Ανάλυση: Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…Η πολύπαθη ελληνική Αριστερά βγήκε τραυματισμένη, διαιρεμένη και σαφώς προβληματισμένη από τη διαδικασία της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Ο λόγος είναι σαφής. Η Νέα Αριστερά προτίμησε να απέχει από την τελευταία ψηφοφορία γεγονός που προκάλεσε την οργή του ΣΥΡΙΖΑ αφού η επιλογή του (Λούκα Κατσέλη) πήρε τελικά λιγότερες ψήφους από τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Γιάννιτση.
Και όταν μιλάμε για οργή στον ΣΥΡΙΖΑ, το εννοούμε. Με όποιον και αν μιλούσες αυτές τις ημέρες, σου έλεγε το ίδιο πράγμα. “Δεν υπάρχει πλέον για μας Νέα Αριστερά”.
Είναι αλήθεια ότι στην Κουμουνδούρου είχαν επενδύσει πολύ σε μία ενδεχόμενη συνεργασία η οποία θα έφτανε στη δημιουργία κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας, κίνηση που θα “γκρέμιζε” το ΠΑΣΟΚ απο τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι έγιναν πολύ γενναίες παραχωρήσεις στους πρώην συντρόφους. “Και κομματική αυτοτέλεια υποσχεθήκαμε και διακριτούς ρόλους και όλα. Οι άνθρωποι δεν θέλησαν. Και γιατί δεν θέλησαν; Διότι έχουν μεγάλο πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ” έλεγε στο Libre πηγή της Κουμουνδούρου με γνώση της κατάστασης.
- Θα είναι πολύ δύσκολο στο άμεσο μέλλον να υπάρξει επαναπροσέγγιση με την άλλη όχθη η οποία πάντως έχει τα δικά της επιχειρήματα έστω και αν αυτά εξοργίζουν τους πρώην συντρόφους.
Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι η τελική απόφαση για την αποχή στην τελευταία ψηφοφορία “βασάνισε” πολύ τη Νέα Αριστερά. Οσοι είχαν διαφορετική προσέγγιση (και δεν ήταν λίγοι, με πρώτη την Εφη Αχτσιόγλου) επέμειναν μέχρι τέλους για αλλαγή γραμμής. Ακόμα και ο πολύπειρος Αριστείδης Μπαλτάς δεν έβλεπε με καλό μάτι την αποχή, από τη στιγμή που οι άλλοι “παίκτες” επέμειναν στις επιλογές του.
- Ομως η αποχή, όπως και να έχει, ήταν η πλειοψηφική τάση. Και στα όργανα αλλά και στη βάση του κόμματος, όπως ισχυρίζονται πηγές της Πατησίων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η διαδικασία άφησε αλώβητο το κόμμα. Μία απόφαση, που υπό ομαλές συνθήκες, θα λαμβανόταν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, χρειάστηκαν δύο ημέρες για να παρθεί.
Και όλα αυτά ενώ η Νέα Αριστερά παραμένει καθηλωμένη δημοσκοπικά με τα στελέχη της (πολλά εκ των οποίων ήταν πρωτοκλασάτοι πρώην Υπουργοί) να απειλούνται με πολιτικό αφανισμό σε περίπτωση μη εισόδου του κόμματος στη Βουλή στις επόμενες εκλογές.
Το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο και για τα δύο κόμματα του χώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πια τη δυνατότητα να πάρει πίσω τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι υποχρεωμένος να παράγει πολιτική και να έχει διακριτό στίγμα σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά. Εχει όμως να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων αλλά και ένα ζήτημα που φέρνει βαθιά εσωστρέφεια. Την απληρωσιά των εργαζομένων στα media του κόμματος, πρόβλημα που, όσο δεν λύνεται, δημιουργεί εσωτερικές εντάσεις αλλά και απογοήτευσης της βάσης.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει, παράλληλα, την αναδιοργάνωσή του. Πρέπει να αντικατασταθούν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που αποχώρησαν όσο μαινόταν ο “πόλεμος” με την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη και να εκπονηθεί ο οδικός χάρτης ο οποίος θα οδηγήσει το κόμμα στο επόμενο συνέδριό του. Χρόνος πολύ δεν υπάρχει και η δημοσκοπική καξεχία δεν επιτρέπει επιπλέον καθυστερήσεις.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ πάντως υπόσχονται… εκπλήξεις και ενίσχυση του κόμματος, ακόμα και με “μεταγραφές αεροδρομίου” όπως μάς τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Η Νέα Αριστερά από την άλλη υποχρεούται να κάνει φυγή προς τα εμπρός. Κορυφαία της στελέχη θα πυκνώσουν στο επόμενο διάστημα τις δημόσιες παρεμβάσεις τους με κύριο στόχο, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, την ενότητα του σχηματισμού αλλά και τη διατύπωση πειστικής πολιτικής πρότασης από τα αριστερά για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες. Ετσι και αλλιώς, γι’ αυτούς δεν υπάρχει εναλλακτική και αυτό που διακυβεύεται είναι η πολιτική επιβίωση.
Την ίδια ώρα βέβαια υπάρχει πάντα το βαρύ χαρτί που ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην Πρωθυπουργός ήδη παρεμβαίνει πολιτικά περισσότερο από ότι στο πρόσφατο παρελθόν αλλά δεν ασχολείται, φανερά τουλάχιστον, με τις ενδοαριστερές ίντριγκες. Ίσως να νιώθει ότι δεν τον αφορούν, ίσως να φοβάται ότι μπορεί να “καταπιούν” το πολιτικό του κεφάλαιο.
Ο κ. Τσίπρας θα βρέθηε στο Ηarvard, προσκεκλημένος του διάσημου Αμερικανικού Πανεπιστημίου για σειρά διαλέξεων, θα δρα μέσω του Ινστιτούτου που έχει ιδρύσει και προς το παρόν θα περιμένει. Το τι ακριβώς, δεν αποκλείεται να φανεί τους επόμενους μήνες.