Axios.com/ Ο Τραμπ στραγγαλίζει την Ευρώπη- Τι σημαίνει για την Ε.Ε ο “τυφώνας MAGA”

Axios.com/ Ο Τραμπ στραγγαλίζει την Ευρώπη- Τι σημαίνει για την Ε.Ε ο “τυφώνας MAGA”

Ο πρόεδρος Τραμπ κατέπληξε, στραγγάλισε και ταπείνωσε την Ευρώπη, αφήνοντας τον στενότερο σύμμαχο της Αμερικής αποσβολωμένο και άναυδο, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο αμερικανικός ιστότοπος axios.com. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια μόλις τριών ημερών αυτήν την εβδομάδα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να προετοιμάσει την Ευρώπη για τον τυφώνα MAGA που σάρωσε όλη την ήπειρο αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας όλεθρο στους στενότερους συμμάχους της Αμερικής.

Τα γεγονότα: Ο Τραμπ έκανε το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία να παραπαίουν, με την έναρξη άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, χωρίς η Ουκρανία να έχει πλήρως ενημερωθεί ή άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμμετέχουν στο θέμα.

Ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, προκάλεσε σύγχυση και ενόχληση στους συμμάχους, στην πρώτη του επίσκεψη στο ΝΑΤΟ, βγάζοντας -όπως φάνηκε- από το τραπέζι μερικά από τα διαπραγματευτικά όπλα της Ουκρανίας πριν ακόμα ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες. Απαίτησε επίσης από την Ευρώπη να αναλάβει πλήρως τη δική της άμυνα, ώστε οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην πιο επείγουσα απειλή από την Κίνα.

Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ ανακοίνωσε «αμοιβαίους» δασμούς σε κάθε χώρα που επιβάλλει δασμούς σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ, που πιθανότατα αφορούν αγαθά αξίας 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ΕΕ.

Και σε μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη, στο Παρίσι την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος Βανς επιτέθηκε στις «υπερβολικές ρυθμίσεις της ΕΕ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης» και την «αδικαιολόγητη αγωνία της για την ασφάλεια» και αποχώρησε από τη διάσκεψη χωρίς να υπογράψει την κοινή της δήλωση.

Αλλά ήταν με τις δηλώσεις του Βανς στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, την Παρασκευή, που τα πράγματα έγιναν ιδιαίτερα προσωπικά.

Ο τυφώνας Βανς: «Η απειλή για την οποία ανησυχώ περισσότερο για την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία, δεν είναι η Κίνα, δεν είναι κάποιος άλλος εξωτερικός παράγοντας», ξεκίνησε ο Βανς σε μια από τις πρώτες σημαντικές ομιλίες του στην παγκόσμια σκηνή. «Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι η απειλή εκ των έσω. Η υποχώρηση της Ευρώπης από ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις αξίες της, αξίες που μοιραζόταν με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.»

Αυτό που ακολούθησε άφησε τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο σιωπηλούς, έκπληκτους και εξοργισμένους.

Ο Βανς αποκάλεσε τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης «κομισάριους» (μια αναφορά στη Σοβιετική Ένωση) και τους κατηγόρησε ότι λογοκρίνουν τους πολίτες τους στο όνομα της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Και είπε ότι από όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, δεν υπάρχει «τίποτα πιο επείγον από τη μαζική μετανάστευση», αποδίδοντας την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης στο Μόναχο σε μια «σειρά συνειδητών αποφάσεων» από ευρωπαίους πολιτικούς.

Εν όψει των πρόωρων εκλογών στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου, ο Βανς ζήτησε να σταματήσουν τα πολιτικά «τείχη προστασίας», αναφερόμενος στην καθολική άρνηση των γερμανικών κομμάτων να σχηματίσουν κυβερνήσεις με ακροδεξιά κόμματα όπως το AfD. Και αργότερα συναντήθηκε με την ηγέτη του AfD και έγινε ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που έκανε ποτέ κάτι τέτοιο, ενώ σνόμπαρε τον κεντροαριστερό καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Όλες μαζί, οι ενέργειες του Βανς ισοδυναμούν με μια πρωτοφανή παρέμβαση στην ευρωπαϊκή πολιτική, που καταδικάστηκε αμέσως από κορυφαίους αξιωματούχους, όπως ο ηγέτης των συντηρητικών της Γερμανίας και πιθανώς επόμενος καγκελάριος.

Η μεγάλη εικόνα: Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να θεωρήσει τον Τραμπ μεγάλο υποστηρικτή της Ευρώπης, για την οποία είχε πει είπε ότι «μας φέρεται χειρότερα από την Κίνα».

Αλλά είτε απειλεί να προσαρτήσει τη Γροιλανδία από τη Δανία, είτε επιλέγει τη Σαουδική Αραβία ως μεσολαβητή για τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, η δεύτερη θητεία Τραμπ θα μπορούσε να σημαίνει το λυκόφως για τη διατλαντική σχέση.

Οι ηγέτες της Ευρώπης προετοιμάζονται για την επιστροφή του Τραμπ εδώ και πολύ περισσότερο από ένα χρόνο. Και όμως, σαν τους Δημοκρατικούς που έχουν παραλύσει από το χάος στο εσωτερικό, οι τελευταίες τρεις ημέρες έχουν ξεπεράσει τους χειρότερους εφιάλτες τους.

Πηγή: axios.com/ απόδοση στα ελληνικά από το KREPORT

Σχετικά Άρθρα