Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποσύρει την οδηγία για την ίση μεταχείριση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποσύρει την οδηγία για την ίση μεταχείριση

Η απόσυρση αυτή, που έγινε χωρίς καμία υπόνοια ότι θα προταθεί ένας νέος ισχυρότερος νόμος, υπονομεύει σοβαρά τη δέσμευση της ΕΕ για την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η απόσυρση της Οδηγίας για την Ίση Μεταχείριση πλήγμα στον αγώνα κατά των διακρίσεων

«Η απόσυρση της Οδηγίας για την Ίση Μεταχείριση στην ΕΕ, που κρύβεται στη σελίδα 25 ενός παραρτήματος, αποτελεί χαστούκι στο πρόσωπο των εκατομμυρίων ανθρώπων που αγωνίστηκαν για αυτή τη νομοθεσία. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υιοθετήσουν γρήγορα έναν ισχυρό νόμο κατά των διακρίσεων», Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος European Disability Forum (EDF) και ΕΣΑμεΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον αγώνα της κατά των διακρίσεων

Το EDF ενώνει τη φωνή του με άλλες 8 οργανώσεις και καταγγέλλει την απόφαση της Επιτροπής να αποσύρει την προτεινόμενη Οδηγία για την ίση μεταχείριση εντός έξι μηνών.

Η απόφαση ελήφθη χωρίς προειδοποίηση ή διαβούλευση με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή την κοινωνία των πολιτών. Εμφανίστηκε σε ένα παράρτημα του σχεδίου εργασίας της Επιτροπής για το 2025 με την αιτιολογία ότι έχει μπλοκαριστεί από τις εθνικές κυβερνήσεις, ιδίως τη Γερμανία, εδώ και 17 χρόνια. Και αυτό παρά τις σημαντικές εργασίες που έγιναν κατά τις πρόσφατες προεδρίες της ΕΕ για την τελική έγκριση της Οδηγίας.

Ι. Βαρδακαστάνης: Οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία

Η Οδηγία για την ίση μεταχείριση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του κενού στη νομοθεσία κατά των διακρίσεων που αφήνει απροστάτευτα εκατομμύρια αποκλεισμένα άτομα. Προτάθηκε μετά από μακροχρόνιο αγώνα της κοινωνίας των πολιτών και θα έπρεπε να διασφαλίσει τα άτομα που αντιμετωπίζουν διακρίσεις, όπως απαιτούν οι συνθήκες της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εθνικές κυβερνήσεις μοιράζονται την ευθύνη με την Επιτροπή για αυτή την πρωτοφανή υποχώρηση στα ανθρώπινα δικαιώματα

Τα 17 χρόνια αποκλεισμού έχουν αφήσει εκατομμύρια πολίτες τους χωρίς νομική προστασία από τις διακρίσεις. Η απόφαση της Επιτροπής θα ληφθεί σε έξι μήνες. Ως εκ τούτου, οι χώρες της ΕΕ έχουν μια τελευταία ευκαιρία να υιοθετήσουν αυτόν τον νόμο.

Στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία, η παρούσα οδηγία θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι η έλλειψη προσβασιμότητας και η άρνηση εύλογων προσαρμογών θεωρείται μορφή διάκρισης. Η Οδηγία καλύπτει δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής προστασίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμα στο κοινό, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης. Αυτοί είναι όλοι οι τομείς στους οποίους τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να υφίστανται δυσανάλογες διακρίσεις.

Η Επιτροπή πρέπει επειγόντως να αλλάξει πορεία:

  • επανεξετάζοντας την απόφαση να αποσύρει την πρόταση, ή
  • προτείνοντας αμέσως έναν νέο νόμο που θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό.
  • Και ταυτόχρονα να δεσμευτεί απερίφραστα για τη δημιουργία μιας πραγματικής Ένωσης Ισότητας, ενισχύοντας τις τρέχουσες στρατηγικές ισότητας.

Το EDF ζητά επίσης:

  • Η πολωνική Προεδρία να συγκαλέσει επείγουσα και δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου για να εξηγήσει η Επιτροπή την απόφαση αυτή και να παροτρύνει όλα τα κράτη μέλη, ιδίως τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τσεχία, να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την απόσυρση της πρότασης
  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διοργανώσει δημόσια ακρόαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την απόφαση και τα μελλοντικά βήματα για να διασφαλιστεί η προστασία κατά των διακρίσεων για όλους τους ανθρώπους που ζουν στην ΕΕ.
  • Περισσότερα για την οδηγία για την ίση μεταχείριση, μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο: 
  • https://www.europarl.europa.eu/legislative-train/theme-a-new-push-for-european-democracy/file-anti-discrimination-directive

Σχετικά Άρθρα