Τραμπ: Γιατί ζήτησε εκλογές στην Ουκρανία- Επίθεση στον Ζελένσκι

Τραμπ: Γιατί ζήτησε εκλογές στην Ουκρανία- Επίθεση στον Ζελένσκι

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες στο μαρ-α-Λάγκο, όπου βρίσκεται από την Παρασκευή, ότι «πιθανότατα» θα συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αυτόν τον μήνα. Την ίδια στιγμή κατηγόρησε ουσιαστικά τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ευθύνεται για την εισβολή της Ρωσίας στην πολύπαθη χώρα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των απεσταλμένων του με τους Ρώσους αξιωματούχους, στη Σαουδική Αραβία. Μετά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών, που φαίνεται ότι “πήγε καλά”, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τραμπ απέρριψε τις καταγγελίες ότι αρνήθηκε στο Κίεβο να λάβει θέση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι έχω τη δύναμη να τερματίσω αυτόν τον πόλεμο και νομίζω ότι πηγαίνει πολύ καλά. Αλλά σήμερα, άκουσα, «Ω, καλά, δεν ήμασταν καλεσμένοι.» Λοιπόν, είστε εκεί για τρία χρόνια. Έπρεπε να το τελειώσεις…», τόνισε ο κ. Τραμπ …δείχνοντας τον Πρόεδρο Ζελένσκι.

Πρόσθεσε:

«Δεν έπρεπε να το είχες ξεκινήσει ποτέ. Θα μπορούσατε να κάνετε μια συμφωνία. Εγώ θα μπορούσα να είχα κάνει μια συμφωνία για την Ουκρανία».

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι είναι «πολύ πιο σίγουρος» για την επίτευξη συμφωνίας μετά τις συνομιλίες στο Ριάντ υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ήταν πολύ καλοί. Η Ρωσία θέλει να κάνει κάτι, θέλει να σταματήσει την άγρια ​​βαρβαρότητα», ισχυρίστηκε.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ρωτήθηκε εάν ο ίδιος θα υποστήριζε τη θέση της Μόσχας για την ανάγκη να γίνουν εκλογές στην Ουκρανία ως μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, ισχυρίστηκε χωρίς στοιχεία ότι ο κ. Ζελένσκι είχε ποσοστό αποδοχής μόλις 4 τοις εκατό. Σημείωσε ότι οι εκλογές στην Ουκρανία είχαν ανασταλεί βάσει στρατιωτικού νόμου.

«Ναι, θα το έλεγα αυτό, ξέρετε, όταν θέλετε μια θέση στο τραπέζι… Δεν θα έπρεπε ο λαός της Ουκρανίας να πει: «Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχαμε εκλογές;» είπε ο Τραμπ και υπογράμμισε:

«Αυτό δεν είναι θέμα της Ρωσίας, είναι κάτι που προέρχεται από εμένα και από πολλές άλλες χώρες επίσης».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία, ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν να «διορίσουν αντίστοιχες ομάδες υψηλού επιπέδου για να ξεκινήσουν να εργάζονται σε έναν δρόμο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Γουόλτς δήλωσε στο Ριάντ, μετά τη συνάντηση, ότι ήταν «πρακτική πραγματικότητα» ότι οι διαπραγματεύσεις θα περιλάμβαναν συζήτηση για εδαφικές παραχωρήσεις και εγγυήσεις ασφαλείας μετά το τέλος του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μαρ-α-Λάγκο, ο κ. Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του για τη χρήση ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή απέκλεισε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων.

«Αν θέλουν να το κάνουν αυτό, είναι υπέροχο, είμαι υπέρ αυτού», είπε ο Τραμπ. «Είμαι υπέρ του αν θέλουν να το κάνουν αυτό».

  • Ο Τραμπ κατηγόρησε επίσης τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τον χειρισμό του στην Ουκρανία. Όπως είναι γνωστό η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εργαστεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους της για να εξασφαλίσει ότι η Ουκρανία είχε τα όπλα για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τους Ρώσους εισβολείς.

