bush τον Αύγουστο του 1990, όταν μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ δήλωσε ότι «δεν θα περάσει». Ο αμερικανός αντιπρόεδρος εξαπέλυσε αγρια επίθεση στους «γκλομπαλιστές», υποστήριξε ότι Ουκρανία και Δύση δεν είχαν κανένα περιθώριο νίκης στο πεδίο και επεσήμανε “αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα και το συμφέρον των ΗΠΑ”.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Αυτά είναι ηθικολογικές αηδίες, οι οποίες δυστυχώς αποτελούν τη ρητορική των γκλομπαλιστών, επειδή δεν έχουν τίποτα άλλο να πουν.

Για τρία χρόνια, ο Πρόεδρος Τραμπ και εγώ είχαμε δύο απλά επιχειρήματα: πρώτον, ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει αν ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν στην εξουσία· δεύτερον, ότι ούτε η Ευρώπη, ούτε η κυβέρνηση Μπάιντεν, ούτε οι Ουκρανοί είχαν κάποιο μονοπάτι προς τη νίκη. Αυτό ήταν αλήθεια πριν από τρία χρόνια, ήταν αλήθεια πριν από δύο χρόνια, ήταν αλήθεια πέρυσι και παραμένει αλήθεια σήμερα.

Και για τρία χρόνια, οι ανησυχίες ανθρώπων που ήταν προφανώς σωστοί αγνοήθηκαν. Ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο του Νίαλ για την Ουκρανία; Άλλο πακέτο βοήθειας; Γνωρίζει την πραγματικότητα στο έδαφος, το αριθμητικό πλεονέκτημα των Ρώσων, τις εξαντλημένες αποθήκες των Ευρωπαίων ή την ακόμη πιο εξασθενημένη βιομηχανική τους βάση;

Αντίθετα, παραθέτει από ένα βιβλίο για τον George HW Bush από μια διαφορετική ιστορική περίοδο και μια διαφορετική σύγκρουση. Αυτό είναι ένα άλλο «νόμισμα» αυτών των ανθρώπων: η εξάρτηση σε άσχετη ιστορία.

Ο Πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει την πραγματικότητα, που σημαίνει αντιμετώπιση των γεγονότων. Και ορίστε μερικά γεγονότα:

  • Πρώτον, ενώ η ασφάλεια των δυτικοευρωπαϊκών μας συμμάχων έχει ωφεληθεί πολύ από την γενναιοδωρία των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτοί επιδιώκουν εσωτερικές πολιτικές (για τη μετανάστευση και τη λογοκρισία) που προσβάλλουν την ευαισθησία των περισσότερων Αμερικανών και πολιτικές άμυνας που προϋποθέτουν συνεχόμενη υπερεξάρτηση.
  • Δεύτερον, οι Ρώσοι έχουν τεράστιο αριθμητικό πλεονέκτημα σε ανθρώπινη δύναμη και όπλα στην Ουκρανία, και αυτό το πλεονέκτημα θα παραμείνει ανεξάρτητα από τα μελλοντικά πακέτα βοήθειας της Δύσης. Και πάλι, η βοήθεια «προς το παρόν» ρέει.
  • Τρίτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν σημαντική επιρροή και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.
  • Τέταρτον, η λήξη της σύγκρουσης απαιτεί να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην έναρξη και τη διατήρησή της.
  • Πέμπτον, η σύγκρουση έχει θέσει -και συνεχίζει να θέτει- πίεση στα εργαλεία της αμερικανικής πολιτικής, από τις στρατιωτικές αποθήκες έως τις κυρώσεις (και πολλά άλλα). Πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση είναι κακή για τη Ρωσία, κακή για την Ουκρανία και κακή για την Ευρώπη. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι κακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεδομένων των παραπάνω γεγονότων, πρέπει να επιδιώξουμε την ειρήνη, και πρέπει να την επιδιώξουμε τώρα. Ο Πρόεδρος Τραμπ έθεσε αυτό ως αίτημα, κέρδισε με αυτό και έχει δίκιο σε αυτό. Είναι τεμπέλικη, ανιστορητή ανοησία να χαρακτηρίζουμε ως «κατευνασμό» κάθε αναγνώριση ότι το αμερικανικό συμφέρον πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες της σύγκρουσης.

Αυτό το συμφέρον -όχι ηθικολογίες ή ιστορική αγραμματοσύνη- θα καθοδηγήσει την πολιτική του Προέδρου Τραμπ τις επόμενες εβδομάδες.

Και δόξα τω Θεώ γι’ αυτό.

Σχετικά Άρθρα