Μαξίμου: Πολιτική αντεπίθεση σε τρία μέτωπα- Έμφαση στη σταθερότητα εν μέσω διεθνών γεωπολιτικών αλλαγών

Μαξίμου: Πολιτική αντεπίθεση σε τρία μέτωπα- Έμφαση στη σταθερότητα εν μέσω διεθνών γεωπολιτικών αλλαγών

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ολοένα και πιο υψηλοί τόνοι έναντι της αντιπολίτευσης στην οποία καταλογίζει «τοξικότητα» στην πολιτική αντιπαράθεση για την τραγωδία των Τεμπών, πρωτοβουλίες για ανάδειξη πτυχών του κυβερνητικού έργου με αποτύπωμα στην καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και ισχυρή ρητορική για την αναγκαιότητα διαφύλαξης του κεκτημένου της «σταθερότητας» μέσα και σε ένα διεθνές περιβάλλον πολλαπλών αβεβαιοτήτων που επιτείνονται από την  πολιτική Τραμπ.

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Σε αυτό το τρίπτυχο βασίζεται η στρατηγική με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά δρόμο διαφυγής από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει και ανακοπής της φθοράς που υφίσταται η κυβέρνηση εν μέσω του κλίματος κοινωνικής δυσαρέσκειας που έφεραν στο προσκήνιο οι μαζικές συγκεντρώσεις με αίτημα την απονομή δικαιοσύνης για την  τραγωδία των Τεμπών.

Τον αρχικό αιφνιδιασμό, που έφερε και τις εξηγήσεις Μητσοτάκη στην κοινωνία μέσα από την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha, φαίνεται και από την προχθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Καθημερινή», ότι διαδέχεται μία απόπειρα πολιτικής «αντεπίθεσης» που εξακολουθεί πάντως  να διαχωρίζει πλήρως τα αιτήματα των συγγενών των θυμάτων από την «χυδαία εργαλειοποίηση» για την οποία το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί την αντιπολίτευση.

Ουσιαστικό ρόλο στην κυβερνητική προσπάθεια να αποκρούσει την κατηγορία της «συγκάλυψης» θα  διαδραματίσει και μία ενδεχόμενη ταυτοποίηση από τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ της γνησιότητας των πρόσφατων βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση. Εάν συμβεί αυτό, «όλο το σενάριο περί «παράνομου φορτίου», άρα και τα τελευταία επιχειρήματα περί «συγκάλυψης», καταρρίπτονται με κρότο», έχει δηλώσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση βέβαια τα ερωτήματα δεν θα εκλείψουν, ειδικά εφόσον μένει αναπάντητο το ερώτημα για το τι προκάλεσε την μεγάλη έκρηξη. Η κυβερνητική θέση είναι ότι σε αυτό, όπως και σε όλα τα άλλα, οι απαντήσεις θα δοθούν από την Δικαιοσύνη και μόνο. Σε συνέχεια μάλιστα του προχθεσινού μηνύματος του πρωθυπουργού ότι θα υψώσει «τείχος προστασίας στους λειτουργούς» της Δικαιοσύνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε χθες την απόλυτη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη.

Είναι σαφές πως η πρόσφατη αναφορά του κ. Ανδρουλάκη σε κλονισμό της εμπιστοσύνης σε αυτήν έχει αποτελέσει αφορμή για την κυβέρνηση ώστε να φέρει στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματολογίας της την ανάγκη διαφύλαξης των θεσμών από ένα κλίμα αμφισβήτησης που σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «κρύβει κινδύνους», καταργεί  κανόνες και όρια και οδηγεί σε κοινωνική «ζούγκλα».

Το χαρτί της «θεσμικότητας» συνοδεύεται από εκείνο της «σταθερότητας» που για το Μέγαρο Μαξίμου συνδέεται με την σημερινή ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία και συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και στο πλαίσιο της ΕΕ, όπου λόγω ανόδου του ακροδεξιού λαϊκισμού, η πολιτική σταθερότητα έχει φτάσει να αποτελεί ζητούμενο ακόμη και σε πολύ ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Η σημασία αυτού του κεκτημένου προβάλλεται από την κυβερνητική επιχειρηματολογία ακόμη περισσότερο μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πολιτική Τραμπ για την οποία στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πάντως ότι φέρνει για την Ευρώπη την «ώρα της αλήθειας» επιβάλλοντας την λήψη γενναίων  αποφάσεων για την στρατηγική αυτονομία και την «πολιτική ενηλικίωση», με επιτάχυνση πολιτικών στην κατεύθυνση ευελιξίας στις αμυντικές δαπάνες, κοινής χρηματοδότησης αμυντικών δαπανών,  αντιπυραυλική ασπίδα.

  • Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης, που σήμερα Τρίτη αναμένεται να λάβει μέρος σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των κεντροδεξιών ηγετών του ΕΛΚ, είναι προφανές ότι διεκδικεί και αναγνώριση του ουσιαστικού ρόλου της  χώρας μας στην κατεύθυνση αναθεώρησης των ευρωπαϊκών πολιτικών στην άμυνα.

Την ίδια ώρα πάντως, η Ελλάδα βρίσκεται και εκείνη αντιμέτωπη με προκλήσεις όπως αυτή που αποτυπώνεται στην διερευνητική προσέγγιση των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο συμβολής τους σε ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε ότι αυτό είναι σε γνώση του και εξέφρασε την ελπίδα δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, για «ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση». Κάτι που γενικότερα αποτελεί ζητούμενο, δεδομένων των διαφορετικών προσεγγίσεων στους κόλπους της ΕΕ.

  • Μέσα σε αυτό το σκηνικό, σε εξέλιξη βρίσκεται και μία προσπάθεια να μην χάνεται το νήμα της «θετικής ατζέντας» του κυβερνητικού έργου, την επιτάχυνση του οποίου έχει ζητήσει στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί, για τον λόγο αυτό, καθημερινές σχεδόν επισκέψεις.

Χθες μετέβη στο εργοτάξιο του νέου δικαστικού Μεγάρου Πειραιά και στον χώρο κατασκευής του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, αύριο προγραμματίζει επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη με αυτοψία, μεταξύ άλλων στο εργοτάξιο του flyover, ενώ έχουν προηγηθεί επισκέψεις για την ανάδειξη του σχεδίου ενίσχυσης του συγκοινωνιακού στόλου της Αθήνας και του εκσυγχρονισμού των υποδομών σε 645 σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου». Και έπεται συνέχεια…

Με την δραστηριότητα αυτή δίνεται το στίγμα της βούλησης του Μεγάρου Μαξίμου να εκπέμπεται στην κοινωνία το μήνυμα ότι το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται  ακόμη και σε συνθήκες «κυματισμού» για την κυβέρνηση. Αλλά και… αναμονής ενός ανασχηματισμού που όλοι περιμένουν να πληροφορηθούν όχι το εάν, αλλά το πότε θα γίνει.    

Σχετικά Άρθρα