Οι πιέσεις του Αμερικανού Προέδου για την πραγματοποίηση εκλογών στην Ουκρανία επαναλαμβάνονται για δεύτερη φορά από την ημέρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και προσθέτουν αχρείαστη πίεση στην πλευρά του Κιέβου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει τοποθετηθεί σχετικά αναφορικά με τις εκλογές στην χώρα του αρχικά το 2023 μετά από έναν χρόνο πολέμου και έχει υπογραμμίσει πως το Σύνταγμα της Ουκρανίας αναφέρει ρητώς πως δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες εν μέσω πολέμου και υπό στρατιωτικό νόμο.

Αναλυτές εξηγούν ότι οι πιέσεις Τραμπ για εκλογές αποτελούν ένα «βολικό» πάτημα για τον Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να αιτιολογήσει την κίνηση του να αποκλείσει το Κίεβο από τις προκαταρκτικές συνομιλίες με την Ρωσία, στη Σαουδική Αραβία. Επίσης κάποιοι αποδίδουν τις πιέσεις στο γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ουκρανό πρόεδρο, αν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου το άφησε πρόσφατα ανοικτό.

Τι έγινε στην πρώτη συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε μετά τη συνάντηση στο Ριάντ ότι η χώρα του δεν θα δεχόταν ειρηνευτικές δυνάμεις από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, απορρίπτοντας την πρόταση που τέθηκε στη συνάντηση των Ευρωπαίων στο Παρίσι τη Δευτέρα.

Τα κράτη της Ε.Ε. που συναντιούνται εκ νέου σήμερα στη Γαλλία, επίσης αναζητούν μία θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την άρνηση των ΗΠΑ να τα συμπεριλάβουν στις συνομιλίες.

Χωρίς ενιαία θέση και σχέδιο η Ευρώπη συνεχίζει να παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις ενώ οι βασικοί παίκτες της φαίνεται να έχουν αποδειχτεί τον «ρεαλισμό» που επιβάλει ο Τραμπ.

Ο Κιρ Στάρμερ έχει δηλώσει έτοιμος να στείλει στρατεύματα στην μεταπολεμική Ουκρανία και ζητά από τις ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε μετά τη Σύνοδο της Δευτέρας ότι η συζήτηση για την αποστολή στρατευμάτων επί του παρόντος είναι «εντελώς πρόωρη».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε επίσης ότι δεν προτίθεται να στείλει στρατεύματα, ενώ η Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας εξέφρασε αμφιβολίες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν που καλεί τη νέα συνάντηση ευρωπαϊκών και άλλων συμμαχικών κρατών σήμερα στο Παρίσι, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Γαλλία σκέφτεται να στείλει στρατεύματα στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάλληλη στιγμή «στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων».

  • Η συνάντηση Μάρκο Ρούμπιο και Σεργκέι Λαβρόφ στο Ριάντ έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα όπως αποτυπώθηκε στις μετέπειτα δηλώσεις. Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν να ορίσουν ομάδες εργασίας που θα συζητήσουν για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα ορίσουν πρεσβευτές η μία στην άλλη το συντομότερο δυνατό, και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την «πλήρη αποκατάσταση της συνεργασίας».

«Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση. Ακούσαμε ο ένας τον άλλον», είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ και επανέλαβε την προηγούμενη θέση της Ρωσίας ότι οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ – και η ένταξη της Ουκρανίας σε αυτό – θα αποτελούσε «άμεση απειλή» για τη Ρωσία.

Ο Ρούμπιο από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένος» ότι η Ρωσία είναι «πρόθυμη να αρχίσει να συμμετέχει σε μια σοβαρή διαδικασία» για τον τερματισμό της σύγκρουσης. «Πρέπει να υπάρξουν παραχωρήσεις από όλες τις πλευρές. Δεν πρόκειται να προκαθορίσουμε ποιες είναι αυτές».

«Σήμερα είναι το πρώτο βήμα ενός μεγάλου και δύσκολου, αλλά σημαντικού ταξιδιού», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα