Ούτε Μόναχο, ούτε Παρίσι…

Γιατί δεν πήγε ο Κ. Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου; «Ο πρωθυπουργός δεν πήγε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια λόγω εσωτερικής επικαιρότητας». «Ο πρωθυπουργός δεν πήγε στο Μόναχο γιατί εκτιμήσαμε ότι η Διάσκεψη έχει χάσει πλέον τη βαρύτητα και τη σοβαρότητά της». Αυτές είναι οι δύο εκδοχές που έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, θέλοντας να δικαιολογήσουν την απουσία του. Αυτά επισημαίνει το KREPORT και συνεχίζει:
Και οι δύο εκδοχές αμφισβητούνται. Αφενός, καθ’ ημάς δεν υπήρχε σε εξέλιξη κάποιο κρίσιμο θέμα που θα καθιστούσε αναγκαία την παραμονή του στην Αθήνα. Αφετέρου, τη βαρύτητα και τη σοβαρότητα της Διάσκεψης τις επιβεβαίωσαν όσα συνέβησαν εκεί την περασμένη Παρασκευή.
Ενδεχομένως, η απουσία του πρωθυπουργού από το Μόναχο συνδέεται με την αδυναμία να κανονιστεί κάποια συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής αποστολής -όπερ καταδεικνύει τη δυσκολία της Αθήνας να βρει έναν ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας με τη νέα τάξη πραγμάτων στην Ουάσιγκτον. Αλλά, τώρα πολύ περισσότερο από πριν, δεν είναι καιρός για να μένει κανείς απέξω και να παρακολουθεί τις εξελίξεις ως θεατής.
Πολλώ μάλλον, που η συμμετοχή σε διαδικασίες ωρίμανσης αποφάσεων δεν είναι κάτι που προσφέρεται πάντα ως περίπου αυτονόητο δικαίωμα αλλά συχνά πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επίμονης και πειστικής διεκδίκησης –χωρίς εξασφαλισμένη την επιτυχία.
Σήμερα, ο Εμμ. Μακρόν συγκαλεί μίνι σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, με θέμα την απάντηση της Ευρώπης στις προκλήσεις Τραμπ. Έχουν κληθεί Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Δανία, τα όργανα της ΕΕ, μαζί ο Γ. Γ. ΝΑΤΟ και η Βρετανία. Βεβαίως, μια τέτοια συζήτηση είναι επιβεβλημένη. Αν η διεξαγωγή της σε κλειστό κύκλο είναι ό,τι καλύτερο για την αποτελεσματικότητά της, αυτό είναι κάτι που αμφισβητείται.
Η Ελλάδα δεν πήρε πρόσκληση. Βεβαίως, δεν είναι η μόνη που δεν θα μετέχει στη σύνοδο. Αυτό, ωστόσο, δεν παύει να υποδηλώνει μια δυσάρεστη πραγματικότητα: Ότι οι ισχυροί της Ευρώπης δεν μας συγκαταλέγουν στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή σε αυτές τις χώρες που θεωρούν αρκετά σημαντικές για να συμμετέχουν στη βασική επεξεργασία κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της Ένωσης. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση, μπορεί να εξηγείται, τόσο από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός βρέθηκε εκεί προ ημερών και συνάντησε τον Γάλλο πρόεδρο, ή από το ότι διατυπώθηκε η κριτική για την πώληση Meteor στην Τουρκία…
Πηγή: KREPORT